Sanayi ve teknoloji bakanlığının girişimcilere ve girişimci adaylarına sağladığı destek ve teşvikler konusundaki bilgilere yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Sisteminin Amacı
▪ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması,
▪ Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi,
▪ En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması,
▪ Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması,
▪ Destek unsurlarının etkinliğinin artırılması,
▪ Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi.
Destek Unsurları
Katma Değer Vergisi İstisnası
Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
Vergi İndirimi
Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır.
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği
Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek bölgesel ve stratejik yatırımlar ile TOSHP kapsamında desteklenen stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.
Faiz veya Kâr Payı Desteği
Faiz veya Kar Payı Desteği, teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
Yatırım Yeri Tahsisi
Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilik 101: Ülkemizdeki Girişimci Teşvikleri
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere teşvik uygulamaları açısından illerin gelişmişlik düzeyini gösteren bölgesel harita ve il dağılımını gösteren tablo aşağıda sunulmuştur:
Yeni Teşvik Sisteminde yer alan desteklerin uygulanması açısından iller, sosyoekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak 6 bölgeye ayrılmıştır. Söz konusu düzenlemeye göre Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın faaliyet alanı olan TR63 bölgesi illerinden Hatay 4. bölgede, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri ise daha avantajlı destek oran ve limitlerinden faydalanan 5. bölgede yer almaktadır.
Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı,
Bölgesel Teşvik Uygulamaları için asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. bölgelerde 1milyon TL’den, diğer bölgelerde ise 1,500 bin TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir.
Stratejik Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir.
Destekten Kimler Faydalanabilir?
Gerçek kişiler,
Adi ortaklıklar ve sermaye şirketleri,
Kooperatifler ve birlikler, teşvik sistemi ile ilgili tüm mevzuata buradan ulaşılabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...