Return on Investment kavramının kısaltması ROI metriği, Türkçede “yatırım getirisi” ve “yatırım geri dönüşü” anlamlarını taşıyor. Yeni bir iş geliştirmeyi düşünen şirket ve girişimciler yatırım getirisinden yararlanır. Yatırımların karlılığını ve verimliliğini ölçen bir etken olduğunu da söyleyebiliriz. Başka bir ifadeyle ROI metriği; yatırım maliyetleri doğrultusunda yatırımının geri dönüş tutarlarını ölçer. Belirli bir dönem içindeki genel ya da spesifik yatırımın gelirleriyle maliyetleri arasındaki oranı ifade eder. Bu metrik; aylık, birkaç yıllık, yıllık ve birkaç aylık dönemler şeklinde hesaplanır. Yatırımın yer aldığı tüm noktalarda faydalanılan bir tekniktir. Günümüzde e-ticaret faaliyetlerinin önem kazanmasıyla birlikte çok kullanılmaya başlamıştır. Yatırım getirisiyle; birden çok yapılan yatırımlar karşılaştırılır. Ayrıca gelecekteki yatırımlara dairde tahminlerde bulunulur.
ROI Metriği Nasıl Ölçülür?
Yatırım getirisi hesaplama şeklinde ifade edebileceğimiz ROI metriği ölçümü; sektör, ürün hacmi, yatırım türü, dönem ve ürün hacimlerine göre yapılır. Bundan dolayı çok sayıda hesaplama formülü oluşturulmuştur. ROI metriği ölçümlerini gerçekleştiren formüllerin temelini; ürün maliyeti, gelir kalemleri ve yatırım kalemleri oluşturur.
ROI metriği ölçümü; Gelir-Yatırım Masrafı: Yatırım Masrafı=ROI
ROI’nin en yüksek doğruluk derecesinin hesaplanmasında hem toplam maliyetler hem de toplam getiriler dikkate alınır. Bu hesaplamada ROI değeri 1’in altındaysa zarar olarak kabul edilir.
ROI Metriği Faydaları Nelerdir?
ROI; bir yatırım karının yatırımın maliyetiyle karşılaştırılmasıdır. Kazançları belirleme noktasında da önemli rol oynar. ROI değerleri doğrultusunda işletmenin iş sürecini nasıl yürüttüğü hakkında bilgi verir. Analiz açısından önemli bir unsurdur. Yatırımcılara detaylı bir değerlendirme süreci sunar.
Yatırım getirisinin işletmelere şu faydaları sağlar;
ROI Metriğinin Özellikleri Nelerdir?
ROI metriği, iş dünyasında etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ticari işletmeler; rekabetin arttığı günümüzde ayakta durmak için farklı farklı iş fırsatlarını değerlendirmeleri gerekiyor. İşletmeler sürdürülebilirliği artırmak adına; somut sonuçlar elde etme, risk faktörlerini bertaraf etme ve kar elde etme noktalarına çok dikkat etmeliler. ROI hesaplama örnekleri; ticari işletmelerin yatırımlarının ölçümlenmesinde etkin rol oynuyor. Ticari işletmeler kar elde ettikçe faaliyet gösterdikleri sektörde de kalıcı olurlar.
İşletmeler için hayati önem arz eden ROI metriği özellikleri şöyle sıralanabilir;
Bir yatırım yapıldığında ona göre gelir hakkında da bilgi sahibi olunmasını sağla
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...