Hayal gücünüze bağlı olan NFT dünyasıyla ilgili tecrübeleriniz arttıkça yaratıcı yeni iş modelleri de kurgulanmaya başlanıyor. Çıktığı ilk zamanlarda sadece dijital sanat eserleri için kullanılırken, şimdilerde yelpaze daha da büyüdü. İnteraktif oyun ögeleri, spor koleksiyon kartları, sanal tasarımların satışa çıkarılmaları gibi birçok yeni alanda NFT adından söz ettirmeye başladı. 2020'nin ilk yarısının sonunda NFT'nin toplamda satış hacmi 13,7 milyon dolardı, 2021'in ilk yarısına bu rakam 2,5 milyar dolar oldu. Katlanarak artan rakamlarla birlikte bu sektör, gün geçtikçe yaşamınızın her alanına dahil olmaya başlıyor. Dünyaca ünlü markalar da yeni dünyaya hızlıca giriş yapmaya başlıyorlar.
NFT Rüzgarına Kapılan Ünlü Markalar
İş dünyasının son yıllarda hız kazanan dijital dönüşümünde, NFT'ler büyük bir yer aldı. Markaların özellikle pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olarak gördükleri bu yeni dünyadaki konumlarına hızlıca göz atalım:
Nike, 2019 yılında aldığı patent ile NFT'leri fiziksel ürünlerle bir araya getiren projeye adım atarak bu sayede koleksiyon değerini arttırıp, "Sneaker" kültürüne farklı bir değer kazandırıyor.
165 yaşında olan İngiliz moda markası Burberry 'nin "B Serisi" olarak adlandırılan dijital koleksiyonu, Blankos Black Party pazarında yerini aldı. Bu koleksiyonun içeriğinde, bir blok zinciri üzerinde yaşayan dijital vinil oyuncaklar içeren çok oyunculu bir parti oyunu yer alıyor. Sektöre koleksiyon ile giriş yapan Burberry şimdilerde oyun içi NFT aksesuarlarını piyasaya sunuyor.
Louis Vuitton, 200. yıldönümünü kutlamak için herkese açık bir oyun platformu geliştirdi. Aksiyon içerikli olan "Louis The Game" oyununu ilginç kılan özelliği, oyuncunun yolculuğu boyunca yerleştirilen NFT eserlerin izleyicilere dijital görsel şölen oluşturmasıyla beraber marka, yeni dünyada yerini sağlam bir şekilde almış oluyor.
Moda ve sanatta olduğu gibi, kozmetik endüstrisinin de yeni dünya çılgınlığına girmesi elbette uzun sürmedi. Parfüm ve kozmetik alanlarında adını altın harflerle yazdıran ünlü Fransız markası Givenchy, ilkbahar 2022 ön koleksiyonu için işbirliği ile hazırladığı Chito & Givenchy koleksiyonu, airbrushed karakterler ve semboller içeren 15 adet NFT içeriyor.
Balmain, NFT olarak satılabilen sanal bir "Flame Dress" tasarladı. Girişimci Andy Ku tarafından yönetilen oyun ve 3D etkileşimli girişimi, kullanıcılara sunularak yeni dünyada yerini alıyor.
Ray Ban, Gucci, Balenciaga, Clinique, Jacob&Co gibi birçok iş dünyasında çeşitli alanlarda adını duyduğumuz önemli markaların NFT ile işbirliği içerisinde olması veya önümüzdeki dönemlerde bu aktif dünyaya dahil olmak istemeleri NFT'nin uçsuz bucaksız bir dijital evren olduğunu apaçık gösteriyor. Alanın şimdiden bu kadar rağbet görmesi akıl almaz büyüklükte milyon dolarların yatırım payını oluşturuyor.
İlginizi Çekebilir: Coverview Nedir? Ne İşe Yarar?
NFT'nin Sosyal Medyadaki Yeri
NFT'nin özellikle etki edeceği sektör şüphesiz ki sosyal medya... Freelancer ve dijital içerik üreticiliğinin meslek olarak görüldüğü şu dönemde artık kullanıcılar sosyal medya hesaplarının profillerine dahi NFT avatarı yerleştirebiliyor ve bunun üzerinde oynama yapabiliyorlar. Twitter, kripto para birimleri gruplarının ve NFT satışlarının, koleksiyonlarının güncel olarak duyurulduğu aktif bir mecra olmasıyla birlikte dünyaca tanınan ünlü iş adamlarının tweetleri bile artık satışa çıkıp birkaç yüz bin dolara alıcı bulabiliyor. Metaverse evreninin altında toplanan Facebook ve İnstagram , NFT gibi kripto varlıklar , dijital eserler ve koleksiyonlarla kurduğu yakın bağ gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple, NFT dünyasının gerek gerçek gerekse dijital mecralarda varlığı yadsınamaz hale geldi. İş dünyasının ve markaların kaçırmayacağı ve uzun bir müddet daha rağbet göreceği açık olan bu mecrada elbette değişimler ve gelişimler hızlıca gerçekleşip, sonsuz bir dijital token evresi olmaya devam edecektir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...