Girişimcilik ekosisteminin önemli paydaşlarını konuk ettiğimiz röportaj serimize devam ediyoruz. Bu bölümde Ülkemizin önemli yatırım şirketlerinden Simya VC'nin kurucu ortağı sevgili Selma Bahçıvanoğlu konuğumuz oluyor. Selma hanım ile bu gün Simya VC'yi biraz daha yakından tanıyacağız. Bu keyifli röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.
Sude Olgun: Selma hanım bize Simya VC’yi kısaca tanıtabilir misiniz?
Selma Bahçıvanoğlu: Simya VC’yi 2022 yılında girişim sermayesi yatırım fonu olarak erken aşama girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurduk. Türkiye’nin ilk girişim sermayesi fonu 212, Neo Portföy ve Alchemist Accelerator’in desteğiyle hayata geçti. Geleceğin teknolojilerine yatırım yapma hedefiyle B2B teknoloji üreten, global pazara açılan veya açılma hedefi olan erken aşama girişimleri destekliyoruz. Bizim için girişimin odaklandığı alan, global bir probleme çözüm bulması ve kurucuların donanımı kritik önem taşıyor. Dolayısıyla, global vizyona sahip kurucular ve katma değer sağlayan ürünler öncelikli olarak bizim için önem taşıyor.
Sude Olgun: Bugüne kadar kaç start-up’a yatırım yaptınız? Portföyünüzdeki girişimlere ilişkin kısaca bilgi verebilir misiniz?
Selma Bahçıvanoğlu: 2023 yılında yatırım yapmaya başladık ve şu ana kadar 8 girişime toplamda 3.25 milyon dolar yatırım yaptık. Portföyümüzdeki girişimlerin faaliyet alanlarını kısaca aktarmak gerekirse; Evercopy, şirketlerin marka kimliğine uygun pazarlama içerikleri otomatik üreten bir uygulama sunuyor. Werover, sualtı robotları ve rüzgâr türbinlerinde bakım maliyetlerini düşürecek çözümler sağlıyor. Syntonym, videolar ve canlı kamera görüntülerinde insan yüzlerini anonim hale getiriyor. Juphy, e-ticaret şirketlerinin sosyal medyada efektif müşteri desteği vermesini sağlıyor. Agrotics, tarım verilerini analiz ederek benzersiz üretim çözümleri sunuyor. B2Metric, kullanıcı davranış verilerini analiz ederek tahmine dayalı eylem planları oluşturuyor. Phitech, nadir hastalıklar için RNA tabanlı klinik karar destek sistemi sunuyor. Robolaunch ise yapay zekâ ve robotik uygulamalar için bulut tabanlı çözümler sunuyor.
Sude Olgun: Türk girişimcilerin global pazarlara açılması için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?
Selma Bahçıvanoğlu: Mühendislerimiz ve girişimcilerimiz globalde rekabet edecek bilgi ve teknik donanıma sahip. Ancak teknik olarak iyi olan kurucularımızı, satış yetkinlikleri, pazarlama yetkinlikleri, sunum ve yatırımcıya ulaşma yetkinlikleri bakımından desteklememiz çok önemli. İş fikrinin büyüme potansiyelini ve hedef pazarın ne kadar geniş olduğunu belirlemek öncelikli konuların başında gelir. Ayrıca, kapsamlı bir pazar araştırması ile hedef pazarları ve talepleri belirlemek, global rakiplerin stratejilerini analiz etmek, ürün veya hizmeti yerel pazarın diline, kültürüne ve yasal düzenlemelerine uygun hale getirmek oldukça önemlidir. Bu noktada, global network’e sahip paydaşlarla girişimin yola çıkması kritik bir rol oynar. Biz Simya VC olarak sadece yatırım yapmakla kalmıyor, portföyümüzde yer alan, küresel arenaya ulaşmak isteyen girişimlere yol arkadaşlığı yapıyoruz.
Sude Olgun: Globalleşme yolculuğunda olan girişimlere nasıl destek sunuyorsunuz? Farklı sunduğunuz destekler var mı?
Selma Bahçıvanoğlu: Yatırım yaptığımız girişimlerin global başarılarını desteklemek için paydaşlarımızla güçlü bir iş birliği içindeyiz. Alchemist Accelerator’in uluslararası mentor ağı, eğitim programı ve müşteri ve yatırımcı ağı bulunuyor. Portföyümüzdeki girişimler Alchemist ile uluslararası pazarlarda tecrübe kazanmış liderlere hızlı bir şekilde erişip birebir çalışma fırsatı buluyor. 212’nin portföyünde yer alan şirketler, girişimlerimize güç katıyor. Özellikle küresel başarı hikayelerine sahip startup'lar, portföyümüzdeki girişimlere deneyimlerini aktararak global büyüme süreçlerine katkı sağlıyor. Ayrıca, oluşturduğumuz network sayesinde; yatırımcılarımızla portföyümüzdeki girişimler arasında iş birliği imkânları sunarak, ürün deneme ya da müşteri olma gibi fırsatlar sağlıyoruz.
Sude Olgun: 2024 yıl sonu hedefleriniz neler?
Selma Bahçıvanoğlu: Bu yılın ilk yarısında ikinci fonumuzu kurduk. Öncelikli hedefimiz ikinci fonumuzu 10 milyon dolar büyüklüğe ulaştırmak. Temmuz ayı itibariyle ikinci fonumuz için yatırımcı kabul etmeye başladık. 2024 yılında toplamda 10 girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...