OpenAI, DALL-E 3 ile oluşturulan görüntülerin meta verilerine filigranlar ekleyeceğini açıkladı. İşte detaylar!
İlginizi Çekebilir: NASA’nın Ingenuity Mars Helikopteri, Perseverance Tarafından Görüntülendi
12 Şubat'a Kadar Kullanıcılara Sunulacak
OpenAI, görsel oluşturma aracı DALL-E 3 için yeni filigranlar getirileceğini duyurdu. Filigranların, C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) tarafından belirtilen standartlara uyumlu olarak oluşturulan görüntülerin meta verilerine ekleneceği bildirildi. Şirket, C2PA filigranlarının ChatGPT web sitesinde ve DALL-E 3 modelinin API'sinde oluşturulan görüntülerde görüneceğini söyledi. Yeni filigranların 12 Şubat'a kadar tüm mobil kullanıcılara sunulacağı da belirtildi.
Şirket tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, her görselin sol üst köşesinde görünecek olan filigranlar, bir CR sembolü içerecekler. Kullanıcılar, OpenAI platformları tarafından oluşturulan herhangi bir görüntünün kaynağını (içerik oluşturmak için hangi yapay zeka aracının kullanıldığı vs.) Content Credentials Verify gibi web siteleri aracılığıyla kontrol edebilecek. Şu ana kadar filigranı video veya metin değil, yalnızca hareketsiz görüntüler taşıyabiliyor. OpenAI, filigran meta verilerinin görüntülere eklenmesinin "gecikme üzerinde ihmal edilebilir bir etkiyi temsil ettiğini ve görüntü oluşturma kalitesini etkilemeyeceğini" söylüyor.
Şirket, bu tür meta verilerinin, bir görüntü oluşturmak için hangi yapay zeka araçlarının kullanıldığının belirlenmesinde "sihirli bir çözüm olmadığını" ekledi. Şirketin kendi sitesindeki açıklamada; "Sosyal medya platformları, yüklenen görsellerden meta verileri kaldırabilir ve ekran görüntüsü alma gibi eylemler de meta verileri kaldırabilir. Kaynak belirlemek ve kullanıcıları bu sinyalleri tanımaya teşvik etmek için bu yöntemleri benimsemenin, dijital bilgilerin güvenilirliğini artırmanın anahtarı olduğuna inanıyoruz." ifadelerine yer verildi.
Öte yandan C2PA, Adobe, Arm, Intel, Microsoft ve Truepic tarafından oluşturulan bir "Ortak Geliştirme Vakfı" projesi olarak biliniyor. C2PA yayıncıların, şirketlerin ve diğerlerinin, kaynağın ve ilgili bilgilerin doğrulanması için medyaya meta veri yerleştirmesine olanak tanıyor. İçeriğin kaynağını belirlemek ve bunun insanlar tarafından mı yoksa yapay zeka ile mi yapıldığını göstermek için "İçerik Kimlik Bilgileri" filigranının kullanılmasını teşvik ediyor. C2PA'nın ilerleyen zamanlarda dijital dünyada daha büyük bir etkisinin olacağı tahmin ediliyor.
Sonuç olarak OpenAI bu değişiklikle, kullanıcıların karşılaştıkları görüntülerin güvenilirliğini sağlamayı hedefliyor. Aynı zamanda kullanıcıların manipülatif içeriklerle karşılaşma olasılığını da azaltmayı planlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...