Kaliforniya merkezli tedarik zinciri alanında robot çözümleri sunan Dexterity girişimi 140 milyon dolar değerinde yatırım alarak unicorn oldu. Bu yatırımdan sonra şirketin değerinin 1.4 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
Dexterity Ne Sunuyor?
Dexterity Türkçe'ye el becerisi olarak çevrilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere bu girişim robotları ustalık gerektiren işlerde kullanarak lojistik süreçlerin iyileştirilmesi için çözümler sunuyor.
[caption id="attachment_24501" align="alignnone" width="990"]
Dexterity Robotları İş Başında -
Startupteknoloji.com[/caption]
Dexterity'nin donanımdan bağımsız robotik sistemleri,
lojistik müşterilerinin toplama görevlerini otomatikleştirmesine olanak sağlıyor. Bu akıllı robotlar
depo ve dağıtım merkezlerinde siparişe dayalı ürün toplama, paketleme, palete dizme, paletten indirme gibi otomasyonun göreceli olarak daha zor olduğu süreçlerde başarılı bir şekilde çalışabiliyor. Diğer şirketlerden farklı olarak Dexterity robotları mevcut depolara entegre olacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede robot uygulamaları operasyonlara hızlıca adapte edilebiliyor.
Robotlar yapay zeka, gelişmiş kontrol sistemleri, bilgisayar görüşü ve dokunma duyusunu kullanarak insanlarla birlikte çalışmayı güvenli hale getiriyor. Dexterity sistemlerinde robotlar raylar üzerinde hareket edip ürünleri paketleyebiliyor. Ve asıl önemli olansa gelişmiş algılayıcıları sayesinde diğer robotlar ve insanlarla işbirliği yapabiliyor. Örneğin iki robot eşgüdümlü şekilde çalışarak kolileri veya kasaları alabilir ve gerekirse bunları bir çalışma alanı boyunca taşımayabilir.
https://youtu.be/hPcViO4Bw5g
Dexterity'nin tam kapsamlı çözümü yazılım, donanım tasarımı, entegrasyonu ve robot kurulumu gibi alanları içeriyor. Yatırım sermayesi az olan müşterilerine yönelik olarak da Hizmet Olarak Robotlar (Robots as a Service - RaaS) modeli kapsamında kiralama seçeneği sunuyor.
Pandemi Dexterity Çözümlerine Olan Talebi Arttırdı
Covid-19 salgını nedeniyle değişen tüketici davranışları tedarik zincirlerini de etkiledi. Klasik kanallardan e-ticaret platformlarına kayan talep bunun yanında tüketiciye doğru ve hızlı sevkiyatın önemini arttırdı. Doğrudan tüketiciye ulaşma gerekliliği geleneksel sipariş miktarlarının küçülmesine ve sıklığının artmasına neden oldu. Bunun sonucundan depo ve dağıtımda otomasyona olan talepte artış gözlendi. Dexterity girişiminin kurucusu Samir Menon bu gelişmeleri "Korona virüs bizi biraz çılgın bir yolculuğa çıkardı" diyerek ifade ediyor.
Girişim şu an için Kuzey Amerika ve Japonya'da bulunan müşterileri için hizmet veriyor. Bu yatırımla yeni pazarlarda da büyümeyi hedefliyorlar. Peki sizce robotik alanında Türkiye'den de benzer bir girişim yakın gelecekte çıkabilir mi?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...