The New York Times, Çarşamba günü telif hakkı ihlali iddiasıyla OpenAI ve Microsoft'a dava açtı. The Times bu hamleyle yapay zeka teknolojilerini eğitmek için kullanılan ve yayınlanmış eserlerin izinsiz kullanımı noktasında hukuka başvurdu. Nitkeim şirket bu son aksiyonuyla hukuki mücadelede yeni bir adım attı.
The Times, telif hakları sorunlarına odaklanan ve ChatGPT ile diğer popüler yapay zeka platformlarını geliştiren şirketlere karşı açılan davada, yazılı eserlerine yönelik telif ihlalleriyle ilgili olarak dava açan ilk büyük Amerikan medya kuruluşu oldu. Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'nde başlatılan dava, The Times'ın milyonlarca makalesinin, şu anda haber sağlayıcısı olarak güvenilir bilgi kaynağıyla rekabet eden otomatik sohbet botlarını eğitmek için kullanıldığı iddiasını içermektedir.
Dava belirli bir maddi talep içermese de sorumluların "The Times gazetesinin eşsiz değerli eserlerinin izinsiz kopyalanması ve kullanımı nedeniyle milyarlarca dolarlık yasal ve gerçek zararlardan sorumlu tutulmaları gerektiği" belirtilmektedir. Ayrıca, şirketlerden, telif hakkı içeren materyallerin kullanıldığı chatbot modellerini ve eğitim verilerini imha etmeleri istenmektedir.
The Times, şikayetinde Nisan ayında Microsoft ve OpenAI ile iletişime geçerek mülkiyet hakları konusundaki endişelerini dile getirmiş ve "anlayışlı bir çözüm" arayışında bulunmuştur. Bu çözümün potansiyel olarak ticari bir anlaşma ve "üretken A.I. ürünleri etrafında teknolojik sınırlar" içerebileceğini belirtmiştir. Ancak, yapılan görüşmelerin bir çözüm sağlamadığı ifade edilmektedir.
İlginizi çekebilir: OpenAI ve Microsoft Ortaklığı İnceleme Altında!
Yapay Zeka Eğitiminde Telif Hakkı Davası: The New York Times, OpenAI ve Microsoft Arasındaki Hukuki Çatışma
OpenAI sözcüsü Lindsey Held'in açıklamasına göre The Times ile yapılan görüşmelerde şirket, "olumlu bir şekilde ilerlediğini" ve davanın şirketi "şaşırttığını ve hayal kırıklığına uğrattığını" ifade etmiştir. Held, "İçerik oluşturucuların ve sahiplerin haklarına saygı duyuyoruz ve A.I. teknolojisinden ve yeni gelir modellerinden yararlanmalarını sağlamak için onlarla çalışmaya kararlıyız. Birçok başka yayıncıyla yaptığımız gibi, umuyoruz ki birbirimizle karşılıklı faydalı bir şekilde çalışacak bir yol buluruz." demiştir.
Microsoft, dava hakkında yorum yapmayı reddetmiştir. Dava, yenilikçi A.I. teknolojilerinin hukuki sınırlarını test edebilir ve haber endüstrisi için önemli sonuçlar doğurabilir. The Times, çevrimiçi gazetecilikten başarılı iş modelleri oluşturan az sayıdaki kuruluştan biridir, ancak birçok gazete ve dergi, okurların internete göç etmesi nedeniyle zor durumda kalmıştır.
Aynı zamanda, OpenAI ve diğer A.I. teknoloji şirketleri, gazete makalelerinden şiirlere ve senaryolara kadar çeşitli çevrimiçi metinleri kullanarak chatbotları eğiten milyarlarca dolarlık yatırım çekmektedir. OpenAI'nın yatırımcılar tarafından 80 milyar doların üzerinde değerlendirildiği belirtilmektedir. Microsoft, OpenAI'ye 13 milyar dolarlık bir taahhütte bulunmuş ve şirketin teknolojisini Bing arama motoruna entegre etmiştir.
İddianame OpenAI ve Microsoft'u "The Times içeriğini ödeme yapmadan kullanarak, The Times'ın yerine geçen ve onu izleyici kitlesinden çalan ürünler oluşturmakla" suçlamaktadır.
A.I. sistemlerinin fikri mülkiyetin ücretsiz kullanımına ilişkin endişeler, teknolojinin doğal dil taklit etme ve neredeyse her türlü soruya sofistike yazılı yanıtlar üretebilme yeteneği göz önüne alındığında, yaratıcı endüstrilerde endişe yaratmaktadır.
Yayınlanan Eserlerin İzinsiz Kullanımıyla İlgili Tarihi Dava: Teknoloji Endüstrisindeki Telif Hakkı Geleceğini Şekillendiriyor
Temmuz ayında, aktris Sarah Silverman, Meta ve OpenAI'nın, özelliklerini A.I. programlarını eğitmek için kullanmakla suçlandığı iki davaya katıldı. Yazarlar, A.I. sistemlerinin on binlerce kitabı bünyesine geçirdiği ortaya çıktığında endişeli bir şekilde tepki gösterdiler. Aynı zamanda yazarlar, Jonathan Franzen ve John Grisham gibi yazarların yer aldığı bir dava sonucunda bir dizi kitabın ve diğer telif hakkı materyalinin şirketlerin chatbotlarını eğitmek için kullanıldığı iddiasıyla dava açtı. Görsel malzemeler üzerine yazılı talimatlarla çalışan bir A.I. şirketine karşı Getty Images adlı fotoğrafçılık sendikası da, platformun Getty'nin telif hakkına tabi görsel materyallerin izinsiz kullanımına dayandığını iddia ederek dava açtı.
Telif hakkı yasasının sınırları, teknolojik değişim anlarında genellikle yeni bir gözden geçirmeyle karşılaşır. Örneğin, yayın radyosunun veya Napster gibi dijital dosya paylaşım programlarının yapay zekanın kullanımı noktasında en son sınır olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.
ProPublica'nın kâr amacı gütmeyen haber odasının eski başkanı ve haber endüstrisinin bir danışmanı olan Richard Tofel, "Bu son dava patlaması ile bir Yüksek Mahkeme kararı neredeyse kaçınılmazdır. The Times da dahil olmak üzere bazı yayıncılar bir süre için anlaşmaya varacaklar. Ancak muhtemelen yeterince yayıncı olmayacak bu nedenle bu telif hakkı hukukunun yeni ve hayati meselesi çözülmek zorunda kalacak."
Medya Devi The New York Times, Yapay Zeka Şirketleriyle Hukuki Mücadeleye Giriyor: Telif Hakkı İhlali Davası Detaylar
Microsoft, daha önce A.I. ürünleri üzerinde potansiyel telif hakkı endişelerini kabul etmişti. Eylül ayında, şirket müşterileri A.I. araçlarını kullandıklarında telif hakkı şikayetleriyle karşılaşırlarsa, kendilerine tazminat ödeneceğini ve ilgili yasal masraflarının karşılanacağını açıklamıştı.
Teknoloji endüstrisindeki diğer sesler, telif hakkı konusunda daha kararlı bir yaklaşım benimsemiştir. Ekim ayında, OpenAI'nın erken destekçilerinden olan bir risk sermayesi firması olan Andreessen Horowitz, A.I. şirketlerini telif hakkı sorumluluğuna maruz bırakmanın "ya onları öldürecek ya da gelişmelerini ciddi şekilde engelleyecek" bir durum olduğunu söyledi.
The Times gazetesinin dava açtığı hukuk bürosu Susman Godfrey, davayla ilgili dış hukuk danışmanlığı için seçildi. Susman, Fox News'a karşı hakaret davasında Dominion Voting Systems'ı temsil etti ve bu dava Nisan ayında 787.5 milyon dolarlık bir anlaşma ile sonuçlandı. Susman, ayrıca geçen ay Microsoft ve OpenAI aleyhine, şirketlerin chatbotlarını eğitmek için kullanılan nonfiction yazarlarının kitapları ve diğer telif hakkı materyalleri üzerine bir toplu dava açtı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...