Saat tamirciliğinden araba imparatorluğuna uzanan hayat hikayesi ile Henry Ford kimdir? Ford’un ilham veren başarı öyküsüne dair detaylar neler? İşte, Startup Teknoloji’den Mucitler Serisi’nin sekizinci yazısı sizlerle!
Henry Ford Kimdir?
Henry Ford, 30 Temmuz 1863 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan kentinde, kökeni İrlanda’ya dayanan çiftçi bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. On iki yaşına geldiğinde annesi vefat eden Ford, ruhsal bir çöküntü yaşadı. Babasının çiftçilik işinde çalışmasını istediği Ford, çiftçiliği reddederek on beş yaşına kadar mekanik parçalarla ilgili birçok işle uğraştı.
Okul eğitimine önem vermeyerek daha çok teknik ve pratik işlere kendini adadı. Ancak zamanın şartlarından ve çeşitli sorumluluklardan dolayı Goldsmith, Bryan & Stratton İş Koleji’nde Muhasebe bölümünü bitirdi.
Kariyerine Saat Tamircisi Olarak Başladı
Öğrenimini sürdürürken bir yandan da mekanik konularda çıraklık ve teknisyenlik yaptı. Babasının on beş yaşındayken hediye ettiği cep saatini parçalayarak ve yeniden birleştirerek tamir etti. Saat tamir etmek Ford’un en büyük hobilerinden biriydi. Bunu gören çevresi de saatlerini tamir etmesi için Ford’un kapısını çalmaya başladı. Böylece Ford’un saat tamirciliği kariyeri başlamış oldu.
Bir süre saat tamirciliği yapan Ford, on altı yaşındayken makinist çırağı olarak Detroit’te işe başladı. Bunun için evi terk etmişti. Fakat bir süre sonra eve dönerek çiftlikte buhar makineleri konusunda ustalaşmaya karar verdi.
Takvimler 1882 tarihini gösterdiğinde Westinghouse firmasında buhar makineleri servisçisi olarak işe başladı. Buhar makineleri servisçisi olarak girdiği işi, onun ilk tam zamanlı ve sürekli işi oldu. Altı yıl içinde aynı çevreden gelen ve bir çiftçinin kızı olan Clara J. Bryant ile evlendi. Bu evlilikten ise Edsel adında bir oğulları oldu.
Maddi Durumunu Düzeltmek İçin Fabrika İşletti
Maddi durumunda dalgalanmalar yaşayan Henry Ford, evliliğinden sonra sevmediği bir işi yapmak durumunda kaldı. Böylece çiftlikte bir fabrikayı işletmeye başlayan Ford, maddi durumunu bu şekilde yeniden düzeltti.
Henry Ford için yükselişin ilk adımı, 1891 tarihinde Detroit Edison Illuminating Company’de, mühendis olarak çalışmaya başlaması oldu. 1893 tarihinde başmühendis olarak atandıktan sonra benzinli motorlarla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyordu. Öyle ki ilk silindirli benzin motorunu aynı yıl, kendi mutfağında üretti.
İlk Otomobili Vasıtasıyla Edison ile Tanıştı
Yoğun bir şekilde araştırmalarına devam eden Ford, 1896 tarihinde ilk otomobil aracını tamamlamayı başardı. Üstelik test sürüşünü de gerçekleştirdi. Ford Quadricycle adını verdiği aracını, şirketin üst düzey yöneticilerine sundu. Tasarladığı aracının vasıtasıyla, Thomas Edison ile tanışma fırsatı yakaladı. Görüşmeleri sırasında Edison, Ford’u ikinci bir otomobil aracını tamamlaması için yüreklendirdi.
Edison’un desteği yerini buldu ve 1898 tarihinde Ford, ikinci aracını tamamladı. Bu gelişme ile beraber Ford ile Edison’un ömür boyu sürecek dostluğu başlamış oldu.
Ford Motor Company Piyasaya Atıldı
Ford’un ortak olduğu ilk şirket olan Detroit Automobile Company, hem yüksek fiyat hem de kalitesiz araçlar ürettiği için kapatıldı. Ford, yaşadığı bu yenilgi karşısında yılmayarak, yüzde yirmi beş ortak olduğu Ford Motor Company şirketini 1903 yılında kurdu. Bu bünyede üretilen ilk otomobil, aynı yıl içerisinde satıldı. Birkaç yılın ardından bu otomobil, diğer ülkelere ihraç edilmeye başlandı.
Yine aynı yıl içerisinde, kendi üretimi olan 999 marka yarış arabası büyük başarılara ve rekorlara imza attı.
T Model ile Dünya Çapında Tanındı
Henry Ford için devim niteliği taşıyan T Model otomobil, onu dünyaya tanıttı. Uzun yıllar bu model ile satış rekoru kıran Ford, 1927 tarihinde A Modeli otomobili üretimine geçti. Tüm bunların yanında kargo ve yolcu uçakları üretimine de geçen şirketi oğlu ile birlikte yönetmeye başladı.
Ford, çalışma prensibi gereği daha kısa iş saati ve yüksek işçi ücretlerini savunuyordu. Fordizm adı verilen “iş bölümü ve rasyonelleştirme yoluyla daha düşük maliyetli bir üretime ve daha yüksek satış sayılarına ulaşılacağına ilişkin düşüncesi” felsefesi otomobilde öncü olmasının bir diğer sebebi oldu.
Bu sayede Avrupa’ya açılan Ford, İngiltere’yi de şirketin yönetim merkezi yaptı. Avrupa’ya yönelik Y Modeli otomobillerin de üretimine başladı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında tüm çalışmalarını savaşa göre hazırlayan Ford, bu alanda da başarılı çalışmalar yaptı. Buna karşılık her zaman barışı savunmuş ve hatta barış temelli bir dernek olan Ford Foundation’u kurdu.
Henry Ford, 7 Nisan tarihinde seksen üç yaşındayken beyin sektesi nedeniyle Dearborn’daki evinde hayata veda etti. Geriye bıraktığı başarılı bir felsefe ve üretim stratejisi hala otomobil şirketlerinde kullanılmaktadır.
Henry Ford'un ilham veren yaşamına dair sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...