Norton, Norton 360 güvenlik yazılımının yanına bir kripto madencisini dahil ettiği için eleştirilerle karşı karşıya. Cory Doctorow gibi aktivistler, şirketin "bilgisayarınıza gizlice kripto madenciliği yazılımı yüklediğini" ve kârdan komisyon aldığını iddia etti. Bu iddialarda gerçeklik payı olsa da kendimiz araştırdık ve orantısız bir şekilde abarttıklarını gördük.
Geçen yaz Norton, Norton 360 güvenlik paketine bir kripto madencisini eklediğini ve internetten ne olduğu bilinmez madencilik programları yüklemeye çalışmaktan daha güvenilir bir alternatif olduğunu açıkça duyurmuştu. Madencilik başlangıçta yalnızca sınırlı sayıda kullanıcı tarafından kullanılıyordu, ancak şimdi programı yükleyen herkes tarafından kullanılabiliyor.
Bazı Twitter kullanıcılarının Norton'u herhangi bir uyarıda bulunmadan kullanıcıların bilgisayarlarına bir kripto madencisi yüklemekle suçlamasıyla birlikte, Norton aniden bir tepki merkezi haline geldi.
Ancak bu, bazılarının inandığı gibi, Norton'un bilgisayarınızda otomatik olarak madenciliğe başlayacağı anlamına gelmiyor. Norton'un SSS'si izinsiz madencilik yapılmayacağını ve "sistem gereksinimlerini karşılayan bir cihaza sahip olmanın yanı sıra cihazınızda Norton Crypto'yu da açmanız gerektiğini" söylüyor.
Bir NortonLifeLock sözcüsü The Verge'e gönderdiği bir e-postada, Norton'un kurcalamaya karşı koruma özelliğini geçici olarak kapatıp ardından dosyayı silerek NCrypt.exe'yi tamamen kaldırabileceğinizi söyledi.
Norton'a, özelliğin her zaman kullanılırlığına dair bir taahhütte bulunup bulunmayacağını sorduk ve sözcü Spring Harris, "Özelliğin çalışması için özel cihaz donanımı ve kullanıcı onayı gerekiyor. Yazılımımızın kullanıcı cihazlarında nasıl performans gösterdiği konusunda şeffafız ve bunu değiştirme niyetimiz yok.” dedi.
Norton Kripto Madenciliği Nasıl Çalışıyor
The Verge sitesinden Mitchell Clark, madenciyi denemek için Norton'u kendi bilgisayarlarına kurduklarını yazdı. Yazılımı kurduktan sonra kontrol panelinin üstünde "Bilgisayarınızın boşta kalma süresini nakde çevirin" metni bulunan büyük yeşil bir afiş vardı. "Nasıl olduğunu göster" düğmesini tıkladığınızda, size özellik hakkında bir slayt gösterisi, büyük bir "Kabul et ve başla" düğmesi ve açtığınız özelliğin Norton Crypto olduğunu bildiren daha küçük bir metin gösteriliyor.
Norton Crypto'yu açtıktan sonra, sizin için bir cüzdan kuruyor ve Ethereum madenciliği yapmak için hemen bilgisayarınızın GPU'sunu kullanmaya başlayıyor (sistem gereksinimleri, en az 6 GB belleğe sahip bir Nvidia veya AMD kartına ihtiyacınız olduğunu söylüyor). Herhangi bir kazanç, sizin için kurulan cüzdana periyodik olarak yatırılıyor ve minimum eşiğe ulaştığınızda, kazançlarınızı Coinbase'e çekebiliyorsunuz.
Norton, insanları bu özelliği kullanmaya teşvik ediyor. BleepingComputer'ın geçen yıl yazılımı denediğinde belirttiği gibi, Norton madencilikten elde ettiğiniz kazançların yüzde 15'ini alıyor. Norton Crypto'nun hizmet şartları, madenciliğin nasıl çalıştığına fazla dalmadan, bir blok madenciliği şansını artırmak için herkesin bilgi işlem gücünü birleştiren bir madencilik havuzu çalıştırdığını söylüyor.
Havuz operatörleri genellikle herkesi bir araya getirmek için bir kesinti veya ücret alır. Bununla birlikte, ücretler genellikle yüzde 1 veya 2'ye yakındır ve bu açıkça daha düşüktür. Ve elbette, madencilik yapmak için Norton'un yazılımını kullanan herkes, şirkete güvenlik yazılımı için bir abonelik ücreti de ödüyor.
Norton Bu İşten Nasıl Kar Ediyor?
Daha güçlü madencilik donanımınız ve daha ucuz elektriğiniz olsa bile, Norton'un modeli sıkıntılı bir anlaşma olabilir. Ethereum'u kripto cüzdanınıza yatırıyor, ancak onu kullanmak veya başka para birimiyle değiştirmek istiyorsanız, onu nakit olarak çekmeniz gerekiyor, şu anda bunun için tek seçenek, onu bir Coinbase hesabına aktarmaktır. Ancak, bunu yapmak, Ethereum ağının kendisi tarafından alınan bir işlem ücretine tabi olacaktır. Bu, Norton cüzdanınızdan çekmenin finansal bir anlamı olmadan önce çok fazla kripto madenciliği yapmanız gerektiği anlamına gelebilir.
Anlaşma Norton için oldukça karlı görünüyor. Özelliği kullanmak herhangi bir kişi için karlı olmayabilir, ancak birçok kişi denerse, Norton'un kesintilerle elde ettiği para önemli bir miktara ulaşabilir. Twitter'ı görmezden gelsek bile, şirketin kendi kripto forumundaki kullanıcılar, gidişattan pekte memnun görünmüyorlar gibi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...