Yazılım dünyasında framework ve kütüphane kavramları düşünüldüğünde akıllara ilk gelen JavaScript oluyor. JavaScript kütüphaneleri yazılım alanında büyük bir önem taşıyor. Bu önemin nedeni kütüphanelerin ve frameworklerin yazılımda ölçeklendirilebilirlik, esneklik ve kolay kullanım sağlaması. Bu noktada JavaScript ve TypeScript kütüphaneleri denildiğinde akıllara React ve Angular geliyor. React kütüphanesinin ve Angular frameworkünün ne olduğu, farkları ve hangisinin kullanımının daha avantajlı olduğuyla ilgili konuları yazımızda paylaşıyoruz!
İlginizi Çekebilir: En Çok Kullanılan Kod Yazma Programları
React ve Angular Nedir?
React, popülerliğini hala sürdüren bir JavaScript kütüphanesidir. Facebook’un mühendisleri tarafından geliştirilen bu kütüphane dar bir kaynak koduna sahip. Ancak açık veriyi destekleyen yapısının bulunması ve veri geliştirilme durumunun oldukça iyi olması tercih sebeplerinden biri oluyor. Bu uygulamayla birlikte bileşenleri ve kodları daha verimli ve özgür bir şekilde modelleme şansı elde ediliyor. Uygulamalardaki anlık bildirim ve anlık hızlı mesajlaşma bu özellik sayesinde gerçekleşiyor. React dünyadaki değişkenleri anlık olarak değiştirebiliyor ve bu özellik de onun hızını gösteriyor.
Angular, Google şirketi tarafından geliştirilen bir framework. React’ten sonra duyurulan Angular’ın birçok geliştiricisi bulunuyor. TypeScript dili kullanıldığını da söylemek mümkün. React için kullanılan verilerden daha fazla veri kullanıldığı ve daha detaylı bir kaynak kodu olduğu söyleniyor. Ancak öğrenme hızı ve çalışma hızı düşük bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
React ve Angular Arasındaki Farklar
React ve Angular arasındaki farklardan ilki birinin kütüphane birinin de framework olması. Angular programının modüler bir yapısı bulunmakla birlikte cross-platform yapısı bulunuyor. Bu özellik sayesinde masaüstü ve mobil uygulamaları geliştirilebilir anlamına geliyor. React ise farklı bir destek için farklı bir geliştirme kullanıyor. Bu da birçok farklı geliştirme kullandığını gösterebiliyor. React öğrenmek daha kolay görünmekle birlikte JavaScript alt yapısı hakkında bilgi sahibi olmak kullanmak için yeterli görünüyor. Ancak Angular’ın daha karmaşık bir yapısı olduğu gerçek. Üstelik TypeScript yapısına sahip. Bir diğer fark da bu yönden görünüyor.
Avantajlar Yönünden Kıyaslanması
Angular Javascript’in eksikliklerini gidermeye yönelik olarak geliştirilmiş olan TypeScript program yapısına sahip olmasıyla karmaşık projelerde kullanılıyor. Framework olduğu için bazı özellikleri örneğin mobil uygulama desteği gibi kendi yapısında otomatik olarak bulunduruyor. Ancak React bunun için farklı bir geliştiriciye ihtiyaç var. Bu durumda Agular’ın daha avantajlı olduğu görülüyor. React’in daha yüksek katılımcı sayısı ve kullanım ağının anlık değişim talepleri açısından daha avantajlı konumda duruyor. Bunun yanında ek araçların kurulumunun öğrenim gerektirmediği için de React kullanımı daha avantajlı oluyor.
React ve Angular Karşılaştırılmasında DOM Durumu Fark Yaratıyor
Angular detaylı bir kaynak koduna sahipken aynı zamanda öğrenme ve çalışma hızı da düşük. Bunun yanında React ile daha hızlı bir çalışma sağlanıyor. React anlaşılması daha kolay bir yapıya sahipken Angular daha karmaşık bir yapıda. Öğrenme açısından bu noktada React kullanımı daha avantajlı. Script farklarından dolayı da kodu yeniden düzenleme süreciyle ilgili farkları mevcut olan bu iki uygulamada Angular öne çıkıyor. TypeScript kullanan Angular, yazım hatalarını kolayca tespit edebilmesi yönüyle avantajlı durumda oluyor. Sanal DOM kullanan React’e karşı Angular’da gerçek DOM kullanıyor. Avantajlar arasındaki farkı azaltmak için Angular’ın değişiklik algılama kullandığı da görülüyor. Sürüm değişiminde React’in kolaylıkla sürüm değiştirebiliyor olması da daha avantajlı konumda bulunmasını sağlıyor.
Angular Dependency Injection’u Destekliyor
Angular’ın React karşısındaki en büyük avantajı dependency injection desteklemesi. React işlevsel programlama ve veri değişmezliğine uymadığından dolayı dependency injection’u desteklemiyor. Popülerlik kapsamında bakıldığında araştırma oranlarına göre React, Angular’dan daha popüler görünüyor. Dosya boyutu karşılaştırılmasına bakıldığında ise React’ın dosya boyutunun daha büyük olduğu görülüyor. İlk yüklenme hızlarında da React az da olsa geride kalıyor. UI bileşenlerine bakıldığında React’ın ek olarak bir kitaplık kurulmasına ihtiyacı varken Angular kendi yapısında bulunan materyal araç setiyle daha hızlı ve basit bir IU yapılanması oluşturuyor.
Topluluk Destekleri Kapsamında React ve Angular
Son olarak topluluk desteği özelliği incelendiğinde Angular’ın güncellemelerinin hızlı olması sebebiyle yazılımcıların daha geride olduğu bir gerçek. React daha popüler bir geliştirici olduğundan daha fazla topluluk desteği bulunmasıyla avantajlı durumdadır. Sonuç olarak bakıldığında her iki geliştiricinin de kendine ait bazı avantajları bulunmakla birlikte tercih edilme nedenine bağlı olarak da bu avantajlı durumun değiştiği görülüyor. Daha esnek kullanımlarda React, daha karmaşık projelerde de Angular kullanımının yüksek olduğu da görülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...