Teknolojinin gelişimi ile bilgisayar üzerinden yaptığımız iş sayısı oldukça fazla. Durum bu şekilde olunca cihazlarda yaşanan depolama sıkıntısı her geçen gün aynı oranda artıyor. Bir veri depolama yapılandırması olan RAID kavramı ve RAID türlerine dair detayları yazının devamından ulaşabilirsiniz.
RAID Nedir?
Tam adı Redundant Array of Inexpensive Disks olan RAID, Türkçe'ye "Ucuz Disklerin Artıklıklı Dizisi" olarak çevrilmiştir. RAID, en kısa tanımıyla, diskler arasında veri kopyalama veya paylaşımı için birden fazla sabit diski kullanarak yapılan veri depolama tasarısıdır. RAID teknolojisi ilk olarak 1987 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde bir grup bilim adamı tarafından tanımlanmıştır.Bilgisayarlarımızdaki verileri yedeklemediğimiz zaman oluşabilecek herhangi bir sıkıntıda tüm verilerimizi kaybetme tehlikelesiyle karşılaşabiliyoruz. İşte tam da bu noktada yardımımıza RAID koşuyor. RAID sistemi ile bağlantılı olarak takılan disk sayesinde büyük oranda veri kaybının önlenmesi sağlanıyor. Takılan bu disk sayesinde hem performans elde ederken hem de verilerinizi kaybetme endişesine karşı güvenli bir ortam oluşturabiliyorsunuz. RAID, düşük maliyetle büyük depolama alanı oluşturulmasını sağlıyor. Birkaç sabit sürücüyü alıp tek bir birim olarak gruplandırmaya olanak tanıyan RAID sisteminin çok sayıda farklı türleri bulunuyor.
İlginizi Çekebilir: Decentriq Veri Güvenliği İçin 15 Milyon Dolar Topladı!
RAID Türleri
RAID 0
RAID 0 yapılandırması için en az iki sabit sürücü gerekiyor. İki veya daha fazla sabit disk birleştirilerek daha iyi bir okuma ve yazma performansı elde ediliyor. Ancak RAID 0 yedeklik sağlamayan tek RAID yapılandırmasıdır. Çünkü sürücülerden biri hasarlandığı zaman veriler tamamen kaybedilmektedir.
RAID 1
Yeni başlayanlar için önerilen RAID yapılandırması olarak gösterilmektedir. RAID 0 yapılandırmasındaki gibi en az iki sabit disk sürülürken güvenlik konusunda farkını ortaya koymaktadır. RAID 1'de, eğer bir sürücü bozulsa bile diğeri varolan tüm verileri barındırdığı için oldukça güvenlidir. Performansın pek önemli olmadığı bu yapılandırmada güvenlik maksimum düzeydedir.
RAID 2
Günümüzde kullanılmayan RAID yapılandırmasıdır. Bunun nedeni de birçok disk gerektiyor olmasıdır.
RAID 3
Bu RAID yapılandırması da günümüzde pek uygulanmamaktadır. Erişim çok hızlıdır fakat çoğu kişi için gerekli değildir. RAID yedeklilik elde etmek için eşlik – parity bilgilerini kullanır. Bir disk veri paritesini ve hata düzeltmeyi halleder. Parity disk bozulursa diğer disk otomatik devralır ve böylece veri kaybı olmaz.
RAID 4
En az üç diske ihtiyaç duyulur. Part part yüklediği için yazma sırasında hızlı bir şekilde okuma yapar. Performans yavaşlığı nedeniyle günümüzde yaygın kullanılmamaktadır.
RAID 5
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan RAID türüdür. RAID 5 yapılandırması için en az üç sabit disk sürücüsünün çalışması gerekir. Şeritli parite kullanılır. Bu nedenle diskin bozulması gibi sorunlar ortadan kaldırılmaktadır. Tüm disklere hem parity bilgisi ulaşır hem de veri bilgileri ulaşır. RAID 5 özellikleri nedeniyle standart web sunucuları ve dosya sunucuları için iyi bir seçenek olarak gösterilmektedir.
RAID 6
RAID 5 ile çok benzer olan RAID 6 yazma hızı olarak RAID 5'in oldukça gerisindeyken güvenlik açısından ise çok daha ileridedir. RAID 6'nın çalışması için en az dört disk gerekir. İki disk aynı anda kaybedilse bile veriler tamamen korunur.
RAID 10
RAID 1 + RAID 0 olarak da adlandırılır. Çalışması için en az dört disk gerekir. Hem hız hem yedekliliğe ihtiyaç duyulduğunda kullanılması tavsiye edilir ve genellikle veritabanı sunucularında kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Linux Kimler Kullanır? Çeşitleri Nelerdir?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...