Dijital çağın dillere pelesenk olan tabiri Silikon Vadisi'ni artık yediden yetmişe bilmeyen kalmamıştır. Teknoloji devlerinin arenası olan Silikon Vadisi nasıl var oldu, hangi aşamalardan geçti ve dilimize böylesine yerleşti, bu yazımızda buna değineceğiz.
Silikon Vadisi'nin çığır açan girişimcilerini zaman içinde sizle paylaşacağımız muhteşem yazı dizimizde önce Silikon Vadisi’ni bilmeyenler için bir giriş yapalım.
Silikon Vadisi Nedir, Nerededir
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde çok da geniş olmayan bir alana kurulu Silikon Vadisi, zamanla bir teknoloji üssü konumuna gelmiş, yaklaşık bir asırdır gelişim süreci yaşayan bir yerleşkedir. Silikon Vadisi'nin kuruluşundan bahsetmeden önce ABD'de kurulan ilk radyo istasyonundan bahsetmek gerekir. 1800’lü yılların başlarında San Francisco yakınlarındaki San Jose’de bir radyo istasyonu kuruldu. O yıllarda San Francisco Limanı dönemin telgraf ve radyo merkeziydi. 1909 yılında San Jose’de kurulan radyo istasyonuyla telgraf ve radyo buraya taşındı ve yolculuk burada başladı.
Takvimler 1933 yılını gösterdiğinde ABD donanması Moffet Field Uçak Pistini satın aldı. Donanma, satın aldığı bu pistte USS Macon isimli hava gemisini konuşlandırınca Silikon Vadisi dönemin en önemli hava ve uzay üssü konumuna taşındı. 1939 yılında NASA
Ames Araştırma Merkezi'ni burada kurdu. 1939 yılında William Hewlett ve Dave Packard,
Hewlet and Packard şirketinin temellerini de burada attı. 1939 – 1944 yılları arasında, 2.Dünya Savaşı yaşanırken HP, aynı zamanda büyük çaplı silah çalışmalarını da bu bölgede gerçekleştirdi.
Silikon Vadisinde Bilgisayarlar
Bölgede bulunan Mountain View’de 1940 yılında William Shockley,
Shockley Semiconductor Labs adında bir şirket kurdu. Bu şirketi kurmadan önce Bell Labs’de çalışan William, rahat işinden ayrılırken elbette bir bildiği vardı. Shockley, aynı yıl transistörü icat edip teknoloji tarihine geçecekti. Transistörü icat etmesinden sonra kurduğu şirkete Stanford mezunu onlarca uzman işe aldı. Shockley, işe aldığı uzmanlarla beraber bir ilke daha imza attı ve yarı iletken endüstrisinde transistörleri germanyumdan üretmek yerine silikondan üretmeyi başardı. Silikon Vadisi isminin orijininin buradan geldiğini tahmin edebiliyorsunuzdur.
William Shockley’den bahsetmişken sürecin önemli bir parçası olan Fairchild şirketinden bahsetmemek olmaz. Shockley ve şirketinde çalışan
uzmanlar devamlı yeni icatlar yaparken işler farklı bir yönde gitti. Şirkette çalışan 8 uzman, 1957 yılında Shockley’i yarı yolda bırakıp Fairchild şirketini kurdu. Olayın ardından Shockley eski çalışanlarını "Hain Sekizli (Traitorous Eight)" adıyla andı. Hain sekizli de Shockley gibi birçok başarıya imza attı. Örneğin kurdukları Fairchild şirketi Amerika’nın ünlü Apollo projesinde bilgisayar parçası üretimi sürecinde yer aldı. Zamanla sekizli de ayrılıp kendi yollarına gitmek zorunda kaldı. Ne demişler, alma William’ın ahını, çıkar aheste aheste. Yine de sekizliden başarılı isimler çıktı; öyle ki hain sekizliden Gordon Moore ve Robert Noyce, 1968 yılında yine Silikon Vadisi'nde İntel’i kurdu. Diğer üyeler AMD ve Nvidia gibi markalar kurarak başarılarını katladı.
Silikon Vadisi İsmi Ne Zaman Resmiyet Kazandı
Tarihler 1969’u gösterdiğinde Stanford Araştırma Enstitüsü, bugün kullandığımız internetin başlangıç noktası olan ARPANET’in (Advanced Research Projects Agency Network) önemli aktörlerinden oldu. Enstitü, 1970 yılında Xerox Palo Alta bölgesinde ilk PARC laboratuvarını kurdu. Bu laboratuvar, günümüz bilgisayar sistemlerindeki eternet hesaplama ve grafiksel kullanıcı arayüzleri gibi teknolojilerin gelişmesinde rol oynadı. 1971 yılına gelindiğinde ünlü gazeteci Don Hoefler, tüm bu gelişmeleri kapsayan yarı iletken endüstrisi üzerine bir yazı yazdı. Yazının başlığını 'Silicon Valley in USA' şeklinde attı. Bu yazıyla birlikte bölge Silikon Vadisi adıyla anılmaya başladı.
Silikon Vadisi'nde Girişimcilik
1970 sonrası Silikon Vadisi yeni teknoloji devlerini ağırlayarak hızlı bir sürece girdi. Oracle, Apple, Atari gibi ünlü dijital markalar bu bölgede ardı ardına kuruldu. Zaman ilerledikçe Google, eBay, PayPal ve Yahoo şirketleri bölgenin ev sahipliğini yapar oldu ve ardından Facebook, Twitter, Uber ve Tesla şirketleriyle Silikon Vadisi günümüzdeki düzenini yakalamış oldu. Anlaşılan o ki gelişmeye ve büyümeye de devam edecek.
Bugün Silikon Vadisine yakından baktığımızda Çinli bir yazılım mühendisi ile Hindistanlı bir tasarımcının aynı evde kaldığı, uluslararası ve üretkenlik odaklı bir yerdir. Tüm ülkelerden olduğu gibi Türkiye'den de girişimcileri ağırlayan Silikon Vadisi'nin Türk girişimcilerinden ilerleyen zamanlarda bahsedeceğiz. Bu alanda merak sahibi tüm okuyucularımız, yazılarımızda görmek istedikleri girişim ve girişimcileri bizle mail yoluyla paylaşabilirler.
Serimiz için takipte kalın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...