Sahte görüntüler daha inandırıcı ve yaygın hale geldikçe, kamera üreticileri fotoğrafların gerçekliğini doğrulayabilecek yeni teknolojilerle mücadele ediyor. Nikon, Sony Group ve Canon, görüntülerin menşe ve bütünlük kanıtı olarak işlev görecek dijital imzaları kameralarına yerleştirme üzerinde çalışıyor.
Nikkei Assia'nın bildirdiği gibi dijital imzalar, görüntünün tarihi, saati, konumu ve fotoğrafçısı gibi bilgileri içerecek ve kurcalanmaya karşı dayanıklı olacak. Bu, çalışmalarının güvenilirliğini sağlaması gereken foto muhabirlerine ve diğer profesyonellere yardımcı olacaktır. Nikon bu özelliği aynasız fotoğraf makinelerinde sunacak. Sony ve Canon da bunu profesyonel sınıf aynasız SLR fotoğraf makinelerinde kullanacak. Nikon, Sony ve Canon ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Türk Teknolojisi İle Mustafa Kemal Atatürk’ün 4K Fotoğrafları
Yeni Kamera Teknolojisinin 2024 Yılına Kadar Kullanıma Sunulması Bekleniyor
Üç kamera devi için belirtelim. Dijital imzalar için onları Verify adlı web tabanlı bir araçla uyumlu hale getirecek küresel bir standart üzerinde anlaştı. Küresel haber kuruluşları, teknoloji şirketleri ve kamera yapımcılarından oluşan bir ittifak tarafından başlatılan bu araç, herkesin bir görselin kimlik bilgilerini ücretsiz olarak kontrol etmesine olanak tanıyacak. Doğrulama, bir görüntünün dijital imzası varsa ilgili bilgileri görüntüler. Yapay zeka bir görsel oluşturur veya değiştirirse Verify, görseli "İçerik Kimlik Bilgisi Yok" olarak işaretleyecektir.
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida gibi önde gelen isimlerin deepfake'lerinin bu yıl viral hale gelmesi ve çevrim içi içeriğin güvenilirliği hakkında soru işaretleri yaratması nedeniyle, bu tür bir teknolojiye olan ihtiyaç ortadadır. Dahası, Çin'in Tsinghua Üniversitesi araştırmacıları, gizli tutarlılık modeli adı verilen ve günde yaklaşık 700.000 görüntü üretebilen yeni bir üretken yapay zeka teknolojisi geliştirdi.
Sahte görüntülere karşı mücadeleye başka teknoloji şirketleri de katılıyor. Google, yapay zeka tarafından oluşturulan resimlere başka bir araç tarafından tespit edilebilecek görünmez dijital filigranlar ekleyen bir araç yayınladı. Intel, görüntülerdeki kişilerin cilt altındaki kan akışını gösteren ten rengi değişikliklerini analiz edebilen ve bunu görüntünün gerçekliğini belirlemek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdi. Hitachi, kullanıcı görsellerini doğrulayarak çevrim içi kimlik sahtekarlığını önleyecek teknoloji üzerinde çalışıyor.
Yeni kamera teknolojisinin 2024 yılına kadar kullanıma sunulması bekleniyor. Sony bunu 2024 baharında piyasaya sürecek. Canon da aynı yılın sonlarında aynı yolu izleyecek. Sony de bu özelliği videolara eklemeyi düşünüyor ve Canon da benzer bir video teknolojisi geliştiriyor. Ayrıca Canon, insanların fotoğraf çekip çekmediğini anlamak için bir görüntü yönetimi uygulaması da yayınladı.
Aynı zamanda Sony, teknolojinin diğer medya kuruluşları arasında benimsenmesini de teşvik edecek. Bunu da Ekim ayında The Associated Press ile saha testine tabi tuttu. Canon, teknolojiyi geliştirmek için Thomson Reuters ve Stanford Üniversitesi ile Güney Kaliforniya Üniversitesi'nin ortak kurduğu bir enstitü olan Starling Veri Bütünlüğü Laboratuvarı ile ortaklık kurdu.
Kamera üreticileri için ekleyelim. Teknolojilerinin dünyaya dair algımızı şekillendiren görüntülere olan güveni ve inancı yeniden kazanmaya yardımcı olacağını umuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...