Bilim insanları, teknolojinin gelişmesi ile vücudumuz başta olmak üzere birçok şifrenin çözülebilirliğini keşfetti. Son yıllarda popüler olan terim ‘sentetik biyoloji’ tam olarak ne anlama geliyor? Twist Bioscience şirketi sentetik biyoloji alanında nasıl çalışmalar yürütüyor?
Sentetik Biyoloji Nedir?
Terimine genel bir açıklama yapacak olursak; yeni organik olmayan biyolojik yolların, organizmaların veya cihazların oluşturulması veya yeniden inşa edilmesi olarak tanımlanabilir. Biyolojik bileşenlerin mühendislik terimler ile sentezlenmesi sonucunda ortaya çıkan uygulamalar, hücrelerin işlevlerinin derinlemesine analizine, manipüle edilmesine ve değiştirilmesine aracılık eder.
[caption id="attachment_19542" align="alignnone" width="668"]
DNA-teknolojisi-nedir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sentetik Biyoloji Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mevcut teknolojinin kullanıldığı alanlar;
Bu konuda araştırma yapan bilim insanları, DNA dizilimlerini kısa bir süre içinde üretip yeni genomlar halinde birleştirmeyi amaçlar.
[caption id="attachment_19543" align="alignnone" width="1024"]
kullanım-alanları-nedir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sentetik Biyoloji Alanındaki Buluşlar Nelerdir?
Bilim insanları teknoloji sayesinde günümüze kadar çok işlevli ve duyarlı malzemeler tasarlama fırsatı buldu. Biyo-yakıtlar, yenilenebilir kimyasallar, Biyo-ürünler ve çeşitli gıdaların üretiminde kullanılabilecek üzerinde çalışılmış bakteri kromozomları tasarlayıp sentezlenmesine olanak sağladı. Koruyucu elbiselerin ve yapı malzemelerinin geliştirilmesinde çok faydası olacağı savunuluyor.
Sentetik DNA’da Veri Toplamak Mümkün Mü?
Bu başlık araştırma sürecinde olan kişilere biraz şaşkınlık verebilir ama çok uzun süreden beri bu konu gündemde. Araştırmacılar
‘DNA tabanlı veri toplama’ hakkında büyük yol aldı. 2017 yılında Harvard Üniversitesi Biyoloji Tabanlı Mühendislik Enstitüsü araştırmacılarından biri olan George Church yönetimindeki ekibin, CRISPR gen düzenleme tekniğini kullanarak ilk kez canlı hücrelere video kaydederek daha sonrasında kaybedilen videoyu oynatmayı başarmasıyla teknolojiye ilgi arttı. Bir milimetreküp DNA'nın 1 kentilyon (1.000.000.000.000.000.000) byte veri tutabileceği hesaplanmış durumda.
[caption id="attachment_19545" align="alignnone" width="2560"]
sentetik-biyoloji-
startupteknoloji.com[/caption]
Aslında DNA’da veri saklamak, gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Microsoft Araştırmacısı Karin Strauss konu hakkında düşüncelerini aktarırken Sentetik DNA’nın veri depolama işlevi üzerinde araştırmaların yoğunlaşması gerektiğini söylüyor. Gerekliliğin de sebebini mevcut veri depolama teknolojilerinin dijital içerik üretme hızına yetişemediği şeklinde açıklıyor.
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminin etkileri azalsa da aslında hala risk altındayız. Covid-19 ile mücadelede de aktif rol oynayan Sentetik Biyoloji teknolojisi, gelecekte yaşayabileceğimiz bulaşıcı hastalıklara da çözüm üretmeyi amaçlıyor. İnceleceğimiz şirket de Sentetik Biyoloji konusunda derin araştırmalar yapıyor.
Twist Bioscience Şirketi Neyi Amaçlıyor?
[caption id="attachment_19546" align="alignnone" width="740"]
Twist-Bioscience-
startupteknoloji.com[/caption]
Şirket, kendi amacını dünyayı daha iyi bir hale getirmeği amaçlayan müşteriler ile birlikte çalıştığını söylüyor. Tıp, tarım, endüstriyel kimyasallar ve veri depolama gibi alanlarda, DNA araçları kullanarak mevcut teknolojiyi bir adım öteye götürmeyi amaçlıyor. Emily Leproust tarafından kurulan şirket, Sentetik DNA üretimini hızlı, güvenilir ve yüksek verimli sentez ile hayata geçirmeyi iddia ediyor.
Sizce DNA ile ilgili derinlemesine araştırmalar yapmak gelecekte bizi nasıl etkileyecek? Olumsuz sonuçları olacak mı? Yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...