Google Play Store üzerindeki 20.000'den fazla mobil sağlık uygulaması üzerinde yapılan bir analiz ilginç veriler ortaya çıkardı. Buna göre bu uygulamaların büyük çoğunluğu kullanıcı bilgilerini topluyor.
Gizlilik Ölçümü
Söz konusu araştırma mobil sağlık uygulamalarının topladığı bilgi türlerini araştırmak ve dolayısıyla da
gizlilik riskleriyle alakalı bir sonuca varmak amacı ile yapıldı. British Medical Journal üzerinden yayınlanan çalışmadaki belirli sağlık uygulamaları kullanıcıların bazı hassas sağlık bilgilerini paylaşmasını gerektiriyor.
Araştırmacıların tespit ettiğine göre on mobil sağlık uygulamasından dokuz tanesi kullanıcıların kişisel bilgilerini topluyor ve takip ediyor. Üstelik bunların %28'lik bir kısmı ise toplanan verileri listelemeyerek Google Play Store üzerindeki
hizmet şartlarına sadık kalmıyor.
Yapılan araştırmanın yazarlarından biri olan ve Macquarie Üniversitesi Siber Güvenlik Bölümü'nde de akademisyenlik yapan
Muhammed İkram, konuyla alakalı The Guardian gazetesine konuştu. Bu uygulamaların %88'inin kişisel belirleyiciler ve mobil cihazlardaki aktivite takibi yapan çerezler kullandığını söyleyen İkram, bazı uygulamaların platformlar arası takip yaptığını da belirtiyor.
Güvenlik İhlalleri
[caption id="attachment_11342" align="aligncenter" width="1920"]
Sağlık uygulamalarının gizlilik karnesi pek iç açıcı değil gibi - Startup Teknoloji[/caption]
Bahsi geçen araştırmada uygulamaların yaklaşık olarak üçte ikisinin
reklam tanımlayıcı bilgisi topladığını, diğer üçte birlik kısmının ise kullanıcıların
e-posta bilgilerini topladığı belirtiliyor. Diğer yandan dörtte birlik bir kısım ise kullanıcıların telefonlarının bağlı olduğu şebekeyi bile tespit edebilecek seviyede bir takip yapıyor.
İkram, bu bilgilerin bazılarının takip ve profil çıkarma amacıyla kullanıldığının altını çizerken, bunların reklam veren üçüncü parti kuruluşlar tarafından da toplandığını not düşüyor. Bunların bir çeşit
"veri madenciliği" olduğunu da söyleyen İkram, verilerin toplanmasının kullanıcıların rızası olmadan ve hem açık hem de gizli bir şekilde yapıldığını vurguluyor.
Google tarafından ise firmanın sözcülerinden birisi The Guardian'a konuyla alakalı olarak bu raporları incelediklerini; politikalarına aykırı ilerleyen herhangi bir uygulama buldukları takdirde de harekete geçeceklerini söyledi.
Peki birçok insanın günlük olarak kullandığı sağlık uygulamaları güvenli mi? Kişisel bilgilerin hem bu uygulamalar hem de genel anlamda bu denli toplanması ne gibi sonuçlara yol açabilir? Fikirlerinizi aşağıda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Kaynak -
Görseller - GHP News
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...