Günümüzün ve ayrıca geleceğin pazarı Silikon Vadisi'ndeki aktörlerin cinsiyet dağılımını ve sektördeki cinsiyet eşitsizliği sorununu okurlarımız için araştırdık.
Silikon Vadisi günümüzün en çok kazanç getiren pazarı. Dünyanın dört bir yanından girişimcileri ağırlayan ve ağırladığı girişimcileri daha sonra birer yatırımcı olarak uğurlayan Silikon Vadisi, gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Peki Silikon Vadisi'nde kadın girişimci ve yatırımcıların durumu nedir? Yapılan bir çalışmaya göre Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerin yalnızca %3'lük bir kısmı kadınlardan oluşuyor.
Silikon Vadisi, Sektörde Cinsiyet Eşitsizliği Sorununu Araştırdı
İş gücünün büyük çoğunluğunun yapay zeka ve otomasyonlar tarafından karşılandığı Silikon Vadisi'nde kadın işgücü en az erkek işgücü kadar önem arz ediyor.
Silikon Vadisi Bilişim Sistemleri Kontrol ve Denetim Birliği (ISACA)'nin yaptığı bir araştırmaya göre, dünya genelinde teknoloji sektöründeki kadın istihdamı %25'in üstüne çıkamıyor. Ülkemizde ise teknoloji sektöründe toplam 238,685 kişi çalışırken çalışanların yalnızca 21,587'sini kadınlar oluşturuyor. Bu demek oluyor ki ülkemizde teknoloji sektöründe kadın istihdamı %9-10 arasında.
Teknoloji sektöründe çalışan kadınların ifade ettiği bu %9’luk dilimde %2'lik kısım üretim hattında yer alırken geri kalan %6'lık kısım CEO kademesinde yer alıyor. Peki sektördeki bu cinsiyet eşitsizliği neden kaynaklanıyor?
Teknolojide Kadın Derneği (Wtech)'nin kurucusu mobil dönüşüm uzmanı, yatırımcı ve uygulamacı Zehra Öney bu konuda birtakım aydınlatıcı noktalara değiniyor. Teknoloji sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahip olan Öney, Silikon Vadisi'nde kadın girişimci ve yatırımcıların az olmasını bazı nedenlere dayandırıyor.
1- Toplumsal ve Kültürel Tabular
Wtech kurucusu Öney, girişimcilik ve yatırım alanında devrim yapmak isteyen kadınların öncelikle toplumsal ve kültürel tabulardan sıyrılmaları ve etnik kodları yıkmaları gerektiğini söylüyor.
2- Üretime İlgi Duyan Kadınların Azalması
Global dünyanın fikren ve fiilen üretime dayalı olduğu bir dönüşüm sürecine girdiği aşikar. Bu bağlamda Öney, üretime ve üretimin dönüşümüne ilgi duyan kadınları teşvik etmenin sektörde cinsiyet eşitsizliğini sağlamada son derece önemli olacağını vurguluyor. Kadınların üretim evresinde söz sahibi olduğu, üretime kadın elinin değdiği alanların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Öney, öncelikle kadının üretime olan ilgisi üzerinde duruyor.
3- Fırsat Eşitliği
Kadın girişimci ve yatırımcıların desteklenerek fırsat eşitliği yaratılması, sektördeki cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmada bir diğer önemli nokta. Liderlik ve yönetim alanlarında potansiyel gösteren kadın sermayedarların gerek özel gerekse kamu teşviklerinden avantajlarla desteklenerek çalışan kadın ve erkek oranın eşitlenmesi gerekiyor.
4- Eğitim Aşamasında Tespit, Teşvik ve Yönlendirme
Üniversitelerin özellikle STEM bölümlerinde eğitim gören kadınların tespit edilmesi ve başarı, ilgi ve sürdürülebilirlik konularında umut vadeden adayların uygun yönlendirmelerle sektöre kazandırılması büyük önem teşkil ediyor. Sektöre atılmaya istekli kadın girişimci ve yatırımcıların önü açılmalı ve onlara yardım sağlanmalı.
Wtech kurucusu Zehra Öney'in sektördeki cinsiyet eşitsizliği sorununun diğer nedenleri olarak gösterdiği noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kapsamında Zehra Öney'in görüşlerini de aktardığımız bu araştırmamızla anlaşılıyor ki toplumsal ve kültürel tabuların yıkılması, ardından doğru eğitim ve yönlendirmeyle ülkemizde, Silikon Vadisi'nde ve dünyada kadınlara kapılar aralanacaktır. Siz de Silikon Vadisi'nde ve ülkemizde sektördeki cinsiyet eşitsizliği ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...