Kişilerin dijital platform merkezli geliştirdikleri iş fikirleri, sanal girişimcilik şeklinde adlandırılır. Sanal girişimcilikte müşterilerle dijital ortamda irtibata geçilir. Bu kavramda bir girişimci hizmet ve ürünlerini internetten müşterilerine ulaştırır. Aynı zamanda hizmet ve ürünlerin tanıtımla pazarlama faaliyetleri de internetten yapılır. Teknolojinin gelişmesi ve internetin insan hayatının bir parçası haline gelmesi sanal girişimcilik faaliyetlerini artırmıştır. Sanal girişimcilikte faaliyetler yalnızca çevrimiçi olarak yürütülür. İnternet ortamında işlerini yürüten kişiler sanal girişimci olarak isimlendirilir. Ayrıca bu girişimcilere dijital girişimci, internet girişimcisi de denilir.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Sosyal Girişimcilik
Sanal Girişimcilik Neden Yapılmalı?
Sanal girişimcilik faaliyetlerine adım atmak için bir neden vardır. O nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
Çok Teknik Bilgi Gerekmez
Sanal girişimcilik için herhangi bir üniversite ve bölümünden mezun olmaya gerek yoktur. Çok teknik bilgiye de ihtiyaç yoktur.
Karmaşık Altyapısı Yoktur
İşletmenin online olarak iş yapabilmesi için fiziksel altyapıda çok para harcaması gerekmiyor. Çünkü sanal girişimciler her yerden çalışabilir. Herhangi bir fiziki mekâna ihtiyaç yoktur.
Başka İşlerde Yürütülebilir
Bir girişimci, dijital girişimcilik faaliyetlerini sürdürürken başka işlerde yapabilir. Online işin yanında girişimciler eğitim hayatını sürdürebilir ya da esas mesleğini de sürdürebilir. Bunun için girişimci adayının yalnızca düzenli bir program yapması gerekiyor.
Online İşlemler Hızlı Gerçekleşir
Son dönemlerde online ortamda işlerin yürütülmesi çok popülerdir. Teknoloji ve yapay zekanın önem kazanmasıyla birlikte artık insanlar online işler konusuna önyargılı bakmıyor. Tam aksi olarak geleneksel alış ve satışların yerini online işler almıştır.
Sanal Girişimcilik Avantajları Nelerdir?
Sanal girişimcilik birçok avantajdan oluşur. Girişimciler internet erişimiyle iş fikrini geliştirip onun hem tanıtımını hem de pazarlamasını yapabilir. Bir yere bağlı kalmadan dünyanın her yerinden yürütülebilir. Girişimciler çalışma anlamında çok özgürlerdir. Sanal girişimciliği önemli hale getiren avantajları şöyle sıralayabiliriz:
Esnek Çalışma Saatleri
Girişimcilik faaliyetleri çevrimiçi ve çevrimdışı olarak gerçekleşirken girişimci esnek çalışmalarını benimser. Girişimcilikte en büyük avantaj girişimcinin çalışma saatlerini kendi belirlemesidir. Ayrıca fiziksel ofise de ihtiyaç duyulmaz. Girişimciler günün herhangi bir saatinde işinin başına geçer.
Maliyet Açısından Çok Tasarrufludur
Dijital girişimcilik faaliyetlerinde maliyet çok uygundur. Özellikle fiziksel işletmeye kıyasla çok ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel işletmelerde ofis açmak gerekir.
Ancak sanal girişimcilikte ofis gerekmiyor. Sanal girişimcilik için sadece internet ve bilgisayar gerekir. Fiziksel işletmelerdeyse birçok prosedür ve resmi evrakla uğraşılır.
Zaman Açısından Verimlilik Sağlar
Sanal diğer bir deyişle dijital girişimcilikte zamandan tasarruf edilir. Girişimci ofise gidip gelmek zorunda değildir. Ofise giderken trafiğe takılma gibi durumlarla karşılaşılmaz. Girişimci kendine göre düzenli bir çalışma planı oluşturarak işlerini yürütür.
Daha Çok Kitleye Ulaşılır
Dijital girişimcilikte geniş kitlelere ulaşılır. Çevrimiçi platformlarla bir hizmet ve ürün daha iyi tanıtılıp, pazarlanır. Girişimciler evden çıkmadan global ölçeklerde faaliyetlerini sürdürür.
Ölçeklenebilirlik
Bu girişimcilikte ölçeklenebilirlikte büyük avantajdır. Fiziksel işletmeye göre sanal girişimciliğin ölçeklenebilirliği çok kolaydır. Dijital girişimcilikte işin büyümesi çok kolaydır.
Sanal Girişimci Nasıl Olunur?
Sanal girişimci olmak için aşağıda maddeli şekilde belirttiğimiz noktalara çok dikkat edilmelidir. Sanal girişimci olmak için şu noktalar bilinmeli;
Yukarıda sıraladığımız noktalar sanal girişimcilik olmazsa olmazlarıdır. Maddeler dikkate alınarak çalışmalar başlatıldığında girişimcilik faaliyetleri başarılı olur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...