Bilim adamları tarafından Ölümsüz Denizanası olarak nitelendirilen Turritopsis Dohrnii, yeryüzünde asla ölmeyen tek canlı! Kulağa ne kadar da ilginç geliyor değil mi? İlginç ama gerçek. İlginç bilgilerle devam edelim o halde. Bu ölümsüz olan denizanası ölüme yaklaşacağını hissettiği zaman, yaşlandığını hissettiği zaman hücrelerini yeniliyor. Araştırmaya göre açık denizlerde ve okyanuslarda yaşıyor. Vücut yapısı jelimsi bir kıvamda ve şeffaftır.
Haberimizin detayları sizlere daha da ilgi çekici gelecek. Bilim insanlarına göre, detaylarda verilecek bilgiler yenileyici tıbba ilham verebilir veya yaşa bağlı olan hastalıkların tedavisinde bilgi sağlayabilir.
İlginizi Çekebilir: Bilim İnsanları Robotlar için ‘Canlı Deri’ Üretiyor
Ölümsüz Denizanasının Uzun Ömürlerini Açıklayabilecek Genler Tespit Edildi
CHICAGO, 29 Ağu (Reuters) - İspanya'daki bilim adamları, benzersiz uzun ömürlerinin sırrını ortaya çıkarmak ve insanların yaşlanmasına dair yeni ipuçları bulmak umuduyla tekrar tekrar genç bir duruma geri dönme yeteneğine sahip bir yaratık olan ölümsüz denizanasının genetik kodunu çözdü.
Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabında yayınlanan çalışmalarında, Maria Pascual-Torner, Victor Quesada ve Oviedo Üniversitesi'ndeki meslektaşları, tekrar tekrar geri dönebilen, bilinen tek denizanası türü olan Turritopsis Dohrnii'nin genetik dizisini haritaladılar.
Diğer denizanası türleri gibi, T. Dohrnii de iki parçalı bir yaşam döngüsünden geçer, aseksüel bir evrede deniz tabanında yaşar ve burada başlıca görevi, gıda kıtlığı zamanlarında hayatta kalmaktır. Koşullar uygun olduğunda, denizanası cinsel olarak çoğalır.
Yazarlar, birçok denizanası türünün yaşlanmayı tersine çevirme ve larva aşamasına geri dönme kapasitesine sahip olmasına rağmen, çoğu cinsel olgunluğa ulaştıklarında bu yeteneği kaybeder. Ancak T. Dohrnii için öyle değil.
Dışardan bakıldığında bu yaşam döngüsü çok karmaşık gözüksede, bu canlılar tam olarak hayata meydan okuyorlar.
Üstünde çalışılan araştırma, T. Dohrnii'nin genetik dizisini, cinsel üremeden sonra gençleşme yeteneğinden yoksun olan yakın bir genetik kuzeni olan Turritopsis Rubra'nınkiyle karşılaştırarak bu denizanasını neyin farklı kıldığını anlamaya yönelikti. Bu karşılaştırma sonucunda, Ölümsüz denizanasının DNA onarımı ve koruması ile ilişkili genlerin iki katı kopyaya sahip olduğu bulundu.Bu kopyalar, daha fazla miktarda koruyucu ve onarıcı protein üretebiliyormuş. Denizanasının ayrıca hücre bölünmesini engelleyen ve kromozomların koruyucu kapakları olan telomerlerin bozulmasını önleyen benzersiz mutasyonlara sahip olduğu tespit edildi.
Ardından, T. Dohrnii'nin nasıl polip formuna döndüğünü belirlemek için bilim adamları, bu ters metamorfoz sırasında hangi genlerin aktif olduğuna baktı. Jölelerin hücreleri ilkel bir duruma döndürmek için gelişimsel genleri susturduğunu ve yeni bir medusa tomurcuklandığında yeni oluşan hücrelerin yeniden uzmanlaşmasını sağlayan diğer genleri aktive ettiğini buldular. Pascual-Torner, birlikte bu genetik değişikliklerin hayvanı zamanın yıpranmasından koruduğunu söyledi.
Pascual-Torner, tanımladıkları genlerin insan yaşlanmasıyla ilgili olabileceğini söyledi. Yenileyici tıbba ilham verebilir veya kanser ve nörodejenerasyon gibi yaşa bağlı hastalıklar hakkında bilgi sağlayabilir diye konuştu. Ayrıca “Bir sonraki adımın, farelerde veya insanlarda bu gen varyantlarını keşfetmek” olduğunu belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...