Nijerya halkının eNaira'ya geçiş yapmamasının nedenleri arasında altyapı eksikliği, halkın eNaira'yı kabul etmeme konusunda isteksizliği yer alıyor.
Nakit sorunlarına rağmen, Nijerya halkının eNaira'ya geçiş yapmamasının nedenleri arasında altyapı eksikliği, tüccarların eNaira'yı kabul etmeme konusunda isteksizliği ve eNaira'ya yatırım yapmanın getireceği faiz eksikliği yer alabilir. Bazı insanlar için eNaira kullanımı halen zor veya dezavantajlı olabilir.
İlginizi Çekebilir: Coinbase Katman2 Ağını Başlattı!
eNaira Nedir?
eNaira, Nijerya'nın merkez bankası olan Nijerya Merkez Bankası (CBN) tarafından geliştirilen dijital bir para birimidir. eNaira, Nijerya'daki tüm bankalar ve finansal kurumlar tarafından kabul edilecek ve itibari para birimleriyle değiştirilebilecektir.
eNaira'nın amacı, Nijerya ekonomisine daha fazla finansal katılım ve finansal sistemde daha fazla şeffaflık sağlamaktır. Ayrıca, para transferleri için daha hızlı ve daha güvenli bir yöntem sunmak için tasarlanmıştır.
Nijerya, önemli bir başkanlık seçimi öncesinde ülke genelinde çıkan isyanlar ve ciddi nakit kıtlığıyla mücadele ediyor. Ancak ulusal dijital para birimi eNaira, perakende ödemeleri geliştirme vaadiyle bile olsa, henüz insanlar tarafından benimsenmiyor.
Nijerya Merkez Bankası tarafından Ekim 2021'de piyasaya sürülen eNaira, hızlı bir başlangıç yapamadı ve benimsenmesi yavaş ilerliyor. Ancak, Nijeryalıların eNaira'ya dönüşmek istemelerine rağmen, merkez bankasının dijital para birimi (CBDC) ile işlem seçenekleri hala sınırlı.
Gelişmekte olan pazarlara odaklanan bir yatırım bankası olan Renaissance Capital'in direktörü Adesoji Solanke, insanların eNaira'yı kullanmasını sağlamak için uygun altyapıların oluşturulması gerektiğini söylüyor. Ancak, Londra merkezli CBDC ve kurumsal kripto saklama platformu Fireblocks'un piyasa altyapısı direktörü Varun Paul'e göre, eNaira'yı kabul etmeye istekli tüccarların sayısı da az olabilir.
Nijerya'da, 2022'nin sonunda hükümetin para birimi tasarımını değiştirme kararı, ATM'lerin hızla kurumasına ve para çekme işlemlerine sınırlar konulmasına neden oldu. Ülkenin kayıt dışı ekonomisi durdu ve kriz, zaten zayıf olan naira'nın yerel döviz karaborsası üzerinde daha da düşmesine yol açtı. Bu nakit sıkıntısı, Nijerya'nın kayıt dışı ekonomisinin nakitle geliştiği için, sokak satıcılarından otobüs şoförlerine kadar herkesi etkiledi. Protestolar şiddetlenirken, vatandaşlar Twitter gibi platformlarda, temel ihtiyaçlara erişememekten şikayet ettiler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...