Son zamanlarda yeni kurulan şirketlerin gözdesi olan bir terim var: Markaların dijital hesaplarını daha hızlı büyütmeleri için kullanılan bu stratejiler giderek önem kazanmakta. Peki growth hacking stratejisi gerçekten başarılı mı? Markaları daha yukarı taşıyor mu? Hangi şirketlerin growth hacking stratejisini başarılı bir şekilde uyguluyor? Gelin hep beraber bakalım.
Growth hacking terimini Türkçeye büyüme korsanlığı olarak çevriliyor. Ancak anlamı tam karşılamak için çiçeği burnunda şirketlere büyümenin bir nevi sihirli değneğini sunan yöntemler de denebilir. Ya da daha iyisi bulunana kadar
ya da
mi desek, emin değilim. Her neyse..
Özellikle dijital ortamda mal ve hizmet sunumu yapan şirketlerin hızlı ve etkili bir şekilde büyümelerini sağlamak için bulunmuş bir yöntemdir. Growth Hacking yöntemi ile markalar sosyal medya sayfalarının analizini çıkarabilir, doğru yöntemlerle hedef kitlesini bulabilir ve satış veya hizmetlerini kullanıcılara ulaştırabilirler.
Bir Growth Hacker ne yapar?
Growth Hacker bir hizmet, mal ya da uygulamanızın daha çok insana ulaşması için öncelikle veri analizi yapar. Daha önceki paylaşımlarınızın neden insanlara cazip gelmediği veya satışlarınızın neden artmadığını geriye dönük bir şekilde analiz eder. Örneğin başarılı Growth Hacker’lardan
, twitter için şunu uygulamış: Twitter ilk çıktığı zamanlar insanlar merak uyandırıcı ve ilgi çekici olan bu siteye akın akın gelmişler. Buraya kadar her şey sevindirici. Ancak bir süre sonra birçok kullanıcı hesaplarını unutarak platformu ziyaret etmeyi bırakmışlar.
Yani kullanıcılara onların ilgisini çeken hesapları önererek onların platforma daha çok uğramalarını ve vakit geçirmelerini sağlamışlar. Basit ama işe yarar bir yöntem değil mi?
Growth Hacking tekniği özellikle çiçeği burnunda işletmeci ve startuplar için paha biçilmez bir yöntem. Bu tekniğin özellikleri arasında ise yapacağınız işe yaratıcı bir şekilde yaklaşmak, kuralları esnetme isteği ve daha iyisine ulaşana kadar deneme ve üretme kapasitesi vardır. Şimdi bu tekniği uygulayan bazı platformların neler yaptığına bakalım.
Dropbox, 2007 yılında kuruldu ve 2009 yılının nisan sonuna kadar 1 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.
Dropbox, growth hacking tekniğinin bayrak taşıyan örneği olabilir. Gerçekte growth hacking terimini ilk bulan
,
’ın Ceo’su olmadan önce Dropbox’u büyütmekle meşguldü.
Peki Dropbox bu kadar hızlı büyümeyi nasıl başardı? Bunun cevabı basit ama etkili olan
nde saklı.
. Dropbox referans sistemi sayesinde devasa bir network kurdu.
Bizdeki forum mantığına benzeyen
, herhangi bir konuda soru sorabileceğiniz veya eklenen soru & yorumları cevaplayabileceğiniz bir platform.
Sitenin aylık 100 milyonun üzerinde kullanıcısı var. Ve bu sayı, 2017 yılında 190 milyona ulaştı.
Quora bu başarıyı nasıl sağladı? İlk olarak Quora’nın formatı, arama motorları tarafından optimize edilmişti. Her ileti dizisi bir soruyla başlar ve çoğu soru uzun kuyruklu cevaplar içeriyordu. Diğer üyeler bu soruları cevaplarken her bir sayfa konuyla ilgili olan anahtar kelimelerle dolardı.
Böylece Quora’nın arama sonuçlarında üst sıralara taşınması zor olmadı.
Quora aynı zamanda üyelerini kayıt olmalarını teşvik ederek topluluğu büyütmeye devam etti. Eğer Quora’nın sitesine girmeye çalışırsanız soruları blurlanmış şekilde görürsünüz sistem girmenizi engeller. Quora, sizi kayıt olmaya ve içerikleri o şekilde görmeye zorlar. Topluluklar daha fazla büyüdüğünde, üyelerin sayısı da arttığından Quora’nın büyümesi bu yöntemle yukarı yönlü yükselişe geçti.
Growth Hacking yeni bir tabi olsa da aslında eski bir terimdir. Growth Hacking firmaların büyümek için icat ettikleri yenilikçi fikirlere deniyor.
O yüzden yenilikçi bir bakış açısıyla farklı şeyler denemek ve hangisinin mal ya da hizmetinizi satmanıza yaradığını bulmak faydalı olacaktır. Eğer şirketinizin büyümesi için en iyisinin ne olduğunu biliyor ve uyguluyorsanız bir sonraki başarı hikayesi belki de sizinki olabilir.
Peki siz growth hacking yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce şirketler için faydalı bir yöntem midir? Yorumlara görüşlerinizi yazabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...