OpenSea kullanıcıların NFT’leri mint edebileceği, alıp satabileceği ve takaslayabileceği en baskın merkeziyetsiz platformdu. NFT toplayıcılığından çok bir galeri gibi hizmet eden OpenSea, sadece 2021 Aralık ayında 3.25 milyar dolar hacmi sistemde tutmayı başardı, verilere göre 2020 Aralık ayından 2021 Aralık ayına kadar toplam hacim %90,968 artış gösterdi.
OpenSea bu süreçte sahtekarlıklardan ve dolandırıcılıklardan da nasibini aldı. En önemli örneklerinden biri ise, eski ürün müdürü Nate Chastain’in platformda ilk sayfa NFT’lerini içeriden öğrendiği bilgileri kullanarak satması ve kar etmesidir.
Genel güvensizlik hissine ek olarak, topluluk yeni atanan finans direktörü Brian Roberts’ın halka açılma imalarından sonra daha da değersiz hissetti. Ancak, OpenSea’nin yakın zamanda halka açılma niyeti olmadığı çabucak tekrardan doğrulandı.
OpenSea, şu anda işlem hacimleri açısından en iyi NFT pazarı olarak gözükse de, yeni yılda devi yerinden etmeyi hedefleyen bir avuç rakip bulunuyor.
Karşınızda zirveyi sallama potansiyeline sahip 5 NFT pazarı.
Coinbase NFT
Coinbase, kitlesel benimseme için itici güç olarak merkezileşme unsurlarına yaslanıyor gibi gözüküyor. NFT’lerin artan popüleritesinden yararlanan Coinbase, yeni NFT platformu OpenSea ile yarışa girmeye hazır gözüküyor, son raporlara göre bekleme listesinde 1.1 milyonu aşan kullanıcı bulunuyor ve bu sayı OpenSea’nin toplam aktif kullanıcı sayısından daha fazla.
Coinbase NFT, öncelikle bir pazar yeri olarak işlev görecek ancak şirket ‘’bağlantıların teşvik edileceği’’ bir yer olarak da hizmet edeceğini ima etti. Bugüne kadar Coinbase 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve 73 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor, kullanıcılar üç ayda bir 327 milyar dolarlık işlem hacmiyle dolaşımda yeteri kadar likidite bulunduğunu gösteriyor.
Coinbase, hacim ticaretinin büyüklüğüyle, güçlü kullanıcı deneyimi ve kullanıcı dostu arayüzü tasarımıyla öne çıkıyor.
FTX NFTs
Coinbase NFT’nin aksine, FTX’in pazarı Ekim ayında küçük bir Solana tabanlı NFT koleksiyonuyla piyasaya sürüldü ve koleksiyonunu Ethereum blok zincirindekilere doğru genişletti. OpenSea ve Coinbase NFT’den farklı olarak, FTX NFT’ler bir P2P (peer-to-peer) platformu değildir, yani merkezi ve gözetim altındadır, kullanıcıların verileri kendi özel ağında kaydedilir ve saklanılır. Bu kullanıcıların ve koleksiyonerlerin bir anlamda mülkiyetten vazgeçtiği anlamına gelir.
OpenSea’de kullanıcılar dijital varlıkları üzerinde tam hak sahibi olup istedikleri gibi satabilirken, FTX NFT’s teklif verme mekanizmasını uyguluyor. FTX.US başkanı Brett Harrison’ın yaptığı açıklamada açıkladığı gibi: ‘’Teklif verirken gaz ücretleri uygulamayarak platformda çok daha fazla fiyat hareketi ve keşfi göreceğiz, bunun genel olarak likidite çekmesini umuyoruz.’’
Küçük sorunlardan bağımsız olarak, pazar ilgi gördü ve işlem ücreti açısından rakiplerinin önünde gözüküyor. Coinbase’in %2.5 iken, FTX NFT’lerinin işlem ücreti %2 olarak hesaplanıyor.
Rarible
OpenSea zirveye yerleşmeden çok önce Rarible aylık işlem hacimlerini kendi değerinden daha yüksekte tutuyordu. OpenSea kullanıcılarının uzun zamandır beklediği bir şey olan yönetişim belirteci RARI ile platformunu topluluğa açmasına rağmen, Rarible bir zamanlar OpenSea’nin üzerindeki liderliğini sürdüremedi. Kasım ayında platformun toplam hacim değeri Ekim ayına göre %4 daha yüksekti ve tahmini ortalama 18.2 milyon dolar oldu. Bununla birlikte, günlük hacim ortalamalarının en az beş kat daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, aylık toplam hacmi OpenSea’nin aylık toplam hacmine kıyasla sönük kalıyor.
Rarible, Flow ve Tezos blok zincirlerinde NFT desteğini başlattı ve yakın gelecekte Solana ve Polygon’u destekleme planları var.
Merkezi olmayan değerleri ve çok zincirli NFT desteği ile Rarible, 2022’de zirvenin ciddi rakiplerinden birisi olabilir.
Zora
Zora, kendini Web3 ve merkeziyetsizliğin şampiyonu olarak tanımlıyor. Merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO) bu ilkelere yönelme eğiliminde olduğundan, platform PleasrDAO’nun 4 milyon dolarlık orijinal doge-meme NFT’yi satın alması gibi tarihi satın alımlarla değerini koruyor.
Zora sıfır ücretli bir yapıya sahiptir ve çabalarının çoğunu temel izinsiz protokol olmaya odaklar. Pek çok kripto uzmanı, sanatçıların ve yaratıcıların yarattıkları üzerinde daha fazla özerkliğin ve sahipliğinin olduğu fikre ilgi duyuyor. Bunlar 2022’de geçerli endişeler olarak kalırsa, Zora’nın yeni bir kullanıcı akını ile karşı karşıya kalması olası.
Magic Eden
Magic Eden şu anda Solana ağındaki en iyi NFT pazarıdır. Verilere göre 2021 Eylül ortasındaki lansmanından bu yana 267.14 milyon dolar ile en iyi 10 NFT pazarı arasında yer almaktadır.
Benzersiz cüzdan sayısı son iki ayda istikrarlı bir şekilde arttı ve onu OpenSea için güçlü bir rakip haline getirdi. Bununla birlikte, kullanıcıların birden fazla cüzdan adresine sahip olduklarının bilinmesi, aktif kullanıcı sayısının daha düşük olabileceğini düşündürtüyor.
%2’lik düşük işlem ücreti, listeleme yapmanın ücretsiz olması gibi özellikler platforma diğer pazar yerlerine karşı rekabet avantajı sağlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...