Jetpack diğer ismiyle Sırt Roketi, askeri alanda en çok kullanılan araçlardan biri. Sırta takılan roket ile kişinin uçmasını sağlayan araç, gelişmiş teknoloji sayesinde daha pratik ve hızlı olmaya aday!
Jetpack ve Ajan James Bond
Jetpack ya da diğer ismiyle Sırt Roketi, ABD'nin silah ve savunma teknolojisinde önemli bir yere sahip. ABD Ordusu,
1950li yıllar gibi çok eski bir döneminde roketi icat edip hazırlamış olsa da, kamuoyuna ilk kez James Bond filmlerinden birinde gösterime sunulmuştu. 1965 yılındaki filmde, herkesin oldukça dikkatini çekmeyi başarmıştı.
[caption id="attachment_18487" align="alignnone" width="743"]
1965 yılındaki James Bond filminde kullanılan Jetpack aslında ABD ordusu tarafından geliştirilmişti[/caption]
Filmde Ajan Bond, bir binadan atlayarak havada süzülüyor ve başarılı bir şekilde yere iniyordu. O zaman için bilim-kurgu ögelerini aratmayacak olan bu teknoloji; günümüzde ABD ve İngiliz Ordusu'nun sık sık kullandığı bir araç haline geldi. Ancak sırt roketinin kullanımı keyifli olsa da, kullanıcı için hayati risklere de sahip.
Jetpack Kullanımı Hem Zevkli Hem de Tehlikeli
Jetpack kullanan askerler "insan roket" olarak da anılıyordu. Emekli ABD pilotlarından biri
"Kullanımı çok zevkliydi, gerçekten gökyüzüne doğru uçuyor gibiydik." ifadelerini kullanıyor. Ancak bu zevkin, oldukça tehlikeli boyutları da var.
[caption id="attachment_18491" align="alignnone" width="769"]
Sırt roketlerini kullanabilmek oldukça zahmetli ve eğitim almak gerekiyor[/caption]
Roket sistemi, büyük bir çanta boyutunda sıkıştırılmış vaziyette. İçerisindeki mekanik, sıkıştırılmış havanın kontrollü bir şekilde kullandığı üç küçük roketten oluşuyor. Mekanik, aynı zamanda kol ve bacaklardaki araçlarla da bağlantılı oluyor. Yüksek hava basıncısının serbest bırakılmasından sonra, kol ve bacaklardaki araçlar sayesinde hava püskürtülüyor. Yer çekimine karşı oluşan yüksek basınç sayesinde, kişi başarılı bir yükseliş gerçekleştirebiliyor.
Ancak basıncın yanlış kullanılması, roket arızası, hava basıncının ters tepmesi ya da kişi yüksek bir yerden iniş yaparken Jetpack'in bozulması gibi durumlar; ölümcül olabiliyor. Bu nedenle kullanım için eğitim alan askerler haricinde neredeyse hiç kullanılmıyor.
Gelişmiş Teknoloji Jetpack Kullanım Alanlarını Arttırabilir
Temeli neredeyse 70 yıl öncesine dayanan sırt roketleri, günümüzde geçmişe nazaran daha kolay bir kullanıma sahip. Jetpack'ler; acil durumlarda, doğal afetlerde ve kritik askeri operasyonlarda kullanım alanını genişletiyor. Sadece ordu içinde değil, sağlık sektöründen operasyonel bir çok işlemde kullanılması faydasını arttırabiliyor.
[caption id="attachment_18493" align="alignnone" width="763"]
Royal Marines yeni Jetpack'leri test etti[/caption]
Avant-Guide Institute üyelerinden
Daniel Levine'in ise ilginç bir iddiası var. Turizm ve seyahat eğilimleri hakkında araştırmalar yapan Levine, şu ana kadar bir gereklilik nedeniyle kullanılan Jetpack'lerin harika birer
"eğlence malzemesi" olacağını belirtiyor. Özellikle turistik faaliyetlerde epey dikkat çekebilecek sırt roketi, eğlence sektörünün demir başlarından biri olabilir.
"Önümüzdeki beş yıl içerisinde, teknolojik geliştirmelerle birlikte Jetpack'in ordu kullanımından çıkıp sivil hale geleceğine eminim" diyen Levine, bu girişim için adres bile verdi.
"Böyle bir şey olduğunda kesinlikle Dubai'de olur."
Inside Traveler Lab sitesinin yöneticisi Abi King de bu yoruma katılıyor. King, özellikle teknolojinin son zamanlarda eğlence ve oyun sektöründe yükseldiğini belirterek,
"Adrenalin arayan insanlar için harika bir fırsat olur. Bungee jumping ve gökyüzü atlayışı (skydive) gibi etkinliklere benzer bir deneyim sunacak olan Jetpack'ler, ileride devlet tekelinden çıkmış olacak." ifadelerini kullandı.
Ancak bunun için hala zaman var. Royal Marine olarak da bilinen İngiliz Denizci Birliği, şu ana kadarki en gelişmiş Jetpack sürümünü geçtimiz aylarda test etti. "İnsan roket" olarak anılan ve hayatlarını tehlikeye koyarak sırt roketinin gelişimine destek olan askerler, uzun bir eğitimden geçiyorlar. Sivillerin Jetpack kullanması ise, ileride sırt roketi sistematiğinin basitleştirilmesi ve can güvenliğinin arttırılması ile mümkün olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...