Robot, yapay zeka teknolojisi sayesinde insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir sistemden oluşuyor. Örneğin, görüntü işleme, doğal dil işleme ve makine öğrenimi gibi teknolojileri kullanarak insanlarla iletişim kurabiliyor. Bazı robotlar ayrıca duyusal bilgi alabiliyor. Aynı zamanda çevrelerindeki nesneleri, yüz ifadelerini ve sesleri algılayabiliyorlar.
Yapay zeka tarihi
Yapay zekanın ise ufak bir tarihine göz atacak olursak, ilk yapay zeka çalışmaları; 1951'de yapay zeka alanının kurucularından biri olan John McCarthy tarafından yapıldı. Tarihinde sayabileceğimiz en önemli gelişmeyse 1997 yılında gerçekleşti. 1997 Yılında yapılan bir satranç karşılaşmasında dönemin en ünlü satranç oyuncusu ile IBM (International Business Machines) tarafından üretilen bir yapay zeka karşı karşıya geldi. Yapılan karşılaşmada yapay zekanın Garry Kasparav'u malup etmesiyle ilk somut adım atılmış oldu.
Robot Avukata Açılan Dava
Dünyanın ilk yapay zeka destekli avukatı olan “Do Not Pay” bir hukuk davasıyla karşı karşıya. ABD’din San Francisco eyaletinde yaşanan olayda bir Edelson adındaki bir hukuk firması, avukatlık hizmeti veren robotu dava etti. Dava gerekçesi ise bahsi geçen robotun herhangi bir hukuk sertifikasına sahip olmaması ve gerçek bir robot olmamasıydı. Aynı zamanda davacı şirket robot için “dünyanın ilk robot avukatı” tanımının hukuka aykırılığını ve haksız rekabet elde ettiğini savunuyor. Do Not Pay Ceo’su Joshua Browder ise bu duruma Twitter hesabından ithamların haksızlığını savunarak karşılık verdi.
İlginizi Çekebilir: Temel İnsan Haklarımız Nelerdir?
Robot; hukuki sorunları çözebilmeleri için müşterilere yol göstermek için programlanmış bir chatbot' tur. Müşterilerin park cezalarından kurtulması veya kablo şirketlerinden para talep etmesi gibi alanlarda kullanılıyor. Temel konuları bunlar olsa da 150 kadar farkı konuda müşterilerine hizmet sunabiliyor.
Şirket hakkında yapılan iddialardan bir tanesiyse firmanın kendini faturalandırarak, müşterilere sahte vaatlerde bulunmasıdır. Verdikleri yasal tavsiye ve belgelerin yüksek kalitede olduğunu iddia ederek müşterileri kandırdıkları yönündedir.
“Müşterileri için ne yazık ki DoNotPay aslında bir robot, bir avukat ya da bir hukuk firması değil. DoNotPay'in hukuk diploması yok, herhangi bir yargı alanında yasaklı değil ve herhangi bir avukat tarafından denetlenmiyor”
İlginizi Çekebilir: The most advanced life-like robot in the world!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...