Günümüzde benimsenen modern pazar anlayışı, öncelikle tüketicilerin gereksinimleri ve ihtiyaçlarına göre belirlendikten sonra üretim haline getiriliyor. Satın alma davranışları e-ticaret şirketlerinin üzerinde durmaları ve analiz etmeleri gereken konulardan biridir.
Tüketicilerin, ürün alma ve bir ürüne ilgi duyma sürecini en iyi şekilde anlamak gerekir. Tüketicilerin, satın alma sürecinde kararlarını etkileyen birçok kriterler vardır. Bu kriterleri yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Tüketici Davranışları Nelerdir?
[caption id="attachment_8325" align="alignnone" width="720"]
Tüketici davranışları etkileyen faktörler nelerdir-
Startupteknoloji.com[/caption]
Tüketicilerin bir ürünü veya hizmeti alma süresinde, onların bu ürünü satın almaya yönlendiren davranış biçimleridir. Tüketicilerin bir ürünü alma nedenleri arasında; ihtiyaçları, duyguları, sosyal ve maddi durumları satın alma süreçlerini doğrudan etkilemektedir.
Tüketicilerin davranışları aslında tüketicilerin günlük davranışları, pazarlamacılar tarafından günlük davranışlar içerisinde tasarlanıp piyasaya sürdürülüyor. Tüketici davranışları kavramı ise, işletmeler ve nihai tüketiciler için farklı anlamlar taşıyor. Endüstriyel tüketiciler ürünleri hizmet üretmek ve tüketicilere yeniden satmak adına satın almaktadırlar.
Farklı sektörlerde tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen unsurlar 5 temel farklı tüketici davranışları altında sıralayabiliriz.
Demografik Faktörler
Tüketicilerin yaş, gelir, cinsiyet, eğitim durumlarına göre konumlanır. Bu unsurlar kendi içlerinde bir kırılmaya uğrarlar. 18-25 arasında yaş grubunu istekleri sürekli değişirken 25-40 yaş aralığın ise üründeki beklentileri daha farklıdır.
Sosyal Faktörler
Kişilerin içlerinde bulundukları duruma ve ortama göre değişiklik gösterir. Kişiler sosyal statüleri, yer aldıkları ortamlar, aileleri, arkadaş grupları, ürünü alma kararında etkili olabilir. Bir gruba ait olma hissiyatı ve sosyal faktörler satın ama süreçlerinde baya etkilidir.
Kişisel ve Psikolojik Faktörler
Tüketicilerin kişisel durumları ve içinde bulundukları psikolojik durumları karar verme süreçlerini etkiliyor. Bir ürüne duyulan ihtiyaç, yaşanan bir sorun, marka ve ürün bakış acısı gibi etkenlerde etkilemektedir.
Pazarlama Faktörleri
Tüketicilerin,
ürün alma kararları markaların yapmış olduğu çalışmaları ile etkileniyor. Ürün tasarımı, kullanıcı deneyimleri, fiyatlara yapılan kampanyalar ve ekstra yapılan hizmetlerde satın almayı etkiler.
Kültürel Faktörler
Tüketici davranışları içinde bulundukları kültürün yapısına göre şekillenir. Din, sosyal, yaşadıkları bölge bir yere ait olma duygusu kültürü belirleyen unsurdur. Tüketicilerin, tüketim alışkanlıkları kültürel değerlerine göre belirleniyor. İnsan hayatının sonuna kadar tüketim alışkanlıkları, satın alma kararlarını etkileyen faktörler arasında olacaktır.
Günümüzde çağdaş pazarlama anlayışı ile tüketici odak noktadır. Tüketici gereksinimleri ve talepleri, çok farklı konular içerir. Tüketicinin bir satın alma sıklığı, satış stratejileri oluşturulmasında sunulan hizmetler oldukça önemseniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...