Riot Games, dört yıl önce Valorant ile piyasaya sunduğu tartışmalı anti-hile sistemi Vanguard sayesinde PC oyun dünyasında hilecilere karşı önemli bir zafer kazanıyor. Özellikle COVID-19 pandemisi sırasında Call of Duty: Warzone, PUBG ve Destiny 2 gibi popüler oyunlar aimbot ve wallhack gibi hilelerle dolup taşarken, Vanguard kernel seviyesinde çalışan benzersiz bir koruma sistemi sunarak dikkat çekmişti. Vanguard’ın etkili yapısı sayesinde hileciler, Valorant’ta kolayca aimbot ya da wallhack gibi hileleri kullanamıyor.
Vanguard’ın çekirdek düzeyindeki koruması, PC açıldığı andan itibaren sürekli olarak çalışarak oyun sırasında hile araçlarının Valorant’a erişimini engelliyor. Vanguard’ın arkasındaki ekipten Nick “Everdox” Peterson, hile yazılımlarının çekirdek belleğe müdahale ettiğini algılayan özel bir sistem geliştirdi. Riot Games anti-hile direktörü Phillip Koskinas, bu yöntemin son derece benzersiz olduğunu ve detaya inemediklerini belirtiyor. Koskinas, Vanguard’ın bu sistemiyle hile geliştiricilerinin işini zorlaştırdığını ve artık çok daha karmaşık donanımlar kullanmaya yöneldiğini ifade ediyor.
Son dönemde DMA (Direct Memory Access) hileleri olarak bilinen donanım tabanlı hileler artış göstermiş durumda. Bu yöntemle hileciler, Valorant gibi oyunlarda PCIe kartları kullanarak oyun içindeki fiziksel belleğe doğrudan erişim sağlayıp, karakterlerin konumlarını görüntüleyebiliyor. Böylece hileciler, ikinci bir bilgisayara bağlı özel radar ekranları üzerinden rakiplerinin yerini takip ederek avantaj elde ediyor.
Riot, DMA hilelerini tespit edebilmek için de özel çözümler geliştirdi. Vanguard, şüpheli cihazların dahili belleğe erişimini kısıtlayarak hilecilerin oyun sırasında bu tür cihazları kullanmasını engelliyor. Koskinas, kendi ağ kartının bu korumaya takıldığını ve Vanguard’ın bağlantısını kesmesiyle sorunun birkaç saat içinde çözüldüğünü, ancak sistemin ne kadar güçlü olduğuna dikkat çekiyor. Bu DMA koruma sistemi, Vanguard’ın gücünü gösteren bir örnek olarak öne çıkıyor.
Valorant’taki yaygın hile türlerinden biri de tetikleyici botlar (triggerbot). Bu programlar, ekran okuyucuları kullanarak nişangah düşman üzerine geldiğinde otomatik olarak ateş açıyor. Koskinas’a göre, Valorant’ta kullanılan hilelerin %80’i bu tür tetikleyici botlardan oluşuyor.
Vanguard’ın League of Legends’a eklenmesi ise scripter olarak bilinen otomatik oynatma yazılımlarını ciddi oranda azalttı. Riot Games’in açıkladığı verilere göre, 175.000’den fazla hesap Vanguard sayesinde engellenmiş durumda.
Diğer oyun geliştiricileri ise Riot Games kadar etkili bir anti-hile sistemi kurmakta zorlanıyor. Birmingham Üniversitesitarafından yapılan bir araştırma, Activision’ın Call of Duty: Warzone oyunundaki hilelerin hâlâ yaygın ve erişilebilir olduğunu ortaya koyarken, Activision’ın Ricochet anti-hile sistemi daha gelişmiş hilelere karşı yetersiz kalıyor. Call of Duty gibi oyunlarda, finansman ve yetkin mühendis eksikliği nedeniyle, hızlı çözümler yerine kalıcı önlemler alınamadığı ifade ediliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...