Yazılı röportaj serimize Pazardan kurucusu Burak Sıraç ile devam ediyoruz. Bugün sizlerle Burak Sıraç ile yaptığımız röportajı buluşturacağız. Lafı daha fazla uzatmadan Burak Sıraç Bey ile yaptığımız röportaja geçelim. Keyifli okumalar.
İlginizi Çekebilir: Wocopa Türkiye Kurucusu Elif Koçak ile Kadın Genç Girişimciliği Üzerine Röportaj Yaptık!
Burak Sıraç kimdir? Sektör Tecrübeniz Hakkında Bilgi Verebilir Misiniz?
Dijital pazarlamayla kariyerine başlayan bir Endüstri Mühendisiyim. Üniversitenin son senesinde Mercedes-Benz Türkiye pazarlama ekibine katıldım. Mezuniyet sonrasında da Dijital Pazarlama Uzmanı olarak aynı ekipte profesyonel kariyerim başladı. Dijital kanallarındaki performans geliştirmeleri, ölçümleme ve takip alt yapıları, lansman kampanyaları gibi ana alanlarda şirkete katkı sağlayacak çok fazla projeyi hayata geçirdik. Almanya’da bulunan Mercedes-Benz HQ ekibine bir terfi aldım ve Avrupa Dijital Pazarlama Müdürü olarak görev yaptım. Avrupa bölgesinde bulunan ülkelerin dijital iletişim ve stratejilerinin gelişmesi üzerine farklı projeler hayata geçirdim. Daha sonra işin mutfak kısmında tecrübe kazanmak amacıyla Karbonat Reklam Ajansı’nın Dijital ve Strateji direktörü oldum. Defacto, Oppo, Opel, Citroen, Little Ceasers, Sephora gibi birçok markanın lokal ve global iletişimlerine katkıda bulunduk. Ve sonunda da yeni bir hikaye yazmak için Pazardan’ı kurma amacıyla startup ekosistemine geçtim.
Pazardan Girişimi Düşüncesinin Çıkış Hikayesi Nedir?
Üniversitenin ilk yıllarından itibaren içimde girişimcilik ateşi yanıyordu, birkaç kez denememize rağmen o dönemlerde cebimizdeki projeleri hayata geçirmek için nefesimiz yetmedi. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de işi hayata geçirebilecek bir tecrübe kazanmamıştık, yatırımcı adayları da bunu çok iyi biliyor ve risk olarak değerlendiriyordu. Lokal ve global şirketlerde çok fazla projeyi hayata geçirip, çok iyi deneyimler kazanma şansı yakaladım. Sadece disiplerin yönetimi değil, şirket – ekip yönetimi ile ilgili de tecrübe edindim, birçok gözlem yaptım. Günün sonunda bir iş modelini hayata geçirip, büyütmek için gereken birikimi elde etmiştim.
Yemek yapmayı sevdiğim için taze malzemeye ulaşmayı da kıymetli buluyorum. Bir gün eşimle birlikte Rumeli Hisarüstü pazarına giderken “Pazardan neden online alışveriş yapılmasın?” sorusu aklıma yerleşti. Bunu ilk düşündüğümde pandemi ortada yoktu, yaklaşık 8-9 ay önceydi. Fikrin üzerine uzunca bir zaman düşündüm ve detayları aklımda netleştirdim. Markanın ismini Pazardan olarak belirledim. Yakın çevremden farklı görüşlerin fikirlerini de aldım. Pandemi geldiğinde ise artık içimdeki girişimcilik ruhu ve Pazardan’ın fikri kendisini dışarıya atmak istiyordu. Buna daha fazla direnç göstermedim ve suya atladım.
Pazardan Gelişim Hikayesi Nedir?
2021 ocak ayında Pazardan’ı yayına aldık. Yaklaşık 1 sene (pandeminin de etkisiyle) test süreçleriyle geçti. Kullanıcı ve pazarcı deneyimlerine göre ürün geliştirmelerini yaptık. Pazardan ile online alışverişte yeni bir segment yarattık. Son kullanıcıların semt pazarlarından online sipariş vermesini sağlarken; Türkiye’nin e-ticaret dahil olmayan tek esnaf grubu olan pazarcıları da e-ticaret dünyasına dahil ettik. İlk yatırım turunu tamamladık ve İstanbul merkezli operasyonumuzu genişlettik. Bugün itibariyle İstanbul’da 300’den fazla semt pazarında 34 ilçede aktif hizmet veriyoruz. Pazardan’ın temel değer önerisi kullanıcılara “günlük tazelikte ürünler” sunmak. Çünkü sıfır-stok adını verdiğimiz iş modelinde pazarcılar stok tutmuyor ve satılan her ürün akşam halden alınıyor. Dolayısıyla bekleyen, tazeliğini kaybeden ürünlerden uzak bir tazelik faydası yaratıyoruz.
Pazardan Nasıl Tepkiler Aldı?
Pazardan’ın samimi bir girişim olacağını tahmin ediyorduk ancak aldığımız tepkiler bunun da ötesinde oldu. Yaptığımız kullanıcı araştırmalarında, kullanıcıların Pazardan’la duygusal bir bağ kurduğu sonucunu da elde ettik. Bu ilişkinin temelinde Pazar alışverişinin herkesin hayatında yer eden kültürel bir etkinlik olması yatıyor. Pazardan online sipariş veren kullanıcıların bir çoğu bilinç altında eski günlerindeki anılarını bile hatırlıyor. Biz de her zaman kullanıcı memnuniyetini merkeze alan bir marka olarak kalacağız.
Kullanıcıların yanında pazarcılarımızın tepkileri de oldukça kıymetli. Biz Pazardan’ın yatırım turunda şunu farkettik ki herkes işi çok sevdi ve başarılı olacağına inandı ancak en büyük soru işareti pazarcıların bu sistemi kullanıp kullanamayacakları oldu. Geldiğimiz nokta pazarcıların Pazardan’a dahil olma istekleri, heyecanları ve online alışverişe dahil olarak etki alanlarını büyüttüklerinin bilincine varmaları bizleri de çok mutlu etti. Pazarcı esnafı bizim onları dijital dünyaya katan bir öncü marka olduğumuzun farkında, her zaman da onların yanında olacağız.
Pazardan NFT Koleksiyondan Bahseder Misiniz? Çalışmaların Devamı Gelecek Mi?
Erken aşama girişimlerde temelde 2 tane soru oluyor: fikir bir problemi çözüp başarılı olabilir mi ve kurucu ekip bu fikri hayata geçirip büyütmek için gereken kabiliyete sahip mi. Aslında bu iki soru olumluysa geriye kalan 3-5 yıllık planlamaların anlamı olmuyor. Özellikle Türkiye gibi stabil olmayan ülkelerde bir sonraki seneyi tahmin etmek büyük şirketler için bile çok zor.
NFT koleksiyonları özellikle erken aşama girişimlerin yatırım turlarına dahil edilerek, global yeni bir kanal yaratılabilir. Biz de bu yönde bir NFT koleksiyonu yayınladık ve yatırım turuna dahil ettik. Tabi biraz daha PR odaklı bir çalışma olarak konumlandı. Bunun yanında SPK ile ilgili bazı düzenlemelerin de yapılması gerekiyor, gri bir alanda kalıyor. Önümüzdeki günlerde NFT’lerin yatırım turlarına dahil edilmesini görmemiz mümkün.
Pazardan’ın ana hedeflerinden sonra metaverse hamleleri olabilir. Özellikle AR teknolojileriyle alışveriş deneyimini geliştirmeyi ve etkileşimi artırmayı planlıyoruz.
Pazardan Uygulaması Hangi Şehirlerde Faal Halde? Pazar Alışverişine Getirdiği Yenilikler Neler?
Operasyonel mükemmelliği sağlamak için İstanbul’a odaklandık. 2023 yılında Bursa, Ankara ve İzmir’de modeli başlatacağız. Pazardan’ın iş modelinin kendisi en büyük yenilik. Çok basit: Pazardan online sipariş ver. Pazardan iki temel kitleye fayda sunuyor: mevcut durumda online alışveriş kanallarından meyve-sebze alanlar ve fiziksel Pazar alışverişi yapanlar. Kategorideki oyuncular “tazelik” kavramına yatırım yaparken, biz bir adım daha ileriye gidiyoruz ve “günlük tazelikte” ürünler teslim ediyoruz. Çünkü Pazar tezgahlarında satılan ürünler beklemiyor, stok tutulmuyor. Pazardan’ın ölçtüğümüz tazelik skoru 96 civarında, sipariş veren kullanıcıların %98’i çevresine tavsiye ediyor. Bu datalar gerçek bir probleme etkin çözüm sunduğumuzun en büyük göstergesi.
Mobil uygulamada da Türkiye e-ticaret ekosisteminde ilk defa kullanılan özellikler geliştirdik. Bunlardan bir tanesi story özelliği. Pazarcılar tezgahlarındaki ürünlerin fotoğraflarını storylere yüklüyor ve kullanıcılar da alışveriş sırasında gördükleri ürünü satın alıyorlar. Gerçek zamanlı bir deneyim sunuyoruz. Storyleri yeni uygulama tasarımında daha etkin kullanacağız.
Diğeri de Akıllı File adını verdiğimiz yapay zeka asistanı. Kullanıcı personalarının alışkanlıklarına göre ve kişilerin kendi alışverişlerini baz alarak otomatik bir sepet yaratıyor. Kullanıcı sadece günü ve tutarı seçiyor, gerisini Akıllı File hallediyor. Türkiye’deki en hızlı ve akıllı sipariş algoritmasını önümüzdeki günlerde daha da geliştireceğiz ve yayına alacağız.
Pazardan Yatırım Alma Konusunda Ne Tür Çalışmalar Yapıyor?
2022 kasım ayında yeni bir tur başlatacağız, hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Pazardan’ın ilk turuna katılan değerli şirketler ve melek yatırımcılar bulunuyor. Erken aşama ikinci turda yeni yatırımcı adaylarıyla da görüşmeleri sürdüreceğiz. Hedefimiz 2023’e kadar yatırım turunu tamamlayıp seneye hazırlanmak ve hedeflerimize odaklanmak olacak.
Girişime Yapılan Yatırımlar Hangi Çalışmalar İçin Kullanılıyor?
İlk yatırımla Pazardan’ın temel ihtiyaçlarını yerine getirdik. Operasyon yönetim kaslarımızı güçlendirdik, ekibimizi kurduk. Teknoloji alt yapımızı yeniledik ve geliştirdik. İstanbul’daki tezgah sayımızı artırdık, hizmet bölgelerimizi genişlettik. Pazarcılara modeli ve akışı öğrettik, markayla aralarındaki bağı geliştirdik. Pazardan Kurumsal gibi yeni iş modellerinin test süreçlerine başladık. Bugün Türkiye’nin en büyük şirketlerine ofiste tüketilmek üzere günlük meyve servisi yapıyoruz. Kullanıcıların davranışlarını daha da iyi öğrenmek adına araştırmalar yaptık. Yani özetle binanın temelini attık ve büyük resmi genişlettik. Yeni turla birlikte 2023 boyunca B2C modelde hem bölgesel hem hacimsel büyüme hedefliyoruz. Pazardan marka bilinirliğini artıracak iletişimlere devam edeceğiz. Ürüne yeni özellikle ekleyeceğiz. Restoran ve kurumsal şirketlere hizmet verdiğimiz B2B modelin de hizmet kapsamını ve hacmini artıracağız. Tabi bunların altından kalkacak kalifiye bir ekip kurmak da gerekecek, yeni arkadaşlar aramıza katılacak.
Pazardan’ın Misyon ve Gelecek Planı Nedir?
Pazardan “günlük tazelik” marka çekirdek değerini farklı B2C ve B2B iş modellerine transfer ederek, meyve-sebze kategorisinde güçlü bir dikey olmayı hedefliyor. 2023 boyunca yeni şehirler, 2024 yılında ilk yurtdışı açılım olacak.
Burak Sıraç Olarak Girişim Kurmak Kişilere Ne Gibi Tavsiyeler Verirsiniz?
Buldukları fikri detaylıca değerlendirmelerini ve farklı “profesyonel” bakış açılarına danışmalarını, fikir almalarını öneriyorum. Verilen negatif-pozitif feedbackler herhangi bir anlama da gelmiyor, girişimcinin bu yorumları bir potada eritip, modeli geliştirmek için kullanması kritik.
Hayattaki her şeyin bir maliyeti vardır. Girişimci olacaksanız bu maliyetlere katlanmak gerek. “Hem bir şirkette çalışayım, hem kenardan fikri yapalım” asla gerçekleşmeyecek bir düşünce. İşe odaklanmak ve dedike olmak, fikri yaşamak başarılı olmak için şart. Konfor alanından çıkmak şart. Girişim fikri tabaktaki garnitür değil, ana yemeğin malzemeleri.
Bence başarılı bir girişimin %60’ı fikir, kaynak gibi fiziksel dinamikler %40’ı mental yönetim. İnişlerle, çıkışlarla dolu bir yolculuk var, ne olursa olsun oyunda kalmak için gereken motivasyonu, tutkuyu göstermek gerekiyor. Ne kadar tecrübeli olursanız olun, birçok şeyi ilk defa deneyimliyorsunuz. Her aşamada önümüzde belirsiz süreçler mevcut, bu çok zorlayıcı bir unsur. Tabi ki çok çalışmak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...