Sesli iletişim sadece kuşlar ve memeliler gibi karada yaşayan omurgalılar arasında değil. Aynı zamanda sürüngenler, amfibiler ve balıklar arasında da yaygındır. Birçoğu genellikle dilsiz olarak kabul ediliyor ancak aslında aralarında geniş ve karmaşık bir iletişim olduğu söylenebilir.
Seslendirmelerin bir iletişim kaynağı olarak kullanılması, birkaç omurgalı grubu arasında yaygındır: şarkı söyleyen kuşlar, vıraklayan kurbağalar veya havlayan köpekler, iyi bilinen bazı örneklerdir. Bu seslendirmeler, ebeveyn bakımı, eş çekiciliği ve diğer çeşitli davranışlarda temel bir rol oynuyor.
Aralarında olan bu iletişimin önemine rağmen, bu davranışın ilk olarak omurgalıların evrimsel tarihinde ne zaman ve hangi aşamada ortaya çıktığı hakkında çok az şey biliniyor. Karşılaştırmalı analizler, sesli iletişimin evrimsel kökeni hakkında fikir verebilir ancak eksik bilgiler nedeniyle de sınırlamaları olduğunu söylemek gerekiyor. Şimdi bu ilgi çekici içeriğimizin detaylarına geçeceğiz. Bu konuda da sizlere bir araştırmadan bahsedeceğiz.
İlginizi Çekebilir: Avrupa, Ultra Güvenli İletişim İçin Kuantum Şifreleme Uydusunu Başlatacak
Araştırma: ''Sesli İletişim 400 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıktı''
Zürih Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, daha önce hiç erişilmemiş türlere odaklandı. Çalışmaları, ses kaydı ve ses üretimine eşlik eden bağlamsal davranış bilgisi biçimine, kara omurgalılarının dört ana sınıfının (kaplumbağalar, tuataralar, caecilians ve akciğer balıkları) 53 türü için kanıt içeriyor.
Yazar Gabriel, "Bu, tüm spektrumu kapsayan 1.800 farklı türü içeren geniş bir literatüre dayalı veri seti ile birlikte, sesli iletişim yalnızca kara omurgalılarında yaygın değil. Aynı zamanda daha önce sesli olmayan olarak kabul edilen birkaç grupta da akustik yeteneklerin de kanıtlandığını gösteriyor" diyor. Örneğin, dilsiz olduğu düşünülen birçok kaplumbağanın aslında geniş ve karmaşık akustik repertuarları olduğu kanıtlandı.
Omurgalılarda akustik iletişimin evrimsel kökenlerini araştırmak için araştırmacılar, kertenkeleler, yılanlar, semenderler, amfibiler ve dipnoi gibi türlerin seslendirme yetenekleriyle ilgili verileri filogenetik özellik yeniden yapılandırma yöntemleriyle birleştirdiler.Araştırmacılar, memeliler, kuşlar ve kurbağalar gibi iyi bilinen akustik kuşakların verileriyle birleştirildiğinde, omurgalı hayat ağacında sesli iletişimin haritasını çıkardılar.
Çalışma lideri Marcelo Sánchez, “Akustik iletişimi, en azından günümüzden yaklaşık 407 milyon yıl önce yaşayan son ortak ataları kadar eski olan bu hayvanlar arasında ortak bir özellik olarak yeniden inşa edebildik” diye açıklıyor. Sánchez, "Sonuçlarımız, akustik iletişimin çeşitli dallarda birden çok kez gelişmediğini, ancak ortak ve eski bir evrimsel kökene sahip olduğunu gösteriyor."
Şunu da son olarak belirtelim. Bu araştırma çalışması, Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...