Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi ve Smithsonian Enstitüsü'nden gökbilimciler, moleküler bulutların form ve boyutlarının 3 boyutlu haritalarını incelerken uzayda büyük bir boşluk buldular.
Küre şeklinde oluşan oyuk, yaklaşık 150 parsek yaklaşık 500 ışık yılı genişliğinde ve gece gökyüzünde Perseus ve Toros takımyıldızları arasında yer alıyor. Araştırmacılar, boşluğun yaklaşık 10 milyon yıl önce eski süpernovalar tarafından oluştuğunu düşünüyor.
Uzayda Görülen Bir Kabarcık
https://www.youtube.com/watch?v=c7i0L2ZOuQM
Araştırmacılar, uzayda "kabarcık" olarak da adlandırdıkları devasa deliği keşfettiklerinde, yıldızların geliştiği uzay alanları olan moleküler bulutlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istediler. Doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın birincil yazarı olan Shmuel Bialy, bu devasa balonun yüzeyinde yüzlerce yıldızın geliştiğini veya zaten var olduğunu açıkladı. Araştırmacılar iki olasılık önerdiler: Belki de balonun merkezinde patlayan bir süpernova gazı dışarı doğru itti ve 'Perseus-Toros Süper Kabuğu'nu oluşturdu ve belki de bir dizi süpernova tarafından milyonlarca yıl içinde bu olay gerçekleşti.
Aşağıdaki çizim, gökbilimcilerin Samanyolu'nun büyük ölçekli yapısına ilişkin mevcut anlayışını göstermektedir. Yıldızlar ve yıldız oluşturan bölgeler büyük ölçüde sarmal kollar halinde gruplandırılmıştır. Spiral kolların şeklini, boyutunu ve sayısını ölçmek zordur çünkü Dünya galaksinin içinde yer almaktadır.
Yeni Kabarcıklı Çalışma Bilimi Daha Erişilebilir Hale Getiriyor
[caption id="attachment_22304" align="alignnone" width="937"]
Samanyolu'nda 500 Işık yılı Genişliğinde Dev Bir Delik Bulundu
Startupteknoloji[/caption]
Bilim adamları, verilerinin, Perseus ve Toros moleküler bulutlarının farklı oluşumlar olmadığını, daha çok aynı süpernova şok dalgasından kaynaklandığını kanıtladığını düşünüyorlar. Space.com'a göre Bialy, bir yıldız öldüğünde, onun süpernovasının sonunda başka yıldızlar yaratabilecek bir olaylar zincirini tetiklediğini açıkladı.
Araştırmacılar, Perseus ve Toros moleküler bulutlarını araştırmak için Avrupa Uzay Ajansı'nın uydu gözlemevi Gaia'dan gelen verileri kullandılar. Gaia, 2013'ten beri Samanyolu galaksisini mümkün olan en derin ve hassas şekilde üç boyutlu olarak haritalamak için çalışıyor. Kendi galaksimizin mimarisini ve dolayısıyla tarihi deşifre etmek için sahip olduğumuz en etkili araçlardan biri.
Avrupa Uydu Ajansı'nın Gaia uzay gözlemevinden alınan yeni veriler, deliğin ve çevresindeki moleküler bulutların 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için kullanıldı. Moleküler bulutlar ilk kez üç boyutlu olarak görüldü. İlk kez, yıldız oluşumu hakkındaki fikirleri moleküler bulutların gerçek 3D görüntüleri ile karşılaştırmak için haritalar oluşturuldu. Rapor ayrıca, moleküler bulutların artırılmış gerçeklikte 3D temsilini görmek için herkesin akıllı telefonuyla tarayabileceği bir QR kodu da sağlıyor.
Makalenin araştırmacıları ve yazarları, artırılmış gerçeklik sunumu gibi gelişmiş görsel yardımcıların bilimsel sonuçları daha erişilebilir ve eğlenceli hale getirdiği bir senaryo öngörüyor. Ayrıca insanların süpernova ve yeni yıldızların yaratılması hakkındaki bilgilerini büyük ölçüde geliştirmek istiyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...