Ortaya attığı ilginç projelerle dikkat çeken Elon Musk’ın bir hayali daha gerçek oluyor. 2016 yılında duyurulan ve beyne yerleştirilen mikro çiplerle nöronların aktifleştirilmesini sağlayan Neuralink projesi için insan deneylerine başlanacak. Şirket Fremont California'da yer alan tesiste görevlendirmek üzere yeni bir klinik araştırma direktörü aradığını duyurdu.
İlk Olarak 2016’da Gündeme Gelmişti
Neuralink ilk olarak 2016 yılında gündeme gelmişti. O zaman açıklamalarda bulunan Elon Musk proje hakkında felçli birinin akıllı bir akıllı telefonu, parmaklarını kullanan birinden daha hızlı kullanmasını sağlayacağın bir teknoloji olduğunu belirtmişti. Büyük ses getiren projede son derece küçük çipler kullanılıyor. Bu çipler robotlarla hassas bir şekilde insan kafatasına yerleştirilerek nöronlarla etkileşime geçmesi sağlanıyor. Ancak çipi takacak kişini ilk olarak çipi nasıl kullanması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor.
Neuralink ile Hayatımız Dijitalleşebilir
Yaptığımız her hareket, davranış ve girdiğimiz her duygu durumu beynimizdeki nöronların harekete geçmesiyle gerçekleşir. Ancak her davranış beynin farklı bölgelerindeki nöronları harekete geçirir. Elon Musk’ın girişimi olan Neuralink projesinde üretilen mikro çipler ilk aşamada belli durumlar karşısında hangi nöronların harekete geçtiğini saptamayı amaçlıyor. Örneğin başparmağınızı sola doğru hareket ettirdiğinizde beyninizin belli nöronları harekete geçer. Sağ tarafa doğru hareket ettirdiğinizde ise başka nöron grupları harekete geçer. Her şey beyninizde bittiği için beyninize bağlanacak üçüncü bir cihazı uzuvlarınızı bile hareket ettirmeden kontrol edebilirsiniz. Neuralink projesi ilk olarak ortaya çıkarken ana hedeflerinden biri de buydu: Engelli ya da beyin hasarı olan insanların engellerini ortadan kaldırmak.
Metaverse Evrenlerine Entegre Edilebilir
Ancak bilimde ve teknolojide sık sık yaşandığı gibi yeni gelen bir yenilik sadece amaçlanan doğrulularda değil pek çok amaç için kullanılabilir. Son dönemde Facebook’un adını değiştirip Meta yapmasıyla sık sık gündeme gelen Metaverse sanal dünyalarında böylesi bir teknoloji kullanılabilir. Zira gerçek dünyalarda deneyimlediğimiz hareketlerin sanal dünyalara aktarılması büyük bir sorun. Çeşitli gerçeklik aletleri ile bunlar yapılmaya çalışılsa da henüz teknoloji bu anlamda yeterince ilerleyebilmiş değil. Örneğin yürüme eyleminin sanal dünyalara aktarılması büyük bir sorun. Zira bunun gerçekleşebilmesi için insanların gerçek hayatta da yürümesi gerekiyor. Ancak yürüme eylemi de beyindeki nöronların harekete geçirilmesiyle ortaya çıkıyor. Neuralink projesi insanlarda başarıya ulaşırsa fiziksel olarak yürümeden sadece beynin ilgili yürüme bölgeleri harekete geçirilerek bu eylem sanal dünyaya aktarılabilir. Elbette bununla birlikte fMRI cihazları ile nöronsal faaliyetlerini gözlemleyebildiğimiz her davranış, hareket ya da duygu durumunu dijitalleştirebiliriz.
İlk Çalışmalar Başarılı Geçmişti
2021 yılında maymunlar üzerinde denenen ve başarılı sonuçlar alan Neuralink projesindeki yeni adım ise insanlar. Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirket insan deneylerinde çalıştırılmak üzere yeni bir iş ilanı açtı. Paylaşılan ilanda klinik araştırmalarda görevlendirilmek üzere ‘Klinik Araştırma Direktörü' ve 'Koordinatör' için iki pozisyon açıldığı belirtildi. Bu ilan uzun zamandır heyecanla beklenen Neuralink projesinin insan aşamalarının yakın bir gelecekte yaşanacağına dair sinyaller verdi.
Paylaşılan ilanda ayrıca şe alınacak direktörün alanındaki en iyi mühendis ve doktorlarla birlikte çalışacağı da vurgulandı. Koordinatör ile ilgili de “Koordinatör; deneklerin refahının, güvenliğinin ve haklarının korunmasını sağlarken klinik verilerin doğruluğu, belgelendirilmesi gibi konularda da önemli görevlere sahip olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Birçok Sağlık Sorununa Çözüm Olabilir
Şirketin v0.9 isimli cihazı hakkında henüz pek fazla gelişme yaşanmadı. Ancak aralarında Elon Musk’ın da yer aldığı pek çok bilim insanı ve doktor çipin tıbbi konularda başarıya ulaşabileceğini ve felç, körlük, nöbetler gibi nörolojik sorunları, Neuralink projesinde geliştirilecek çip ile çözebileceklerini düşünüyor. Fiyat olarak çok uygun olduğu için herkes tarafından ulaşılabilir bir cihaz olacağı söylenen çipi bir saat gibi kısa bir sürede kafatasına yerleştirmenin mümkün olduğu da söyleniyor. Yeni paylaşılan bu iş ilanından sonra ilk insan deneklerinin ne zaman gerçekleşeceği ve şartlarının ne olacağı ise merakla bekleniyor.
Siz Neuralink projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce mikro çipler nörolojik sorunların önüne geçip fiziksel ve duygusal durumlarımızı dijitalleştirmede faydalı olabilir mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...