Siber suçlulara dikkat! Bu yıl bayram ikramiye ödemelerinin 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceğini Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan öğrenmiştik. Emekliyseniz bayram ikramiyenizi alabilmek için öncesinde yapmanız gereken bir işlem yoktur. Ancak dolandırıcılar ilgili kişilere bayram ikramiye onayı tarzında mesajlar göndermektedir. Yaşlılar zaman zaman böyle mesajlara ne yazık ki kanabiliyorlar. Nereden geldiği belirsiz bu mesajları açmayın ve telefonunuzdan derhal silin. Yaşlılarımızı korumak ve bilinçlendirmek bu gibi noktalarda elbette bizim de görevimiz.
Dolandırıcılara Kanmayın!
Siber suçlulular dolandırma işlemlerini SMS, sosyal medya reklamları, sahte internet siteleri, aramalar ya da postalar gibi farklı yollardan gerçekleştiriyorlar. Amaçları vatandaşın kişisel bilgilerine ulaşıp bayram ikramiye ödemesini çekmek ya da devlete ait web sitelerini manipüle ederek kimlik hırsızlığı yapmak. İşlem yaparken www.turkiye.gov.tr., csgb.gov.tr ve bankacılık uygulamaları gibi resmi kaynaklardan bilgi almaya özen gösterin
Dolandırıcılar size SMS üzerinden tıklamanız gereken bir link olduğunu söylüyorlar. Siz bu linke tıklayarak kişisel bilgilerinizi girdikten sonra iş işten geçiyor. Artık bilgileriniz karşı taraftaki dolandırıcının elinde. Ve ne yazık ki dolandırıcılar taklit konusunda oldukça iyiler. Resmi kurum adlarını ve logolarını başarılı şekilde taklit ediyorlar. Yani resmi logo gördüğünüz için her kaynağa güvenmeyin. Örneğin dolandırıcılar inandırıcı olmak için SMS’lerde “Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı B001” ifadesini kullanıyorlar.
Alev Akkoyunlu konuyla ilgili bizlere bazı uyarılarda bulundu :
“Bazı dolandırıcılar ise operatör servisleri üzerinden faturanıza yansıtılacak yöntemlerle sizi dolandırabilir. Atılan bir SMS için “EVET” yazarak yanıt verilmesi istenirse bunu kesinlikle yapmayın. Aslında siz, bambaşka bir şey için “EVET” onayı göndermişken bir anda telefon faturanızda hiç beklemediğiniz bir artış görebilirsiniz.”
Siber suçlular etrafımızı sarmışken bazı basit ve ama herkesin dikkat etmesi gereken hususları hatırlatalım :
1-) Size gönderilen bir dosyanın PDF ya da resmi belge gibi görünmesine aldanmayın.
2-) Her SMS’i yanıtlamayın. Size gelen teklifler veya ödüller şaşırtıcı şekilde iyiyse şüphelenmeye başlayabilirsiniz.
3-)Resmi web sitelerini kontrol ederek mesajda geçen şeylerle ilgili bir duyuru var mı diye kontrol edin.
4-)Kredi kartı bilgilerinizi online alışverişlerinizde anlık kullanın. Sitelerde kayıtlı tutmayın.
5-)Kimlik bilgilerinizi ve şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.
6-)Kendinizi sağlama alın ve kötü yazılımlar için bir antivirüs programı kullanın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...