Microsoft, Ukrayna’yı hedef alan Rus askeri casuslardan gelen bir dizi siber saldırı girişimini engellediğini söyledi. Rusya-Ukrayna Savaşı hala fiili olarak devam ederken siber saldırırlar ile birlikte de başka bir boyut kazanmıştı. Şu ana kadar Ukrayna’ya yönelik Rusya hacker grupları tarafından bir dizi siber saldırı manevraları gerçekleştirildi. Rusya-Ukrayna arasındaki mücadelede Microsoft, desteğini Ukrayna’dan yana vermişti. Şimdi de şirketin yaptığı açıklamaya göre, Rusya tarafından Ukrayna’ya gerçekleştirilen siber saldırı atakları Microsoft tarafından engellendi.
Ünlü Rus hacker grubu Storntium, Ukrayna, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çok çeşitli düşünce kuruluşlarını, medya kuruluşlarını ve devlet kurumlarını birçok kez hedef almıştı. Strontium'dan gelen saldırılar, Ukraynalı ve Avrupalı yetkilileri hedef alan bir dizi saldırının sonuncusu.
7 Nisan’da konuyla ilgili bir Microsoft blog gönderisine yayınlandı. Buna göre saldırılardan sorumlu hacker grubu, Fancy Bear olarak da bilinen “Strontium” olarak belirtildi. Grup, daha önce ilaç şirketlerinden kurumsal akıllı cihazlar ağına kadar birçok alanda hacklemeler yapan Rus devlet destekli bir hacker grubu.
Strontium adındaki hacker grubunun saldırıları karşısında Microsoft, grubun AB ve ABD'deki kurumları gözetlemeye yönelik saldırılar gerçekleştirmek için yedi farklı internet etki alanı kullandığını söylüyor. Microsoft Müşteri Güvenliği ve Güveninden Sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Tom Burt, konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.
İlginizi Çekebilir: Çin, Ukrayna’ya Siber Saldırı Yapmakla Suçlanıyor
İki Ülke Arasındaki Savaş Siber Boyutta da Devam Ediyor
Buna göre, 6 Nisan Çarşamba günü, Strontium grubunun bu saldırıları gerçekleştirmek için kullandığı yedi internet alanının kontrolünü ele geçirmemize izin veren bir mahkeme emri aldıklarını söyledi. Bu sayede bu etki alanlarını Microsoft tarafından kontrol edilen bir düzene yönlendirdiklerini belirtti. Bunun, Strontium hacker grubunun bu etki alanlarını mevcut kullanımını azaltmamızı ve kurban bildirimlerini etkinleştirmemizi sağlamalarında önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Rus siber güçlerinin hedefinde Ukraynalı kurum ve medya kuruluşları bulunuyordu.
Aynı zamanda Burt, Strontium'un hedeflerinin sistemlerine uzun vadeli erişim sağlamaya, fiziksel istila için taktik destek sağlamaya ve hassas bilgileri sızdırmaya çalıştığına inandıklarını söyledi. Tespit ettikleri faaliyet ve aldıkları tedbirler hakkında da Ukrayna hükümetini bilgilendirdiklerini belirtti.
Ukrayna'nın hükümet kurumları, medya kuruluşları ve sayısız vatandaş, hem Rusya'nın şubat ayında ülkeyi kuşatması öncesinde hem de hemen sonrasında bir dizi hack girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bu da Ukrayna hükümetini, ister istemez bu Rus hedeflerini geri almak için gönüllü bir kodlayıcı asker ordusu kurmaya itti. Böylece kısa sürede Ukrayna'nın içinden ve dışından yüz binlerce profesyonel kişi bu gönüllü siber ordusunda yer almaya başladı. Hatta kaynakların bildirdiğine göre bu siber saldırı ordusunda pek de profesyonel olmayan bilgisayar korsanları da bulunuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...