Dünyada pandeminin yayılmasıyla e-ticaret yatırımları çok hız kazandı. E-ticaretin hızlanması ile birlikte evden e-ticaret girişimleri hızlandı ve e-ticaret e-vden ticarete dönüştü. Evden yapılabilecek ürünler ve şahıs şirketi nasıl kurulacağını önceki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
E-ticaret dünyasıyla ilk defa karşılaşanlar için birçok yeni kavramlar ve ihtiyaçlar hayatlarına girmeye başladı. Kendi e-ticaret sayfasını kurmak isteyenler öncelikle ürünü bulmalı, şirketini kurmalı, kendi e-ticaret sayfalarını kuracaklar ise bir yazılım maliyetine veya hazır paket e-ticaret alt yapılarını kullanmaları gereklidir. E-ticaret alt yapısı çözümlerini tamamladıktan sonra sanal POS çalışması için bir kurum ile anlaşma yapılması gereklidir. Ülkemizde sanal POS hizmetini Bankalardan ve Elektronik Para Kuruluşu lisansına sahip firmalardan alabilirsiniz. Sanal POS çalışma modellerine değinmeden önce yeni girişimlerde bulunurken Sanal POS hizmeti teklifi ile karşılaşılan bazı kavramları açıklamak istiyorum.
On-us: POS cihazın bankası ile ödeme yapılan kartın bankasının aynı olan işlemlere on-us işlem denir.
Not on-us: POS cihazı bankası ile ödeme yapılan kartın farklı olan işlemlere not on-us işlem denir.
Peşin İşlem: Taksitsiz yapılan tek seferde yapılan ödemelere peşin işlem denir.
Puan katkısı: Bankaların almış olduğu kendi programlarında müşterilere daha fazla banka puanı vermek için alınan komisyon bedelidir.
Verimsizlik Ücreti: İşletmenin sanal POS’undan aylık belli bir tutarın altında ciro geçmesi durumunda işletmelerden talep edilen ücrettir.
Sanal POS Çalışma Modellerinin Genel Tanımları
Ertesi Gün Çalışma Modeli: Sanal POS üzerinden aynı gün içinde gece 00:00’a kadar yapılan tüm peşin ve taksitli işlemlerin ertesi gün belli bir komisyon ödeyerek hesaba geçmesidir.
Blokeli Çalışma Modeli: Sanal POS üzerinden 00:00’a kadar yapılan peşin işlemlerin belli gün sonunda banka komisyonu ödemenden banka hesabına geçmesidir. Taksitli işlemlerde ise taksit adetleri arasında sabit bloke günü uygulanır. Bloke gün sayıları on-us ve not on-us çekimlerin ortalaması 30-35 gün arasında değişmektedir.
Bloke + Komisyon Modeli: Sanal POS üzerinden 00:00’a kadar yapılan tüm işlemlerin sabit gün blokesi uygulandıktan sonra komisyon oranları ödenerek paranın hesabına geçmesidir. Bu modelin tercih edilmesinin nedeni yüksek olan komisyon oranların daha uyguna çekilmek istenmesidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...