Girişimcilik dünyasında başarılı olmanın yollarını anlamak için deneyimlerden faydalanmak büyük önem taşır. Bu röportajda, Platin360’ın kurucusu Fatih Balkan ile, e-ticaret alanındaki yenilikçi yaklaşımı, stratejik tavsiyeleri ve girişimcilik yolunda karşılaşılan zorlukları konuşacağız. Fatih Balkan’ın deneyimlerinden ve Platin360’ın sunduğu çözümlerden ilham alarak, e-ticaret dünyasında başarılı olmanın ipuçlarını keşfedeceksiniz. Keyifli okumalar!
Platin360'ın kuruluş hikayesini ve bu girişimi hayata geçirme sürecinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Bizler 2004 yılından bugüne PlatinMarket markamızla e-ticaret altyapısı sağlıyoruz. Türkiye genelinde binlerce müşterimiz var. Son 5 yıl içerisinde e-ticaretin ekosistem oyunlarının artması ile birbirleri ile olan entegrasyonların önemi de artmaya başladı. Örnek: Bir e-ticaret siteniz varken eskiden sanal pos ve kargo entegrasyonları işinizi çözüyordu. Geldiğimiz noktada e-fatura entegrasyonları, pazaryeri entegrasyonları, gelişmiş kargo entegrasyonları, depo yönetim entegrasyonları, SMS ve e-posta pazarlama entegrasyonları gibi onlarca yan hizmet e-ticaret alanında aktif bir şekilde faaliyet göstermeye başladı. Tabii müşterilerimiz de birçok entegrasyon talebinde bulunmaya başlayınca var olan sistemimizin içerisine eklemek yerine bağımsız bir yeni nesil entegrasyon sistemi olan Platin360’ı geliştirmeye karar verdik. Son 2 yıldır Platin360 markamızla tüm e-ticaret altyapı sağlayıcılarına ve kendi müşterilerimize hizmet veriyoruz.
Platin360 olarak sunduğunuz çok kanallı e-ticaret platformunun özellikleri nelerdir? Bu platform, kullanıcılarına ne tür avantajlar sağlıyor?
Platin360 aslında bir e-ticaret süper uygulaması olma yolunda ilerliyor. Kullanıcılarımız ürünlerini Platin360’a ekledikten sonra ister pazaryerlerine, ister sosyal medya kanallarına, isterlerse de e-ticaret sitelerine ürünlerini kolayca aktarabiliyorlar. Tek kanaldan ve merkezi stoktan satış kanallarını yönetebiliyorlar. Tüm kanallardaki siparişlerini tek ekrandan görüntüleyip e-fatura ve kargo süreçlerini yine tek ekran üzerinden tek tuşla yönetebiliyorlar. App Store alanımızda kullanmak istedikleri modül ve uygulamaları satın alarak aktif edebiliyorlar. E-ticaret ekosistemine dışarıdan geliştirme yapmak isteyen geliştiricilerin uygulamalarını da App Store alanında satışa sunabiliyoruz. Böylece zaten entegrasyonumuzun olduğu onlarca platforma geliştiriciler de kolayca ulaşabiliyor.
Platin360’ın hedef kitlesi kimlerdir? Hangi sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere hitap ediyorsunuz ve onların e-ticaret süreçlerini nasıl kolaylaştırıyorsunuz?
Bizim hedef kitlemiz e-ticaret yapan ve yapmayı düşünen tüm işletmeler. Ayrıca her işini ayrı ekrandan ve panelden yönetmekten bıkmış, zaman ve para kazanmayı isteyen işletmeler de ayrıca bir hedef kitlemiz olarak değerlendiriliyor. Örneğin, bir pazaryeri satıcısı 5 pazaryerinde ürün satarken, hepsinden gelen müşteri soru ve taleplerini her gün o pazaryerinin paneline girerek kontrol etmek zorunda kalıyor. Bu durum, müşteriye hızlı dönüşü engelliyor ve bazen gözden kaçırılmasına neden olabiliyor. Bu durumda e-ticaret satıcısının pazaryerlerindeki mağaza puanına olumsuz yansıyabiliyor. Bizim Platin360 panelinde, tüm pazaryerlerinden gelen mesajları tek ekrandan görebiliyor ve cevaplayabiliyorlar. Hatta hazır cevaplar ile daha önce sorulmuş ve cevaplanmış bir soruya kolayca cevap iletebiliyorlar.
Tüm e-ticaret işlemlerini tek bir panelden yönetme fikri nasıl ortaya çıktı? Bu çözümün geliştirilme sürecinde karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
E-ticaret hacmi büyüdükçe kullanıcılarımız farklı enstrümanlar kullanmaya başladı. Bu durum, kullanıcılarımıza ciddi zaman ve dolayısıyla para kaybına sebep olmaya başladı. Ana fikir aslında müşterilerimizin işlerini kolaylaştırmaktan doğdu. Yıllardır müşterilerimizin e-ticaret operasyonlarına destek oluyoruz. Onların daha fazla kazanması ve daha az zaman harcaması en önemsediğimiz konulardan biri. Tek ekrandan yönetme çözümümüzde, aslında üçüncü şirketlerin altyapılarının müsait olmaması bizi en fazla zorlayan kısımlar oluyor. Örneğin, bazı pazaryerleri API’ları üzerinden müşteri iade taleplerini vermiyor. Çoğu ile ciddi görüşme trafiğinden sonra eklettirmeye çalışıyoruz veya planlamalarına aldırtmaya çalışıyoruz. Diğer bir konu ise birçok farklı uygulamayı tek ekrandan kullandırma senaryosunda üçüncü tarafların sistemleri geçici süreliğine kesilebiliyor. Müşterilerimiz ilk etapta bu durumların bizden kaynaklandığını zannedebiliyorlardı. Ancak log kayıtları gibi özelliklerle kesinti olduğunda kimden kaynaklandığını müşterilerimize anında gösterebiliyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...