Gustav Klimt tarafından tamamlanan son portre, Salı günü Londra'da 85,3 milyon sterlin (108,4 milyon dolar) gibi şaşırtıcı bir fiyata satıldı. Böylelikle Avrupa'daki bir müzayedede şimdiye kadar satılan en pahalı sanat eseri oldu.
Londra'daki Sotheby's müzayede salonu (27 Haziran), teklif verenlerin Gustav Klimt'in son başyapıtı "Dame mit Fächer" (Hayranlı Kadın)'ı almak için çekişmesiyle kızıştı. 10 dakikalık yoğun bir teklif süreci oldu. Müzayede rekoru kıran tablo ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Gizemli Sokak Sanatçısı Banksy, 14 Yıl Sonra İlk Sergisini Açıyor
İşte Detaylar
Klimt, 1917'den 1918'e kadar “Hayranlı Kadın” tablosunu yaptı. Konusu isimsiz olan tablo, Çin ve Japon sanatından ilhamla harmanlanmış ikonik bezeme ve renk kullanımını sergiliyor. Sotheby's'e göre tablo, öldüğü sırada Klimt'in stüdyosundaki şövale üzerinde duruyordu.
Associated Press'in bildirdiğine göre, sektörde tecrübeli ve sözde "Müzayede Kraliçesi" Patti Wong, bir koleksiyoncu adına hareket eden alıcıydı. Wong, şirkette 30 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl Sotheby's'den emekli oldu. Şimdi de ortak kurucusu olduğu Hong Kong merkezli bir sanat danışmanlığı firmasında çalışıyor.
"Dame mit Fächer", Klimt'in karakteristik olarak zengin, etkileyici üslubuyla işleniyor. Üretiminin çoğu gibi, işini şekillendiren Doğu Asya etkilerini sergiliyor. Bu arada arka planın düzleştirilmiş perspektifi de, ressamın oldukça büyük Asya sanat koleksiyonunda öne çıkan Japon ahşap baskılarını çağrıştırıyor.
Sotheby's, müzayede evinin izlenimci ve modern sanat akşam satışları başkanı Thomas Boyd Bowman'ın satıştan önce portreyi "çarpıcı" olarak tanımlamasıyla Klimt'in "son başyapıtı" olarak adlandırmıştı.
Klimt'in en tanınmış eserlerinin çoğu, ikonik "The Kiss" de dahil olmak üzere sanatına sıklıkla altın varak kattığı önceki "Golden Phase"inden ortaya çıktı. Kariyerinin bu dönemi 1910'ların başında sona erdi. Sotheby's izlenimci ve modern sanat başkanı Helena Newman açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Klimt'in 55 yaşında öldüğü sırada "sanatsal zirvesinde olduğunu ve en başarılı ve deneysel eserlerinden bazılarını ürettiğini" ifade etti.
"Dame mit Fächer", hâlâ özel ellerde bulunan birkaç Klimt portresinden biridir. Alışılmadık bir şekilde kare şeklindedir ve hem yüksekliği hem de genişliği kabaca bir metredir (3,3 fit). Ayrıca Newman, Klimt'in en iyi bilinen portrelerinin çoğunun aksine çalışmanın bir sipariş olmadığını, yani muhtemelen kendi zevki için boyandığını belirtti.
Satılan En Pahalı Sanat Eserleri için Önceki Kayıtlar
"Hayranlı Kadın"dan önce Avrupa'da müzayedeye çıkarılan en pahalı tablo Claude Monet'nin "Le basin aux nymphéas" tablosuydu. 2008'de Christie's'de 80.4 milyon dolara satıldı.
Şimdiye kadar satılan en pahalı sanat eseri, Alberto Giacometti'nin bir heykeli olan “Walking Man I” idi. 2010 yılında Londra'daki Sotheby's müzayedesinde 104.3 milyon dolara satıldı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...