Dünyanın en büyük spor giyim üreticilerinden biri olan giyim devi Nike, bu Perşembe günü çok ilginç bir davayla karşımıza çıktı. Nike, New York'taki bir federal mahkemede, internet üzerinden satış yapan StockX'e, Nike ayakkabılarının görüntülerini izinsiz olarak NFT şeklinde sattığı için dava açtı. Spor giyim üreticisi tarafından açılan bu dava ise, gündeme düşen en son büyük NFT davası olarak öne çıkıyor.
Nike, elbette böyle bir dava açmakta haklı. Eğer farklı bir marka, firmanın ürünlerini kopyalayarak kendi adına çıkarsaydı, firma yine markayı benzer şekilde bir şekilde dava edecekti. Fakat dava, son zamanlara damgasını vuran merkeziyetsiz NFT'ler üzerinden olunca normal bir telif hakkı ihlali davasından çok daha fazla ilgi çekiyor. Yabancı basında haber öyle bir etki bıraktı ki, haber siteleri firma hakkında "Nike Faul Diye Ağlıyor" tarzı başlıklar atmaya başladı.
Nike, StockX'in NFT'lerinin ticari telif haklarını ihlal ettiğini ve bu durumun tüketicilerin kafasını karıştırabileceğini söylüyor. Spor giyim üreticisinin mahkemeden talepleri ise kendilerine bir tazminat ödenmesi ve StockX'in davaya konu olan NFT'lerin satışını durdurması.
Spor ayakkabı, el çantası ve diğer ürünlerin yeniden satışı için bir platform olan Detroit merkezli StockX ise, geçtiğimiz yıl 3,8 milyar dolardan fazla değere ulaşmıştı.
Nike, StockX'in geçen ay spor ayakkabılarının izinsiz NFT'lerini satmaya başladığını ve alıcılara "yakın gelecekte" ayakkabıların fiziksel versiyonları için, kullanıcıların satın aldıkları jetonları kullanabileceklerini söylediğini iddia etti ve durumu mahkemeye taşıyarak, satışın sonlandırılmasını talep etti. Ayrıca miktarı tam olarak belli olmasa da, firmanın tazminat talep ettiği de alınan duyumlar arasında yer alıyor.
Nike, StockX'in 500'den fazla Nike markalı NFT sattığını ve bunun firmanın telif haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Nike ayrıca dava konusundaki suçlamalarına, StockX'in şişirilmiş fiyat, belirsiz satın alma ve mülkiyet koşulları hakkında aldığı şikayetlerin, Nike'ın ticari itibarına zarar verdiğini de ekledi. Ayrıca firma, kullanıcıların StockX'in meşruluğu konusunda duyduğu şüphelerin de ticari itibarını zedelediğini iddia etti.
Nike ve NFT'ler
Aslında Nike, bu davayı kendi satacağı NFT'lerin önünün kesilmemesi için açmış da olabilir. Nike, Aralık ayında satın aldığı dijital sanat stüdyosu RTFKT ile birlikte, bu ayın sonlarına doğru "bir dizi sanal ürün" yayınlayacağını söylemişti.
Nike ayrıca yakın zamanda kendi Metaverse diyarı olan NIKELAND'i de duyurmuş ve orada yer alacak olan sanal mağazada, kendi ürünlerinin NFT şeklinde kullanıcılarına sunulacağını söylemişti. Bunun hakkında daha önce yaptığımız haberi ise buradan okuyabilirsiniz.
Tarantino Bile Dava Edildi
NFT'lerin popülaritesi son zamanlarda oldukça fazla yükseldi ve bunlarla ilgili davalar ABD mahkemelerinde sıklıkla yer almaya başladı. Davalar o kadar çok çoğaldı ki hiç tahmin etmeyeceğiniz isimler bile NFT temalı davalara konu oldu. Bu isimlerden biri ise ünlü yönetmen Quentin Tarantino.
Miramax, yönetmen Quentin Tarantino'ya, yönettiği ve stüdyonun dağıtımını yaptığı 1994 yapımı "Ucuz Roman" (Pulp Fiction) filmiyle ilgili NFT'leri müzayedeye çıkarma planları nedeniyle, 2021 yılının Kasım ayında dava açtı.
Geçtiğimiz aylarda ise NFT'ler üzerinden bir ilginç dava daha açıldı. Ünlü Fransız lüks çanta üreticisi Hermes, sanatçı Mason Rothschild'e NFT'ler üzerinden dava açtı. Davanın açılma sebebi ise, ünlü sanatçının, çanta üreticisinin Birkin çantalarını kopyalayarak, "MetaBirkin" şeklinde NFT olarak piyasaya sürmesi iddiası olarak öne çıktı.
Aslında NFT'ler ilk çıktığında, merkeziyetsiz bir dünya hayali kuran insanlarda çok büyük bir heyecan uyandırmıştı. Fakat ardı ardına açılan ilginç telif hakkı ihlali davaları, NFT'lerin pek de iddia edildiği gibi bir şey olmadığını ortaya çıkardı.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...