Gece gökyüzünde olağanüstü bir titreme olarak başladı. Ancak daha yakın gözlemler, gök bilimcilerin şimdiye kadar tanık olunan en büyük kozmik patlamayı yakaladıklarını ortaya çıkardı. Bu olay, süper kütleli bir kara delik tarafından yutulan dev bir gaz bulutunun tetiklediği sanılan bir olaydı.
8 milyar ışık yılı uzaklıkta izlenen parlama, bilinen herhangi bir süpernovadan 10 kat daha parlak ve şimdiye kadar, üç yıldan fazla sürdü. Bu da onu kaydedilen en enerjik patlama yapıyor. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Kozmik Işınlar, Yeni Bir Keşfe İmza Attı
İşte Detaylar
Philip Wiseman, "Bunun güneş sisteminin 100 katı büyüklüğünde ve güneşin yaklaşık 2 trilyon katı parlaklığa sahip bir ateş topu olduğunu tahmin ettik" dedi. "Üç yılda, bu olay güneşin 10 milyar yıllık ömründe salacağı enerjinin yaklaşık 100 katı kadar enerji açığa çıkardı." ifadelerinde bulundu.
Bilim adamları, AT2021lwx olarak bilinen patlamanın, muhtemelen güneşimizden binlerce kat daha büyük olan ve süper kütleli bir kara deliğin kaçınılmaz ağzına dalan devasa bir gaz bulutunun sonucu olduğuna inanıyor. Gaz bulutu, tipik olarak kara delikleri çevreleyen büyük tozlu "çörek" ten kaynaklanmış olabilir. Ancak onu yörüngesinden saptırıp kozmik obruğun aşağısına neyin indirmiş olabileceği net değil.
AT2021lwx, şimdiye kadar tanık olunan en parlak fenomen değil. Geçen yıl GRB 221009A olarak bilinen daha parlak bir gama ışını patlaması tespit edildi. Ancak bu olay sadece birkaç dakika sürdü. Aksine, yeni olay hala güçlü bir şekilde devam ediyor. Yani toplam enerji salınımının çok daha fazla olduğu aktarıldı.
Bulgular, Royal Astronomical Society'nin Aylık Bildirimlerinde Yayınlandı
Patlama ilk olarak 2020'de, süpernovalar veya geçen asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi kozmik olaylara işaret edebilecek ani parlaklık artışları için gece gökyüzünü araştıran Kaliforniya'daki Zwicky Geçici Tesisi tarafından tespit edildi. Olay başlangıçta göze çarpmadı. Ancak takip gözlemleri mesafesinin hesaplanmasına izin verdiğinde, gök bilimciler inanılmaz derecede nadir bir olayı yakaladıklarını fark etti.
Wiseman, "Ekibimize sayıları söylediğimde hepsi çok şaşırdı" "Ne kadar parlak olduğunu anladığımızda, bunu açıklamanın bir yolunu bulmamız gerekti." ifadelerini kullandı.
Bu olaylar tipik olarak bir yıldızın bir kara deliğe çok yaklaşmasını, parçalanmasını, bir kısmının yutulmasını ve geri kalanının dönen bir disk içinde gerilmesini içeriyor.
Ancak simülasyonlar, AT2021lwx'i açıklamak için güneşin kütlesinin 15 katına kadar bir yıldızın gerekli olacağını öne sürdü. Wiseman, "Böylesine büyük bir yıldızla karşılaşmak çok nadirdir. Bu nedenle çok daha büyük bir gaz bulutunun daha olası olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu arada bulgular, Royal Astronomical Society'nin Aylık Bildirimlerinde yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...