Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ChatGPT'nin otonom araçlardaki (AV) yolculara yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar, sürücüsüz araçların ve otonom araçların ChatGPT'yi kullanarak yolcularla daha iyi iletişim kurabileceğini ve onların taleplerini dinleyebileceğini belirtti. Şu anda yolcular, otonom araçları komut vermek için bir düğmeye basmak zorundalar. Ancak büyük dil modelleri (LLM'ler) buna gerek duymuyor çünkü insanın söylediği her şeyi doğal bir şekilde anlayıp taleplerini yerine getirmek için yorumlayabiliyorlar.
Araştırmacılar, “Hızlan” veya “Sıcaklığı artır” gibi farklı komutlar üzerinde ChatGPT'yi eğittikleri bir deney yaptılar ve ChatGPT'nin bu komutlara kolayca yanıt verebildiğini buldular. Ayrıca, araştırmacılar ChatGPT'ye trafik kuralları, hava durumu, yol koşulları gibi araç kullanırken dikkate alınması gereken her şeyi göz önünde bulundurmasını da istediler. Sürücü denetimi olmadan çalışan otonom 4 seviyesindeki bir araca bulut üzerinden LLM'lere erişim sağlandı ve bu LLM'ler komutlara mükemmel bir şekilde yanıt verdiler.
Deney ayrıca, yolcuların LLM'lerle donatılmış seviye 4 otonom araçlarda daha az rahatsızlık hissettiklerini buldu. LLM'ler, doğrudan ve dolaylı komutlara da iyi yanıt verdi. Araştırmacılar, LLM'lerin otomatik araçlara entegre edilmesinin iyi bir şey olacağını, ancak otomobil üreticilerinin AI halüsinasyonu konusunu da dikkate alması gerektiğini belirtiyor. LLM'lerin araçlar için güvenli olduğundan emin olmak için birçok testin yapılması gerektiğini vurguladılar.
Unutulmamalıdır ki, LLM'ler otomotiv endüstrisinde çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Araçlara sohbet botlarının entegre edilmesi de ciddi bir şekilde değerlendirilmektedir. Gelecekte, bu LLM'lerin aracın lastik basıncı gibi bilgiler verebilme olasılığı da bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir: ChatGPT Fiyatları Zamlanıyor! İşte Detaylar
Purdue Üniversitesi Araştırmaları: ChatGPT’nin Otonom Araçlarda Kullanımının Avantajları ve Güvenlik Endişeleri
Otonom araç teknolojisi, ulaşım alanında devrim yaratacak potansiyele sahip. Purdue Üniversitesi araştırmacılarının bulguları, bu araçların daha kullanıcı dostu hale gelmesinde yapay zeka destekli dil modellerinin (LLM) rolünü gözler önüne seriyor. ChatGPT gibi LLM'lerin, yolcuların taleplerini doğrudan anlaması ve yanıtlaması, otonom sürüş deneyimini önemli ölçüde geliştirebilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...