Singapur kural ihlalleri, sokak suçları ve özellikler günümüz gündemi Covid-19 kurallarının ihlalleri ile mücadele için halka açık alanlara devriye robot yerleştirdi.
Resmi adıyla Singapur Cumhuriyeti olan bu ülke Asya’nın adından sıkça söz edilen ada ve şehir devletidir. Ancak ateşe yakın olan ısınır mantığı ile teknolojinin devlerine yakın oluşu ülkeye güzel atılımlar için zemin hazırlamıştır.
Devriye Robot Xaiver
[caption id="attachment_20571" align="alignnone" width="1200"]
Devriye Robot Xavier
www.startupteknoloji.com[/caption]
Singapur, yasalara bu denli önem verirken, teknolojiye bağlı atılımları da gerçekleştirmekten geri kalır mı? Elbette kalmaz. Güvenlikte kamera yöntemini bir adım öteye taşıyan hükümet, güvenlik amacıyla, kural ihlallerini engellemek için Xavier adındaki robot devriyeleri halk açık alanlara konumlandırdı.
Elbette bunu yaparken önce Toa Payoh Central ve çevresinden başladı. Hükümet yetkilileri, bu devriye robotları yalnızca kural ihlalleri değil, aynı zamanda istenmeyen sosyal davranış ve girişimleri de tespit etmek amacıyla da kullanacaklarını belirttiler.
Devriye robotlarının çalışma esasında dünya gündemi gereği öncelik Covid-19 tedbirleri. Ancak bunlarla beraber yasak alanlarda sigara içmek, park yasağı olan yerlere park etmek gibi kural ihlalleri ile de denetleme yapıyorlar.
Çiğnenmiş veya ihlal edilmiş bir kural gördüğünde ise, bu kuralı ihlal edenler, devriye robotu Xavier’den bir mesaj alıyorlar. Elbette öncelikler bu bir uyarı mesajı oluyor. Eh ne de olsa her polis gibi onunda ‘’dur’’ ihtarı verme zorunluluğu var. Yani olmalı ki mesajla uyarıyor.
Xaiver’den Devriye Raporu
[caption id="attachment_20575" align="alignnone" width="1200"]
Devriye Geziyor
www.startupteknoloji.com[/caption]
Devriye Robotu Xavier, komuta merkezlerine 360 derece ile görüş alabilen kameraları ile görüntü alabiliyor. Hatta sahip olduğu kameralar düşük ışıklı yani loş ortamlarda bile kaliteli görüntü alımı yapabiliyor.
Elbette ‘’robot’’ vasfına sahip olan bir teknolojide ‘’yapay zekâ’’ olmadan olur mu? Olmaz. Sahip olduğu yapay zekâ teknolojisi ile algıladığı videoları algoritmik olarak değerlendirerek gerekli gördüğü durumları komuta merkezine raporlayabiliyor. Bu da gecikmeden müdahaleyi mümkün kılıyor.
Halka açık kalabalık alanlarda çarpışma, çarpma ve kaza gibi beklenmeyen durumlara karşı ise korunmasını sağlayan sensörler için donatılmış olan Xavier, bu özelliği ile de ömrünü uzatıyor.
Hedef Yüksek Güvenlik
Singapur Cumhuriyeti günümüz itibarıyla toplam 100 bin adet kamera ile ülkesini gözlemliyor. Ülke bunu önümüzdeki yıl, 200 bin adet kameraya çıkarmayı hedefliyor.
Güvenlikte kamera sistemi ile birlikte, robot devriye Xavier’lerin de oldukça önemli olduğunu belirten hükümet yetkilileri, ileride bu robotların kolluk kuvvetlerine ihtiyaç duyulmasını da azaltacağına inanıyor.
Dünyada ‘’yasaklar ülkesi’’ olarak adını duyurmuş olan Singapur Cumhuriyeti, yasa ve yasaklara bir hayli önem vermekte. Ancak yasakları toplumunu refah içinde yaşatmak ve güvenliklerini sağlama amacıyla olduğu da bilinen bir gerçek. Zaten bir devletin asli görevi de toplumunun barınma, yeme içme ve özlük haklarını teşkil etmek değil midir?
Güvenlik için attıkları devriye robot adımı ise her ülkeye örnek olacak bir pilot proje. Zira teknolojinin toplumun güvenliği üzerine yaptığı her ürün ve hizmet derhal kullanılmalı. Ne de olsan bilimin faydalısı, insana fayda sağlayandır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...