Samsung Electronics, 14 yıldaki en kötü üç aylık kârını bildirdi. Bu durumun sorumlusu; yavaşlayan elektronik tüketici harcamaları ve çekirdek bellek işini vuran küresel bir mikroçip fazlalığı oldu.
Dünyanın en büyük bellek yongaları ve akıllı telefon üreticilerinden biri olan Güney Koreli şirket, yaptığı açıklamada işletme kârının bir önceki yıla göre yüzde 95 düşüşle 640 milyar won'a düştüğünü ifade etti. İlk çeyrek net geliri yüzde 86.1 düşüşle 1.57 trilyon wona, satışları ise yüzde 18 düşüşle 63.75 trilyon wona düştü. Samsung, 2023 yılı ilk çeyrek sonuçları haberimizin devamı için haydi detaylara.
İlginizi Çekebilir: Crypto.com, Samsung ile İş Birliği Yaptı
Samsung Electronics, 14 Yılın En Kötü Üç Aylık Kazancını Kaydetti
Şirket, "genel tüketici harcamalarının belirsiz küresel makroekonomik ortamda yavaşladığını" açıkladı.
Ayrıca Samsung, genellikle kârının yaklaşık yarısını oluşturan bellek yongalarına olan talebin zayıflamasını ve düşen yonga fiyatlarını suçladı.
Firmanın çip bölümü, dünyanın 2008 mali krizinden çıktığı 2009'dan bu yana ilk işletme kaybı olan 4.58 trilyon won zarar bildirdi. Bunun nedeninin "devam eden fiyat düşüşleri, artan değer kaybı, zayıflayan duyarlılık ve uzun süreli dış belirsizliklerin neden olduğu müşterilerin envanter ayarlamalarının devam eden etkileri" olduğu söyleniyor.
2023'ün ikinci yarısında bellek talebinin "kademeli olarak toparlanması bekleniyor" diye de eklendi. Ayrıca "müşteri envanter seviyelerinin düşeceği tahminler arasında" diye de belirtildi.
Firma, Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisinde iş dünyasına hakim olan aile kontrolündeki holdinglerin açık ara en büyüğü olan dev Samsung Group'un amiral gemisi yan kuruluşu.
Samsung hisseleri, yüzde 0,3 düştü.
Samsung liderliğindeki Koreli yonga üreticileri, ürünlerinin fiyatları yükselirken son yıllarda rekor kârı elde etti. Ancak küresel ekonomik yavaşlama bellek satışlarına darbe vurdu.
Pandemi sırasında talep arttı. Çünkü kısıtlamalar sırasında tüketiciler yeni bilgisayarlar ve akıllı telefonlar satın aldı. Ve çip üreticileri üretimi de arttırmaya başladı.
Ancak, artan enflasyon, yükselen faiz oranları karşısında kısıtlamalar kalktığında ve daha da zayıfladığından talep hızla azaldı.
Samsung, bu ay, fazla arzı gidermek için bellek yongası üretimini "anlamlı" bir düzeye indireceğini söyledi. Bu, daha önce yalnızca küçük ayarlamalar yapacağını söyleyen firmanın alışılmadık bir hareketiydi.
Eugene Investment & Futures tarafından yayınlanan bir rapora göre, Samsung'un stok rutininden çıkmak için "aktif" çabaları, piyasa duyarlılığı ve bellek yongalarına olan talep üzerindeki etkisi dikkate alındığında "olumlu olarak değerlendirildi".
Açıklamada, "Talebin toparlanma hızı yavaş kalsa bile, çip üreticileri arasında üretim kesintileri konusunda iş birliği iyi giderse, yarı iletken endüstrisinin ikinci yarıda toparlanma olasılığı yüksek" ifadeleri kullanıldı.
Kârlarındaki son düşüş, Samsung'u cesur yatırımlar yapmaktan caydırmadı. Mart ayında, Seul'ün güneyindeki Yongin'de dünyanın en büyük çip merkezinin inşasına önümüzdeki 20 yılda 227 milyar dolar katkıda bulunma planlarını da açıkladığını belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...