Yapay zekanın bir gün insan ırkını yok edeceğinden korkanlar aslında haklı olabilir mi? Yapay zeka gerçekten de düşünebilen bir varlık olma yolunda ilerliyorsa gelecekte bizi neler bekliyor? Peki daha önce hiç senaryosu yapay zeka tarafından yazılan bir film izlediniz mi? Sunspring ile tanışın!
Yapay Zekanın Sanatı
Teknolojideki gelişmeler artık insanı hayrete düşürmekten öte derin bir heyecana sürüklüyor! Bu şaşkınlık zaman içerisinde basitleşmiş bir hisse doğru dönüşüyor olsa da
yapay zeka alanındaki gelişmelere yakın bir tarihe kadar alışmamız mümkün değil gibi görünüyor.
Bir insan tarafından oluşturan yapay zeka, günümüzde artık bir insanın yeteneklerini kopyalayabiliyor. Öyle ki artık onların resim yapabildiği, müzik besteleyebildiği, haber ve şiir yazabildiği bir dünyada yaşıyoruz. Peki hiç senaristinin yapay zeka olduğu bir film izlediniz mi?
Benjamin adı verilen bir yapay zeka tarafından yazılmış dünyanın ilk kısa film senaryosuyla tanışın! Onun adı Sunspring. Bu ilginç filmin yönetmeni ise Oscar Sharp. Bu filmin arkasında New York Üniversitesi’nde yapay zeka alanında araştırmalar yapan Ross Godwin adlı önemli bir bilim insanı da var.
Bir gün “senaryo yazabilen makineler” hakkında derin düşüncelere dalan Godwin, bunu düşüncelerini Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) adlı nöral ağlarla gerçek kılmayı başarıyor. Benjamin adını verdiği dünyanın ilk yapay zeka senaristi işte böyle ortaya çıkıyor!
İlk Yapay Zeka Filminin Doğuşu
İlk gerçek senaryosunu yazmaya başlamadan önce Benjamin, neredeyse var olan bütün bilimkurgu ve fantastik konulu filmleri analiz ediyor. Avatar, Dune, Interstellar, Matrix ve Star Trek onun incelediği filmlerden sadece birkaçı.
Analiz ettiği senaryolardaki kelimeleri teker teker inceleyen Benjamin, kelimelerin diğer kelimelerle ilişkilerine bakarak farklı cümle kalıpları öğreniyor. Bu cümle kalıpları ile senaryo dilini öğrenen bu otomatik senarist, tıpkı bir çocuğun konuşmayı öğrendiği gibi senaryo yazmayı öğreniyor. İlginçtir ki Benjamin sayfalarca senaryo yazabilecek kabiliyete sahipken karakterlerine isim veremiyor! Evet, doğru. Benjamin, isim üretemiyor. Bu nedenle onun senaryosundaki karakterlerin adı kağıt üzerindeyken “H,H1,C” gibi harflerden ve bazı rakamlardan oluşuyor.
Benjamin bu filmin yalnızca senaryosunu yazmakla kalmamış, filmde kullanılmak üzere bir beste de hazırlamış. Bu besteyi, 30.000 farklı şarkı dinleyerek ve onlardan öğrenerek yapmış.
Başrolde Thomas Middleditch Var!
Benjamin, tüm bu sancılı ve heyecanlı süreçlerin sonucunda ilk senaryosu Sunspring’i bitirmeyi başarıyor. Bu kısa filmin yönetmeni olarak Oscar Sharp seçiliyor. Yönetmen koltuğundaki Sharp, senaryo üzerinde bazı değişiklikler yapmak zorunda kalıyor çünkü Benjamin’in senaryosu oldukça farklı, hatta edebi denebilecek bir senaryo. Bu nedenle bazı sahnelerin anlaşılması güçleşiyor. Fakat yönetmen mümkün olduğunca senaryoya dokunmamayı tercih ediyor.
Sharp, Benjamin’in senaryosunu toparladıktan sonra sıra oyuncu seçimine geliyor. Bu ilgi çekici filmin başrolünü Silicon Valley adlı diziden tanıdığımız Thomas Middleditch canlandırıyor ve film 2016 yılında izleyicisiyle buluşuyor.
Makinelerin Yazdığı İnsanların Oynadığı Bir Sinema Dünyası
Bir makinenin yazdığı ve insanların oynadığı bu kısa filmin sinema dünyasına farklı bir boyut kazandırdığı söylenebilir. Zira Sunspring sayesinde makinelerin insanlardan çok daha farklı düşündüğüne ve böylece var olan senaryoların dışına çıkabildiğine şahit olduk.
Yapay zekaların ortaya koyduğu sanat eserleri oldukça tartışmalı bir konuya açılıyor. Onların eserlerinin sanat sayılıp sayılamayacağı konusunda henüz ortak bir fikir yok.
Peki gelecek Sunspring gibi daha çok film görecek miyiz? Yapay zekanın ele geçirmesinden korktuğumuz bir diğer sektör sinema olabilir mi?
İşte bu soruların cevabı yalnızca ama yalnızca gelecekte saklı!
Filmi izlemek isterseniz
buraya tıklayın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...