Sony, en son açıkladığı bilançosunda, Playstation 5 satış miktarının 17,3 milyon birimi geçtiğini doğruladı. Gerek tedarik kısıtlamaları, gerek ise bütün dünyayı etkisi altına alan çip krizi nedeniyle, satış miktarlarında beklenildiği kadar büyük bir artış gözlemlenemedi. Böylece konsol satış miktarları, firmaların önceden hedefledikleri miktarların altında kaldı.
Sony ayrıca ileriye dönük yaptığı tahminlerde de değişikliğe gitti. Firma 31 Mart 2022 tarihinde kadar 22,6 milyon adet Playstation 5 konsolu satmayı hedefliyordu. Fakat tedarik kısıtlamaları sonucu yaşanan üretim ve satış problemleri, firmanın yeni hedefini 19,3 milyon konsol olarak güncellemesine yol açtı. Firma, henüz 17.3 milyonluk satış miktarına ulaşmışken, 2022 yılının ilk çeyreği için yalnızca 2 milyonluk bir konsol satış tahmini açıklayarak beklentileri minimumda tuttu.
Ayrıca Sony, son çeyrek bilançosunda bu yıl oyun ve ağ hizmetlerinden 7,1 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini de duyurdu. Bu geçtiğimiz yıl aynı çeyrekte elde edilen 7.7 milyar dolarlık gelirden 600 milyon dolar daha az.
İleriye dönük olarak baktığımızda Sony, Guerrilla Games'in Horizon Forbidden West ve Polyphony Digital'in Gran Turismo 7 oyunlarını Mart 2022'ye kadar çıkartarak, 2022 yılının ilk çeyreğinde çok daha iyi bir oyun geliri elde etmeyi bekliyor. Yeni oyunların ne kadar heyecan uyandırdığı ve Sony'ye ne kadar gelir getirebileceği kısmı ise şimdilik biraz muallakta gibi görünüyor.
Sony ayrıca, Destiny geliştiricisi Bungie'yi 3,6 milyar dolara satın almak için bir anlaşma imzalayarak genişlemesine devam ediyor. Bungie 2026 yılına kadar 10 online oyunu piyasaya sürmeyi planladığı için, bu hamle ayrıca PlayStation Studios'un çevrimiçi çabalarını desteklemesini amaçlayan bir hamle olarak da görülüyor. Bungie, online oyunlar hakkındaki tecrübesi ve yetenekli ekibiyle birlikte Playstation Studios'a büyük katkılar sunabilir ve stüdyonun çok daha popüler oyunlar çıkarmasına yardımcı olabilir.
Sony Interactive Entertainment CEO'su Jim Ryan ayrıca, gelecekte Playstation adına çok daha fazla alım yapmayı planladıklarını da söyledi.
Playstation vs Xbox Savaşı Heyecanını Yitiriyor mu?
Açıklanan 17.3 milyonluk Playstation 5 satış miktarı her ne kadar iyi bir satış başarısı olsa da, Playstation eski görkemli günlerinden çok çok uzakta. Sony'nin gözbebeği ve gelmiş geçmiş en çok satış yapmayı başaran konsol olan Playstation 2'nin 155 milyonluk muhteşem başarısının yanında 17.3 milyonluk satış başarısı oldukça sönük kalıyor.
Playstation 5'in bir önceki modeli olan Playstation 4 de, 116 milyonluk büyük bir satış başarısına imza atarken, Sony'nin belki de en az tutmuş ve en az heyecan verici bulunmuş konsolu olan Playstation 3 bile neredeyse 88 milyonluk bir resmi satış başarısı yakalamıştı. Firmanın el konsolu olan Playstation Portable (PSP) bile yaklaşık 81 milyonluk bir satış miktarına ulaşmayı başarmıştı ki bu PS5'in 2 yıl içinde yakalayabilmiş olduğu satış miktarından katbekat daha fazla.
Evet tedarik ve satış konusunda pandemi şartlarından ötürü çok sıkıntılı bir durum mevcut. Fakat Playstation 5 konsolunun çıkış yapmasının üstünden iki yıl geçmiş olmasına rağmen, firmanın yalnızca 17 milyonluk bir satış yapabilmesi, hem firma için hem de Sony hayranları için çok büyük bir hayal kırıklığı olarak göze çarpıyor.
Eskiden çok daha rekabetli bir şekilde geçen Playstation vs Xbox yavaş yavaş heyecanını kaybediyor gibi görünüyor ve bu durum oyuncuları gerçekten üzüyor. Belki pandemi şartları nedeniyle belki de konsol oyunculuğunun eski cazibesini kaybetmesi nedeniyle konsol satışları her geçen gün düşüyor ve sektörü derinden yaralıyor.
Nintendo ve SEGA'ya Olanların Aynısı mı Gerçekleşiyor?
Oyun sektörü düşük satış rakamlarıyla uğraşırken, aynı zamanda dışarıdan gelen etkilere karşı da önlem almaya çalışıyor. Henüz geçtiğimiz günlerde Xbox CEO'su Phill Spencer, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devlerinin yeni rakipleri olduğunu söylemiş ve konsol firmalarını bu konuda işbirliği yapmaya çağırmıştı.
Bunu tam olarak bilemeyiz fakat konsol sektörü belki de klasik dönüşümünü geçiriyordur. Eskiden yaşanan Nintendo vs SEGA konsol savaşları yerini nasıl Sony vs Microsoft konsol savaşlarına bıraktıysa, belki de artık Sony ve Microsoft'un yerlerini Amazon ve Facebook gibi firmalara devretme vakti gelmiştir. Fakat her ne kadar 21. yüzyılın başlarında oyun sektörü dönüşümü gerçekleştiyse de, bu durum yüksek satış rakamları ve heyecan verici yeni oyunlar ile birlikte gerçekleşmişti. Şimdiki gibi düşük satışlı ortamda gerçekleşecek bir dönüşüm ise bize eski günleri aratıp, "ah o günler" dedirtebilir.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...