Roket araştırmaları ile ilgili ismini duyuran Rocket Lab şirketi halka açıldı ve Nasdaq borsasına dahil oldu. Nasdaq tarafından tebrik alan şirket yatırımlarını genişleterek uzay endüstrisine daha fazla katkı sağlamak istiyor.
Rocket Lab Çalışmaları ve Başarısı
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya menşeili roket fırlatma ve araştırma şirketi Rocket Lab, kısa süre önce 777 milyon dolar yatırım almıştı. Şirket, bugüne kadar 100'e yakın ufak uyduyu başarıyla uzaya yolladı. 25 Ağustos 2021 tarihinde Nasdaq borsasına dahil olmayı başaran Rocket Lab,
Nasdaq tarafından tebrik mesajı da aldı.
[caption id="attachment_19258" align="alignnone" width="724"]
Rocket Lab Nasdaq borsasına dahil oldu[/caption]
Şirketin CEO'su Peter Beck durumla ilgili açıklamalarda bulundu.
"Hem gezegenimiz Dünya için hem de uzayı kolayca ulaşılabilir yapmak için oldukça hevesliyiz ve bu amaçlardan ilham alıyoruz." diyen Beck, şirketin halka açılmasını da oldukça heyecan verici bulduklarını belirtti.
Beck gelecekteki hedefleri hakkında da ipucu verdi,
"Bilim insanları, şirketler, devletler ve girişimciler için uzay ulaşımı sağlayarak hayallerini ve düşüncelerini gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Uzayın bir endüstri haline gelmesini ve şirketlerin bu konuya yoğunlaşmalarını destekliyorum ve katkı sağlamak istiyorum."
Uzay Şirketleri Arasında Halka Açılma Popülerleşiyor
Rocket Lab halka açılan tek uzay araştırma firması değil. Hem uzay hem de diğer teknoloji odaklı firmalar, halka açılma politikasını bir trend haline getirmiş durumda. Birbiri ardına bu yola başvuran firmalar, yatırım kolaylığı ve imaj politikası olarak geleneksel taktiklerin aksine yeni taktikler deniyor.
[caption id="attachment_19256" align="alignnone" width="753"]
Roket fırlatma firmaları kıyasıya bir mücadele içinde, en fazla roket firması ise ABD'de[/caption]
Peki bir şirketin halka açılması ne demek? Özellikle teknoloji tabanlı şirketler, daha önce var olmayan ya da iyileştirme çalışması olarak düşünülen projeler üretiyorlar. Ancak her proje belli bir maddi kaynak ve network ağı gerektiriyor. Geleneksel kurumsal kültürde bu durum büyük ya da küçük fark etmeksizin bir çok şirketin banka ya da devletten borç almasıyla mümkün olabiliyordu.
Ancak kolektif çabanın bireysel çabadan daha sık gündeme geldiği ve devletçiliğin azaldığı günümüzde, şirketler hisselerini diğer yatırımcılarla paylaşmayı kabul ediyor. Rocket Lab gibi halka açılarak, bir çok farklı yatırımcı ile hissedar oluyor ve projelerine fon sağlayabiliyorlar. Böylece ortak amaçlı yatırımcı ve proje sahipleri bir araya gelerek kolektif bir çaba içerisine girmiş oluyor. Ayrıca borçlanma kavramı ortadan kalkmış oluyor.
Rocket Lab CEO'su Mühendis ve Girişimci Peter Beck Kimdir?
Çocukluk hayalinin bir roket tasarlamak olduğunu belirten Peter Beck, Yeni Zelanda doğumlu bir mühendis ve girişimcidir. Beck, her zaman motorlar va mekanik aletlere ilgi duyduğundan bahsetmiştir. Roket tasarlama hayali ise rehberlik öğretmeni tarafından "tuhaf" bulunmuş, hatta ebeveynlerine bir uyarı mesajı gönderilmiştir.
[caption id="attachment_19255" align="alignnone" width="737"]
Yeni Zelandalı girişimci ve mühendis Peter Beck[/caption]
Ancak Beck, hayalini kovalamaktan hiçbir zaman vazgeçmez. Uzay endüstrisinde pazarlama ve araştırma alanında hizmet verdikten sonra 2006 yılında Rocket Lab'i kurar. Yeni Zelanda gibi küçük bir ülkede yaptığı bu girişimi ABD'ye taşır. Başta olmak üzere dev uzay şirketleri ile rekabet etmekten çok uzaktır. Fakat bu durum onu ve ekibini çalışmaktan alıkoymaz.
2009'da ilk füze denemelerinin başarısız olmasının ardından daha yoğun ve istikrarlı çalışan
Rocket Lab ekibi, Elektron ve Nötron adını verdikleri fırlatma programları ile tanınmaya başlamıştır. 100 kadar küçük uydunun başarıyla fırlatılması ve uzay endüstrisinin gelişmesi hem Peter Beck hem de Rocket Lab için motivasyonu hızlandırır. Peter Beck, aynı zamanda İngiliz Kraliyet Havacılık Topluluğu Madalyası ile onurlandırılmıştır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...