Nehirlerdeki mikroplastikleri çıkaran bir robot balığın çalışmayan prototipi oluşturuldu. Surrey Üniversitesi tarafından düzenlenen halka açık bir yarışma olan Doğal Robotik Yarışmasını kazandıktan sonra fikir hayata geçirildi. Halk, herkese fayda sağlayabilecek biyo-ilhamlı bir robot için fikir sunmaya teşvik edildi.
İngiliz Surrey Üniversitesi'nin, yarışmacıları topluma ve çevreye yardımcı olacak ve hayvanlardan ilham alan bir robot için bir tasarım oluşturmaya davet eden Doğal Robotik yarışmasını, "Gilbert" adlı açık kaynaklı bir robot balık kazandı. Bu robot balığı merak ediyoruz değil mi? Haydi o halde bir an önce detaylara geçelim.
İlginizi Çekebilir: Volt Teknoloji İle Ghost Robotics Arasında İş Birliği
Bu Robot Balık, Tüm Dünya Gezegenine Fayda Sağlayabilir
Üniversitenin ilk Doğal Robotik Yarışması'na robotik ve doğaya ilgi duyan ve buluşlarının meşru bir teknik alana dönüşmesini isteyen kişilerden yaklaşık 100 başvuru yapıldı. Bu robot balık, su yollarındaki tüm mikroplastikleri yiyebilir.
Surrey Üniversitesi kimya öğrencisi Eleanor Mackintosh, somon büyüklüğünde robotik bir balık olan Gilbert'i yarattı. "Gillbert" aygıtının su geçirmez bir kuyruk ünitesi ve su basmış bir kafa ünitesi vardır. Robotik balık, yanlarındaki solungaçlar ve aralarındaki yaklaşık iki milimetrelik parçacıkları eleyebilen küçük bir ağ sayesinde yüzerken suyu filtreler ve mikroplastikleri kabının içinde tutar.
Şunu da belirtelim ki Gillbert daha önce bir laboratuvarda ve yakındaki göllerde testlerden geçmişti.
Bir üniversite öğretim görevlisi ve yarışmanın yaratıcısı olan Dr. Robert Siddell, "Su yollarımıza atılan büyük miktardaki plastiğin nereye gittiğini bilmiyoruz" dedi. "Bu robotik balığın, bu plastik kirliliği sorununu bulmanın ve nihayetinde kontrol altına almanın ilk adımı olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Siddall'a göre ekip, robotu daha hızlı, daha akıllı ve uzaktan denetim yerine otonom olarak çalışabilecek hale getirmek için çeşitli iyileştirmeler yapmayı planlıyor.
Robotun En Büyük Katkısı Ne?
Gillbert'in tasarımının yarışma web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir olması ve açık kaynaklı olması ilginç gibi duruyor. Ama böylece 3D yazıcısı olan herkes mikroplastik yiyen balıklarını yapabilir.
Yine de robotun en büyük katkısını ifade edecek olursak, Avrupa'daki en iyi beyinlere erişmek ve yaratıcı fikirleri gerçekleştirmek için akademik ve kamu kaynaklarının nasıl kullanılabileceğini göstermesidir.
Robot, kuyruğunu çırparak suyun içinde hareket ediyor. İç boşlukta su ve mikroplastikleri yakalamak için ağzını açık tutuyor. Su, solungaç raflarına bağlı küçük ağdan geçebiliyor ancak ağ aynı zamanda plastik kalıntıları da hapsediyor.
Edinilen bilgiye göre Dr. Sydal, robotik balıkların Surrey Üniversitesi'nde geliştirilmekte olan diğer kirlilikle savaşan robotlarla birlikte çalışacağını söyledi.
Gilbert'ın, bu noktaya kadar yalnızca göllerde ve küçük akarsularda kullanıldığını biliyoruz. Ancak daha fazla tasarım geliştirmesiyle, dünya nehirlerinden mikroplastik kirliliği temizlemek için harika bir çözüm olabilir.
Tasarım ve inşasının yaklaşık bir ay sürdüğünü belirtelim.
Robot sonunda inşa edildi ve test edildi . Şimdi de tasarımın geliştirilmeye devam etmesi bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...