Dünyanın birçok ülkesi Ukrayna Rusya arasında yaşanan savaş sonrasından Rusya’ya karşı yaptırım kararı almaya başlamıştı. Rusya, bu yaptırımlar nedeniyle Avrupa Uzay Ajansı ve NASA’nın yanı sıra Japonya ve Kanada’da çalışmalar yürüten uzay araştırma kurumlarıyla olan ortak çalışmalarını durdurma kararı aldı.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) başkanı Dimitri Rogozin cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) ortaklarla işbirliğini anlaşmalarını askıya alacaklarını söyledi. Uluslararası yaptırımları eleştiren Rogozin, yaptırımların amacının Rus ekonomisini yerle bir etmek olduğunu söylerken, “Halkımızı umutsuzluğa, açlığa itmek ve ülkemize diz çöktürmek istiyorlar. Buna başaramayacakları çok net ancak niyetlerinin ne olduğu da çok net.” dedi. Attığı tweet’te ISS ve NASA’daki ortaklar ve diğer projeler arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin tek yolunun yasa dışı yaptırımların tamamen ve hiçbir koşul sunulmadan kaldırılmasıyla mümkün olacağını açıklayan Rogozin, Roscosmos’un ortaklıklarını askıya almak için Rus makamlara öneriler sunacağının da altını çizdi.
İlginizi Çekebilir: Uzaya Giden İlk Kadın Valentina Tereshkova’nın Hikayesi
Rusya Bu Kararıyla ISS’ye Büyük Bir Darbe İndirebilir
Ortaklıkları askıya alma kararının Uluslararası Uzay İstasyonu’nu nasıl etkileyeceği belli değil. ISS herhangi bir ülkeye ait değildir. İstasyon ABD, Avrupa Birliği, Rusya, Kanada ve Japonya gibi ülkeler arasında uzay istasyonu işbirliği anlaşmalarıyla işletiliyor. Ancak Roscosmos, ISS için kritik öneme sahiptir. Rus Yörünge Segmenti, tüm istasyon için rehberlik kontrolünü yönetiyor.
ABD ve diğer birçok ülke, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya sert yaptırımlar uygulamıştı. ISS, Rusya ve Batı arasında yaşanan gerilimler yüzünden geleceği belirsizleşen ilk ortak uzay programı değil. Roscosmos mart ayında, Birleşik Krallık hükümeti OneWeb’deki hissesini satana kadar kurumun internet uydularını uzaya taşımayacağını açıklamıştı. Aynı zamanda, Avrupa Uzay Ajansı, Roscosmos ile ortak ExoMars görevini askıya aldığını açıklamıştı.
Yaşanan onca gerilimin ardından Batı ve Rusya arasındaki uzay alanındaki işbirliğinin durumunun ne olacağı merak ediliyordu. Tüm olanlara rağmen uzay istasyonundan kalkan bir kapsül içinde iki Rus kozmonot ve bir ABD’li astronot ile Çarşamba günü görevini başarıyla tamamlayıp Kazakistan’a iniş yapmıştı.
Ayrıca yaptırımların ardından Rusya’nın, ABD veya Avrupa’ya uzay istasyonunu düşürmekle tehdit ettiği iddia edilmişti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...