Renkler, insan üzerinde farklı psikolojik etkileri tetikleyebilir. Bu bilinen bir gerçektir. Büyük markalar da, renk pazarlaması yoluyla olumlu bir etki-tepki oluşturmak amacındadır. Pazarlamacıların ve marka yöneticilerinin aşina olması gereken önemli bir alan olarak renk psikolojisini söyleyebiliriz.
Esas olarak, alıcının markalara baktıktan sonra bir markaya verdiği yanıta odaklanıyor. Araştırmaya göre de, vakaların neredeyse yüzde 90'ında tüketicilerin bir markaya yönelik tepkilerinin renk temasını ne kadar etkili kullandıklarına bağlı olduğu da keşfedildi.
Öte yandan bir rengin etkisi, kültürel farklılıklar, kişisel deneyimler ve temanın arkasındaki fikir gibi faktörler tarafından engellenebiliyor. Bu yüzden renklerin herkes üzerinde aynı etkiyi yapmasına da gerek olmadığını belirtelim. Renklerle dolu içeriğimizin detaylarını merak ediyoruz değil mi?
İlginizi Çekebilir: Togg İlhamını ‘Türkiye’nin Renkleri’nden Aldı
İnsan Beyninde Renklerin Etkisi
LuxurySoCalRealty'deki pazarlama grubu, hangi rengin, birinin psikolojisi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu hakkında daha iyi bir fikir vermek için farklı renklerin etkisini vurgulayan bir infografik paylaştı.
Kırmızı ile başlayan veriler, markaların en çok kullandığı renklerden biri olduğunu gösteriyor. Gölge, uzaktan görülebildiği için kolayca dikkat çekiyor. Ayrıca cesaret ya da cüret gibi duyguları da tetiklediğini belirtelim. Kırmızı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Doğanın rengi olan yeşil de tüketiciler tarafından beğeniliyor. Doğa dostu olma, büyüme ve sağlık duygularını harekete geçiriyor. Aslında bu renk tonunun sakinliği desteklediğine de inanılıyor.
Bir marka sadakati vurgulamak istiyorsa maviyi tercih etmelidir. Mavi güven, sadakat ve barış gibi özellikleri yansıtıyor.
Ve herkesin en sevdiği renk olan siyaha geldik. Siyahın kendine has özellikleri olduğu bir gerçektir. Otoriteyi ve gücü vurguluyor.
Siyah gücü gösterirken, beyaz ise saflığı ve masumiyeti çağrıştırıyor. Odayı çok daha büyük gösterdiği için çoğunlukla gayrimenkulde kullanılıyor.
Mutluluğu teşvik etmek için sarının, birçok markanın tercih ettiği renk olduğunu ifade edelim. Ancak bazı kaynaklara göre bunun tersini de yapabiliyor. Mor ise otorite ile birlikte lüks ve bilgeliği temsil ediyor.
Bir marka bu renk tonlarını ne kadar iyi kullanabileceğinin farkında olduğunda, tüketicileri üzerinde güçlü bir etkisi olabilecek stratejiler oluşturabiliyor. Bu nedenle psikolojinin renklerden nasıl etkilendiğini bilmek gerçekten önemli.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...