Türk robot Cuma ile tanışın! Bursa'da, Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bilişim firmasından güzel haber! İlk fazını robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarladığı robot "Cuma"yı yetişkin insan boyutunda, yürüyebilen, konuşabilen, öğrenebilen fiziki bir asistana dönüştürmek için çalışma başlattı.
Yazılım sektöründe 2002'den bu yana hizmet veren Biorobotec firması için belirtelim. Ulutek Teknopark'ın avantajlarını kullanarak kodlama eğitim seti, asistan robot ve insansı biyonik robot üzerine çalışmalar yürütüyor.
Firma ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü iş birliğiyle ilk aşama çalışmalarının ardından robotik kodlama eğitim materyali olarak kafa, yarım gövde ve kollar şeklinde üretilen, kadın erkek, çocuk yetişkin ayrımı yapabilen, karşısındaki kişinin el, yüz hareketlerini taklit edebilen robotun prototipinin yapımı 6 ay sürdü. Türk robot Cuma ile ilgili detaylar haberimizde..
İlginizi Çekebilir: Türk Girişimi Stockimg AI, Yapay Zekayla Tasarım ve İçerik Üretiminde Çığır Açıyor
Biyonik Robotun İnsansı, Yüz Mimikleriyle Dış Görüntüsüyle Yetişkin Boyutlarında Yürüme ve Denge AR-GE'sine Başlayacaklar
"Cuma" adı verilen, TEKNOFEST'te geçen yıl Eğitim Teknolojileri Çadırı'nda tanıtılan robotun yapay zeka ile görüntü işleme, dil çözümleme, duygu çözümleme, sorulan sorulara cevap verebilme gibi beceriler kazanması için çalışılıyor.
AR-GE çalışmalarında belirtelim. Şu anda 4-5 yaşlarındaki bir çocuk görünümünde olan robotun metal parçalar kullanılarak yetişkin formunda 1,80 metre boyunda biyonik bir fiziki asistana dönüştürülmesi hedefleniyor.
Firmanın sahibi Adem Aksu, öncelikle biyonik eğitim materyali alanındaki boşluğu doldurmak için ellik, kafa, yarım gövde şeklinde robotik kodlama seti ürettiklerini belirtti.
Projenin ikinci fazında Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik ve Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu ile firmalarında çalışan bilgisayar mühendislerince yapay zekayla görüntü işleme ve dil çözümleme, duygu çözümleme alanlarında AR-GE çalışmalarının sürdüğünü belirten Aksu, son aşamaya geldiklerinde de yürüyen, konuşan, insansı biyonik bir asistan görmeyi umduklarını dile getirdi.
Biyonik robotun insansı, yüz mimikleriyle dış görüntüsüyle yetişkin boyutlarında yürüme ve denge AR-GE'sine de başlayacaklarını aktaran Aksu şu ifadelerle sözlerine devam etti.
''Bu Robotlardan Biri de Bizimki Neden Olmasın?''
Proje, Üniversite-Sanayi İş Birliğine Güzel Bir Örnek
BUÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu, robotun özünü teşkil eden yapay zeka yazılımlarının geliştirilmesi konusunda firmaya destek olduklarını açıkladı.
Projenin üniversite-sanayi iş birliğine güzel bir örnek olduğunu vurgulayan Cicioğlu, sözlerine şöyle devam etti.
Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de bünyelerinde 200'e yakın firma bulunduğunu paylaştı.
Yapay zekanın son yıllarda hızla geliştiğini, değişik sektörlerde uygulama alanı bulduğunu anımsatan Karagöz şu ifadeleri de ekledi. "Tarımda, imalat sanayisinde, eğitimde, robot teknolojilerinde firmalarımız yapay zekaya ilişkin çalışmalarını sürdürüyor."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...