Rusya'ya yaptırım uygulama kararı alan teknoloji şirketlerinin arasında bir yenisi daha katıldı. Bloomberg'e yaptığı bir açıklamada Samsung, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle alınan yaptırım kararları kapsamında Rusya'ya ürün sevkiyatını durdurdu. Söz konusu durdurma ise, yalnızca akıllı telefonları ve tüketici ürünlerini değil, çip sevkiyatını da kapsıyor.
Güney Koreli teknoloji devi durumu yakından takip ettiklerini ve Ukrayna'ya 1 milyon dolarlık elektronik cihazla birlikte, toplam 6 milyon dolarlık bağışta bulunduklarını belirtti.
Henüz geçtiğimiz gün Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, firmaya bir mektup göndermiş ve söz konusu mektubu Twitter üzerinden paylaşarak Samsung'a hitaben; "Rus tankları ve füzeleri Ukrayna'daki anaokullarını ve hastaneleri bombalarken, havalı ürünleriniz Ruslar tarafından kullanılamaz!" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine ise Samsung, Rusya'ya ürün sevkiyatını durdurmaya karar verdi.
Mikhailo Fedorov, bundan önce ise Samsung'un rakibi olan Apple'dan aynı şeyi yapmasını istemişti. Apple da çağrıya hızlı bir şekilde yanıt vermiş ve ülkedeki ürün satışlarını durdurmuş, Apple Pay hizmetlerini kısıtlamış, Rus devlet destekli medya kuruluşlarının uygulamalarını App Store mağazasından kaldırmış ve Ukrayna'lıları tehlikeye atmamak adına Ukrayna'daki Haritalar için trafik verileri hizmetini devre dışı bırakmıştı.
İlginizi Çekebilir: Microsoft Rusya’da Ürün ve Hizmet Satışlarını Durdurdu
Samsung ve Yaptırım Kararı Alan Firmalar
Counterpoint Research verilerine göre Samsung, Rusya'daki en büyük akıllı telefon markası. Firmanın ülkedeki akıllı telefon pazarında yüzde 30 paya sahip olduğu düşünülüyor. Bu, firmanın en büyük rakibi olan Apple'ın yüzde 13'lük payından iki kat daha fazla.
Samsung'un ayrıca Rusya'da bir fabrikası da bulunuyor. Fakat fabrikada üretimin durdurulup durdurulmadığı konusunda henüz kesinleşmiş, net bir bilgi mevcut değil.
Samsung, bir ABD firması değil, bu yüzden ABD tarafından alınan yaptırım kararlarına tabi de değil. Firma, istemesi durumunda Rusya'ya sevkiyat yapmaya ve bölgede ürün satışı gerçekleştirmeye devam edebilirdi. Getirilen kısıtlamalar ve artan nakliyat maliyetlerine rağmen firma, Rusya gibi pazar lideri olduğu bir ülkeye sevkiyat yapmaya devam etme kararı da alabilirdi. Fakat firma, bütün bu olasılıkları göz ardı ederek bölgeye yapılan sevkiyatı durdurma kararı aldı ve adını, Microsoft, Apple, Google gibi firmalarla birlikte "yaptırım kararı alan firmalar" listesine yazdırdı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...