Pilsiz, otonom mikro robot MilliMobile ile tanışacağız! Işık ve radyo dalgalarıyla kendi başına hareket edebilen küçük bir robot hayal edin! Bir kamera, bir sensör veya bir Bluetooth cihazı taşıyabilir ve uzun mesafelere veri iletebilir. Farklı arazilerde ve ortamlarda gezinebilir ve yoluna devam etmek için ışık kaynaklarını takip edebilir. Kulağa bilim kurgu gibi geliyor değil mi?Washington Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi için belirtelim. Işık ve radyo dalgalarıyla çalışabilen, kendi kendini süren yeni bir robot yarattı. MilliMobile adı verilen robot yaklaşık bir kuruş büyüklüğünde ve bir kuru üzüm ağırlığında! Güneş paneline benzer bir enerji toplayıcısı ve dört tekerleği var. Bulutlu havalarda bile saatte yaklaşık 10 metre hareket edebiliyor.
Robot, beton veya dolgulu toprak gibi yüzeylerde ilerleyebiliyor. Ağırlığının da üç katına kadar kamera veya sensör gibi ekipmanları taşıyabiliyor. Otomatik olarak ışık kaynaklarına doğru hareket etmek için bir ışık sensörü kullanıyor. Bu da onun toplanan güçle süresiz olarak çalışmasını sağlıyor.Mikro robot MilliMobile ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Robotları Sadece Futbol İzlemek için Orada Değildi!
Robot Test Edildi
Araştırmacılar için belirtelim. Çalışmalarını 2 Ekim'de İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenecek ACM MobiCom 2023 konferansında sunacaklar.
Ekip, karmaşık programları küçük görevlere bölen bir kavram olan "aralıklı bilgi işlem"den ilham aldı. Bu yaklaşım, son derece kısıtlı güç kaynaklarına sahip bir cihazın, erişilebilir hale geldikçe mevcut enerjiden yararlanarak kademeli olarak çalışmasına olanak tanıyor. Bu fikri harekete uyguladılar ve robotun boyutunu ve ağırlığını azalttılar; böylece hareket etmek yalnızca az miktarda enerji gerektiriyor. Robot, bir hayvanın adım atmasına benzer şekilde, tekerleklerini döndürmek için küçük enerji darbeleri kullanarak ayrık artışlarla hareket ediyor.
Ekip, MilliMobile'ı iç ve dış mekanlarda, parklar, kapalı hidroponik çiftlik ve ofis gibi ortamlarda test etti. Mutfak tezgahının altı gibi çok düşük ışık koşullarında bile robotlar, çok daha yavaş da olsa, yavaş yavaş ilerleyebilir. Bu onların sürekli çalışmasına ve diğer sensörlerin gözden kaçırabileceği veya zorlanacağı görevleri gerçekleştirmesine olanak tanıyor.
Aynı zamanda robotlar, yerleşik sensörleri ve küçük bilgi işlem çiplerini kullanarak kendilerini de yönlendirebiliyor. Ekip, robotları, bir ışık kaynağına doğru hareket etmek için yerleşik ışık sensörlerini kullanacak şekilde programladı; bu, güçlerini korumalarına ve engellerden kaçınmalarına yardımcı oldu. Robotlar aynı zamanda bir alandaki birden fazla noktada verileri örnekleyerek ortamlarının daha ayrıntılı bir görünümünü oluşturabilir. Örneğin akıllı bir çiftlikteki nemi ve toprak nemini takip edebilir veya bir fabrikadaki elektromanyetik gürültüyü tespit edebilirler.
Araştırmacılar MilliMobile'i ışık, sıcaklık, nem sensörleri ve Bluetooth ile donatarak 200 metreden fazla mesafeye veri iletmesini sağladı. Gelecekte daha fazla sensör eklemeyi ve bu robot sürüleri arasında veri paylaşımını geliştirmeyi planlıyorlar.
Bu arada belirtelim. Amazon, Google, Ulusal Bilim Vakfı, Ulusal GEM Konsorsiyumu, Washington NASA Uzay Hibe Konsorsiyumu, Pastry-Powered uring Machine Bağışlanmış Bursu ve SPEEA ACE burs programından çeşitli ödüller ve burslar bu araştırmayı finanse etti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...