Yatırım, yenilik nereye kadar değerli okur, bir dizi incelemesi de benden olsun. Netflix platformunda daha yayına girdiği anda yakaladığım bir dizi oldukça dikkatimi çekti. Netflix Squid Game adlı dizi ile gelecekteki oyun modeli hakkında biraz da olsa fikir veriyor.
2009 yapımı ünlü aktör Gerard Butler’ın başrolünü oynadığı ‘’ Gamer’’ adlı film ile, ‘’Açlık Oyunları’’ karışımı harmanlanmış bir dizi havası aldığımı söylesem herhalde yanlış olmaz.
Dilerseniz önce fazla spoiler olmadan –ki kesinlikle spoiler olacaktır- detaya girmeden demek biraz inceleme yapalım.
Kore Yapımı
Squid Game, Kore yapımı bir dizi. Netflix’in Kore’de yaptığı başarılı çalışmalardan biri olsa gerek ki izlenmeleri gayet iyi durumda. Ancak söz konusu aksiyon ve macera, eh biraz da gerilim olunca insanın bilinçaltı Hollywood yapımlarını aramıyor değil.
Ancak yine de yapım olarak ve harcanan para olarak bakıldığında ortalamanın üzerinde kalmayı başarabilen bir dizi. Zaten önemli olan bu değil mi? Hollywood bu günlere zembille gökten inmedi. Merdiven misali başarı dediğimiz zirve Kore ve benzeri yapımlar için zamanla oluşacak.
Squid Game Ne Anlatıyor
[caption id="attachment_22918" align="alignnone" width="1400"]
Konusu ile Dikkat Çeken Squid Game
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sguid Game, Netflix platformunun en sansasyonel yapımlarında biri. Birçok otorite toplumsal bazı yargıları tehdit ettiği sebeple platformu eleştiri bombardımanına tutuyor. Ancak Netflix zaten bu tarz eleştirilere açık. Peki ne anlatıyor bu dizi?
Squid Game dizisi konusunu şu şekilde özetleyebiliriz. Kore’de yaşayan ve büyük boyutlarda para sıkıntısı çeken 500 kişi kimliği belirsiz bir platformdan davet alırlar. Bu 500 kişi kadın erkek karışık bir katılımcı aday kitlesidir ve her birinin en temel özelliği para sıkıntısı içerisinde olması.
Borçlu batağında olan doktorlardan, batık iş adamlarına, tetikçilerden, bağımlılara, okul birincisi mühendislerden, beynindeki tümörle ölümü bekleyen tam 500 kişi bu davete evet der. Her biri belirlenen toplanma noktalarından yine kimliği belirsiz kişilerce araçlar ile alınırlar.
Araç içerisinde gaz ile uyutulurlar ki, götürüldükleri yeri teşhis edemesinler. Araçlardan indirilip, bir gemiye bindirilen 500 yarışmacı toplam 40 milyon dolarlık ödül için oyun oynayacaklardır. Oyunlar Kore’de oynanan çocuk oyunlarından seçilir, ancak hiçbir yarışmacı oyun anına kadar hangi oyunu oynayacağını bilmez.
40 milyon dolara sahip olmanın yalnızca eski çocuk oyunlarını oynamaktan geçtiğini duyan yarışmacıların içi oldukça ferahlasa da, çok küçük bir ayrıntı huzur bozar. Bu küçücük ayrıntı şudur ki; etaplardan oluşan oyunlarda kaybeden tam kaybediyor, yani ölüyor.
Gelecek İçin Kaygı Verici
[caption id="attachment_22919" align="alignnone" width="2048"]
Sansasyon Yaratan Bir Yapım Squid Game
www.startupteknoloji.com[/caption]
İşte o noktadan sonra işler oyun oynamaktan daha çok, artık hayatta kalma mücadelesine dönüyor. Squid Game, Toplumun her kesimindeki insanları ‘’paraya olan ihtiyaç’’ ortak paydasında toplayarak insanın para için ne kadar ileri gidebileceğinin acımasız bir göstergesi olmuş. Ancak her geçen gün hayatın pahalı bir değer haline gelmesi ve kazanılan paraların, harcamalar yanında ne denli az kaldığını da göz önünde bulunursak, senaristler geleceği yorumlamışlar da denebilir.
Her ne olursa olsun, bazı durumlarda ‘’kötü’’yü göstermeden ‘’iyi’’nin değerini anlamaz insanoğlu. Kötüyü göstermek için de güzel bir yapım olmuş. Elbette gerek sinema, gerekse de dizi sektöründe verilen mesajlar, mesaj veya verenle alakalı değil, mesajı alabilenle doğru orantılıdır. Umarım kötüden iyiye kavrama yetisi her insanda üst düzeydedir. Ya da kim bilir öyledir diye ummaktan başka çaremiz yok.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...