Rusya Devleti’nde sosyal medya platformları, ISS'ler ve taşıyıcılar tarafından sansür iddiaları nedeniyle kısıtlandı. Bununla birlikte Rusya, vatandaşların Twitter ve Facebook üzerinden Ukrayna savaşına dair güncellemelerine ulaşmalarını sınırlamaya başladı.
Hem Facebook hem de Twitter, platformlarındaki yanıltıcı reklamları sınırlama kararı almıştı.
Cuma günü Facebook, Rusya'daki devlet medyasının reklam yapmasını veya içerikten para kazanmasını engelleyeceğini söyledi. Facebook güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, Twitter hesabı üzerinden bazı açıklamalarda bulundu. Nathaniel Gleicher, Facebook'un politikayı hafta sonu yayınladığını ve sosyal ağın Rus devlet medya hesaplarına uyarılar eklemeye devam edeceğini belirtti.
Aynı gün Twitter, kritik kamu güvenliği bilgilerinin güvenliği ve reklamların bu bilgilerden etkilenmemesini adına Ukrayna ve Rusya'daki reklamları duraklattığını söyledi. Twitter ayrıca platform manipülasyonunu tespit etmek için atılan tweetleri proaktif olarak gözden geçirdiğini söyledi.
Rusya, kendisine karşı bu tarz eylemler yapan sosyal medya platformlarına farklı şekillerde yanıtlar verdi. Reuters'in bildirdiğine göre, Facebook örneğinde, Rusya iletişim ve teknoloji düzenleyicisi Roskomandzor, sansür iddiaları üzerine Facebook’a erişimi kısmen engelledi.
Rusya tarafından gelen açıklama, Meta'dan kısıtlamaları kaldırmasını ve ilk etapta neden uygulandıklarını açıklamasını istiyor. Ayrıca Facebook'u yeni politikalarla "temel insan hak ve özgürlüklerini" ihlal etmekle suçluyor.
İlginizi Çekebilir: Rusya Ukrayna ile Olan Savaşını Sosyal Medyaya Taşıdı
Rusya Hamlelerine Yanıtlar
Facebook'un Küresel İşlerden Sorumlu Başkanı Nick Clegg konu ile alakalı bir tweet attı. Nick Clegg tweet'inde, Rusya Devleti’nin Facebook'tan devlete ait medya içeriğindeki gerçekleri kontrol etmeyi durdurmasını istediğini ancak reddettiklerini söyledi.
Cumartesi günü, Rusya'daki Twitter kullanıcıları, BBC News ve İnternet bağlantı izleme hizmeti NetBlocks'un kısıtlandığını doğrulamasıyla hizmetin çok yavaş olduğunu tespit etti. Rusya'daki kısıtlamalar, halen internete ve işlevsel bir iletişim altyapısına sahip olan Ukrayna için geçerli değil.
Twitter, Facebook ve Apple gibi diğer teknoloji şirketlerine karşı başka yaptırımlar olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Bu şirketlerin ofisler açmalarının engellenmesi, kısıtlamalarla veya doğrudan yasaklamayla karşı karşıya kalmaları gibi durumların olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Bu tür ofisler kurarak, firmalar potansiyel olarak kendilerini Rus hükümetinden gelen daha büyük tehditlere açıyorlar.
Apple adına ise, bazı bankalar için Rusya'da Apple Pay'e erişim çoktan engelledi fakat satışlar devam ediyor. Ancak yaptırım gelişmelerine bağlı olarak Apple Rusya üzerindeki donanım satışlarını durdurmak zorunda kalabilir. Apple, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov ile de temasa geçerek Rusya'nın App Store'a erişimini engellemesini de istemişti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...